Nieuws
Illustratie van een RTX A5000-designkaart van Nvidia, welke nu (tijdelijk) overklokbaar zou moeten zijn.

Nvidia's workstation-kaarten zijn plots te overklokken

MSI Afterburner werkt in ieder geval op de Ampere-modellen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Naar aanleiding van een test van Igor's LAB lijkt het tegenwoordig mogelijk om toch workstation-kaarten van Nvidia te overklokken. Een beta-versie van MSI Afterburner stelt gebruikers in staat om in ieder geval de Ampere-modellen anders af te stellen.

Normaliter is het niet mogelijk om de design-gerichte videokaarten van Nvidia op te voeren. Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met Nvidia's visie om de professionele sector meer stabiliteit te schenken. In populaire overclock-software, zoals MSI Afterburner, is doorgaans dan ook weinig aan te passen in Quadro-videokaarten — tegenwoordig omgedoopt tot de RTX A-lijn.

Igor Wallosek ondervond dat zijn Turing-designkaart (Nvidia's Quadro RTX 6000) in de 4.6.4 Beta 3-versie van MSI Afterburner het toestond om de fancurve van de kaart aan te passen. Bij de Ampere-modellen (Nvidia's RTX A5000 en RTX A6000) werd het ook mogelijk om met voltages en kloksnelheden te knoeien. Waarvan akte, aan de hand van tal van benchmark-resultaten.

Benchmarks van verschillende workstation-kaarten in Maya 2017.

Zoals wel vaker het geval bij overklokken: de prestatie liggen hoger, maar het verschil is niet per se gigantisch. Op de RTX A5000 kon de clock rate bijvoorbeeld met tien procent verhoogd worden, maar in realiteit boekte de kaart daarmee maar vijf procent meer resultaten. 

Wallosek noemt de verandering in MSI Afterburner nog altijd een bug. Ook de Duitse hardware-veteraan vermoedt dat dit nooit de bedoeling was. Wel raadt hij geïnteresseerden wel aan om er gebruik van te maken, nu het nog kan. Voor de liefhebber: MSI Afterburner is kosteloos te downloaden via MSI's officiële website.

Bron: Igor's LAB

Dit artikel delen:

Lees meer

Ember of the East-missie nu beschikbaar in Red Dead Online Ubisoft-werknemers vragen via open brief om fundamentele verandering
0

Reacties op: Nvidia's workstation-kaarten zijn plots te overklokken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.