Nieuws
Gestileerde versie van het logo van Nvidia, opgebouwd uit allerlei glazen paneeltjes.

Nvidia's upscaling voor video volgt deze maand nog

RTX Super Video Resolution trapt af op RTX 40- en RTX 30-gpu's

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nvidia's op CES 2023 onthulde RTX Video Super Resolution-upscaling (VSR) moet deze februari nog verschijnen.

Dat liet Nvidia-medewerker Manuel Guzman weten via de officiële Nvidia-fora. De video-upscalingtechnologie wordt aan de kant van de open-source browsercode Chromium sinds een recente update al ondersteund, maar wacht nog op integratie aan de kant van Nvidia zelf. Volgens Guzman wordt RTX Video Super Resolution meegenomen in de R530-tak van Nvidia's gpu-drivers, die nog op de planning staan voor deze maand. 

Met de komst van de R530-drivers stelt VSR selecte gpu's in staat om videoresoluties algoritmisch te vergroten, met scherpere beelden tot gevolg. Zie het als de video-oplossing voor wat Nvidia al langer doet in games, aan de hand van DLSS. De op ai gerichte Tensor-kernen in Nvidia-videokaarten genereren daarbij voorheen niet bestaande 'extra' pixels, gebaseerd op eerder of elders vertoonde beelddata. 

Nvidia's nieuwe upscalingtechnologie trapt af op RTX 40- en RTX 30-gpu's in februari; ondersteuning voor de RTX 20-generatie volgt later. De functie zou na lancering terug te vinden zijn in Nvidia Control Panel, waar gebruikers de upscaling handmatig aan of uit kunnen zetten.

Daarnaast zou de technologie aanvankelijk ook in diens geheel uitgeschakeld worden op systemen op batterijen, omdat "de functie impact heeft op het gpu-stroomverbruik tijdens het kijken van video's", aldus Nvidia-programmeur Romain Pokrzywka (via Chromium.org). Laptops met RTX-hardware van Nvidia kunnen RTX Video Super Resolution alsnog gebruiken, maar dienen daarvoor dus wel aan de netstroom aangesloten te blijven.

Dit artikel delen:

Lees meer

Systeemeisen Wo Long: Fallen Dynasty bekendgemaakt Windows 11 krijgt eigen menu voor rgb-instellingen
2

Reacties op: Nvidia's upscaling voor video volgt deze maand nog

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 12 februari 2023 14:39
  Denk niet dat ik hier veel gebruik van ga maken, maar ik wil dit wel zeker eens testen of ik een 1080p kan upscalen naar 4k bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Magister

  • 13 februari 2023 11:25
  Ga dit zeker uitproberen. Ben ook benieuwd of het blokkerige in de donkere beelden worden aangepast. Vind het nog steeds jammer dat al die streamingsdiensten geen 4k uitsturen naar de pc maar alleen op de tv.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.