Nieuws
Promotionele render van Nvidia's eigen GeForce RTX 3060-videokaart.

'Nvidia's RTX 4090 vergt 600 watt'

Ingewijde deelt ook meer informatie over mogelijke RTX 4070

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een bekende lekker in de videokaartsector claimt dat Nvidia's RTX 4090 toch 600 watt aan voeding vergt; de RTX 4070 zou voldoen met 300 watt.

De claim in kwestie komt van @kopite7kimi, die recentelijk al veel details over Nvidia's nieuwe 'Ada Lovelace'-videokaarten de wereld in slingerde. Ditmaal betreft de informatie een reeks mogelijke specificaties voor de RTX 4090 (non-Ti) en een RTX 4070.

Van de RTX 4090 wordt nu verwacht dat deze op een geoptimaliseerde variant van de AD102-gpu zal draaien. Daaromheen lijkt de kaart gebaseerd op de recent verschenen RTX 3090 Ti, met dezelfde 24 GB aan GDDR6X-geheugen op 21 Gbps. In totaal zou het TGP van de RTX 4090 daarmee neerkomen op 600 watt, toch iets minder dan sommige ingewijden eerder voorspeld hadden. Kopite claimde eerder zelf nog wat Nvidia experimenteerde met een gpu op 900 watt.

Ook de RTX 4070 lijkt de lijn van voorgaande generatie voort te zetten, met verhoging van selecte specificaties. Het middenmodel van de Ada Lovelace-generatie draait op AD104-gpu, met 12 GB aan GDDR6-geheugen op 18 Gbps. Dat alles komt neer op een TGP van 300 watt, aldus de vaste ingewijde van dienst.

Onduidelijk is nog hoeveel CUDA-kernen en andere eenheden de nieuwe AD100-gpu's tellen. Geruchten voorspellen daarover echter wel een toename van maximaal 71 procent, in het geval van de AD102 tegenover de GA102-voorganger van de Ampere-generatie. Ook zou het cache-geheugen met Ada Lovelace uit moeten dijen, maar ook dat blijven vooralsnog geruchten.

Nvidia heeft zelf nog weinig officieels uit de doeken gedaan over Ada Lovelace-producten. Met de verschijning van de RTX 3090 Ti ligt het wel voor de hand dat de ogen nu gericht zijn op de volgende generatie videokaarten. De RTX 40-generatie staat nog altijd op de planning voor later dit jaar. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk hier om 16:00 uur naar de Nintendo Indie World-presentatie Deal van de Dag: Pokémon Shining Pearl
14

Reacties op: 'Nvidia's RTX 4090 vergt 600 watt'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 11 mei 2022 13:46
  Hebben ze ook zonnepanelen via usb?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 11 mei 2022 13:52
  @-JK-

  Effe op aliexpress kijken haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 11 mei 2022 15:33
  tja, wat maakt het uit, als je al zoveel geld gaat neertellen voor die kaart om zo de snelste kaart van het moment te hebben, dan zal dat beetje stroom dat die verbruikt ook niet uitmaken. Bedenk dus wel dat die 600Watt het maximale is wat die trekt, niet wat die continue trekt. Het is OF zoveel extra stroom, OF een stuk minder prestatie.
  Enuh, je hoeft de kaart niet te kopen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 11 mei 2022 15:52
  @SuperDre ja precies. Het is net als bij sportwagens. Als je hoge prestaties wilt, is er energie nodig. Degene die deze videokaarten koopt zal niet wakker liggen van het extra verbruik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 11 mei 2022 15:57
  @Aerofox81 Theoretisch klopt dat wel maar ik vind het toch een slechte zaak. Gaat niet alleen om geld maar ook om milieu. Theoretixch kun je de elektriciteit ook duurzaam opwekken maar gegarandeerd doet het overgrote deel dat niet. Allerlei producten worden steeds zuiniger gemaakt en soms zelfs daartoe verplicht foor wetgeving. Vanwege dreigende energie tekorten. Er liggen zelfs al rampenplannen dat bij gas tekorten fabrieken of landsdelen kunnen worden afgekoppeld. Deel van gas gaat ook nog steeds naar opwekken elektra. Maar videokaarten gaan steeds verder qua verbruik. Als ze hier steeds verder in gaan moeten ze ook niet klagen als er uiteindelijk wel wetten voor komen die er paal aan perk aan stellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 11 mei 2022 16:29
  @lightyears ja op zich heb je gelijk Fabrikanten moeten zeker proberen om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.
  Maar die wetgeving waar je over spreekt zijn meestal voor zaken die het merendeel van de mensen in huis hebben zoals TV's, Witgoed, standby gebruik van electronica, lampen etc.
  Dit soort gaming hardware zijn toch meer de luxe producten voor een relatief kleine groep. Ik denk niet dat daar zo snel een halt aan geroepen wordt. Een andere hobby van me, tropisch aquarium, trekt in de winter ook makkelijk 1kw, en dat gemiddeld zo'n 8-12uur per dag. Niet goedkoop, maar ook niet interessant voor de overheid om daar naar te kijken. Denk ik en hoop ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 11 mei 2022 20:09
  @SuperDre Ik vind je stelling iets te makkelijk. Nieuwere technologie trekt steeds meer energie en dat is een probleem. Niet omdat ik het mensen niet gun maar omdat het een wisselwerking heeft op ons energienet en klimaat. Tenzij je je eigen zonnepanelen hebt die alsnog niet 100% klimaatneutraal zijn natuurlijk. Lang verhaal kort, iedereen dit soort zeer krachtige hardware heeft een keerzijde alleen in onze maatschappij wil niemand het over dit soort onderwerpen hebben en gaat het altijd over groei, meer, groter, sterker en sneller.

  Ik wil niet zeggen dat mensen dit soort producten niet moeten of mogen kopen maar het gesprek moet wel gevoerd worden over wat slim is om gezamelijk te doen en er uiteindelijk mensen van bewust te maken of indien nodig richtlijnen voor uit te leggen dat je zelfvoorzienend groene stroom kan opwekken op afnemen mits je dit soort grote energieverbruikers heen gaat.

  600 watt is echt heel en reken maar dat zelf op idle deze kaart alsnog een stuk meer zal verbruiken verhoudingswijs dan oudere generaties.

  Mocht er een dag komen dat er een verwaarloosbare negatieve kant aan veel energieverbruik zit dan kan iedereen lekker zijn gang gaan natuurlijk alleen zover is het nog lang niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 11 mei 2022 21:44
  @004 Dit voelt voor mij ook als 'de take'. Een beetje meer verbruiken is nou eenmaal wat het allerzwaarste segment doet, maar het moet niet te gek worden. Uiteindelijk willen we vooral meer prestaties tegen een beter rendement; niet meer prestaties ten koste van het rendement.

  Denk ook dat het daarom goed is om meer concurrentie in de videokaarten te zien. AMD lijkt een comeback op gang te hebben gezet en Intel vormt, mits ze de uitrol een keertje op gang krijgen, ook een interessante nieuwe speler. Als de ene partij voor pure prestaties (en daarmee de hoogste wattages) gaat, hoop je toch dat een ander meters gaat maken in rendementsdenken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 mei 2022 15:51
  @TomKauw Eens met wat je zegt. Ik hoor best wat mensen over dat ze max 200-250W aan videokaart willen hebben hoewel ik geen goede kijk hierop heb.

  Aan de andere kant, ik heb een 3080 GPU (die ik heb geundervolt en zo`n 80-100 watt verlaagd heb qua verbruik waar ik qua fps geen verschil in merk en de temperatuur van de kaart veel lager ligt) en kan de AAA pc games met vr mods maar net draaien met 60 tot 80 of 90 fps. Dat is net te laag voor een goede VR ervaring en merk je helaas echt. Deze aankomende generatie biedt daar wel uitkomst op waarmee high end VR in een klap haalbaar is wat wel erg tof is. Hopelijk komt er weer een crunch qua verbruik bij de generatie erna hoewel ik me afvraag in hoeverre dat nog kan. De nieuwe generatie lonkt zeker wel voor VR maar 600 watt is me echt teveel en wordt ook qua rekening te duur sinds ik geen zonnepanelen heb. Misschien een 4080 die ik undervolt of ik wacht een generatie, beetje afhankelijk van hoe goed het voor VR is. Voor non VR is het allemaal overkill en kun je op 4k goed gamen met een 3080.

  Ik heb zo`n idee dat we mogelijk in de verre toekomst datacentra zullen zien die supergekoeld worden waarvan we rekenkracht van kunnen afnemen dmv een soort abonnement en kunnen streamen als dat ook goed genoeg wordt. Dat zou waarschijnlijk veel efficienter zijn hoewel ik liever mijn eigen pc heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 16 mei 2022 17:21
  @004 Heb respect voor hoe netjes je denkt/handelt in stroomverbruik. Zou stellen dat je daarin waarschijnlijk veel meer afweegt en onderbouwt dan de gemiddelde pc-gebruiker doet.

  Ik vind het jammer dat het verbruik in videokaarten zo gigantisch omhoog schiet, maar kan er zelf nu moeilijk omheen. Mijn eigen RTX 3090 (en hele systeem) zuipt aardig wat watt; dat moet maar even zo. In mijn geval is het ergens nog goed te praten, gezien de apparatuur ook vaak professioneel ingezet wordt.

  Maar wat je zegt over undervolten: dat loont natuurlijk wel. Die vorm van tweaken is toch iets waar alleen een bepaalde niche zich aan waagt, maar zeker nu is het relevant voor een groter publiek. Misschien zit daar nog iets leuks in om een keertje een gidsend artikel aan te wijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 11 mei 2022 17:38
  Dat word dat een RTX 4060, aangezien ik onder de 250 Watt wil blijven. Prijs zal wel 800 Euro zijn, lekker goedkoop voor een instap model…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 11 mei 2022 20:14
  @TheDeeGee ik heb geen idee van de prijzen maar ik denk dat de 4060 wel iets goedkoper zal zijn. De 4070 schijnt vergelijkbaar of iets beter te zijn dan de 3080 en zal ook vergelijkbaar geprijst worden neem ik aan of misschien zelf iets eronder mits er niet weer grote tekorten ontstaan. Dus dan zal de 4060 tussen de 400 en 600 liggen, heel misschien 700 euro. Ze kunnen ze ook niet te duur maken want dan kopen heel veel budget gamers gewoon geen videokaart meer of ze kopen een kaart van AMD waar hun marktaandeel weer mee zal groeien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 mei 2022 15:55
  @TheDeeGee Late update

  Er wordt door enkele kenners in de chipmarkt een overschot aan chips verwacht in 2023 mede door mogelijk een deels verzadigde markt en de productie die is opgeschroefd. Dat zou inhouden dat de kaarten mogelijk ook weer goedkoper worden. Ik heb geen glazen bol dus weet niet hoe het zal lopen maar het ziet er gunstig uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 11 mei 2022 22:52
  Hmm, ik denk dat ik mijn toekomstige PC aan mijn inductiekookplaat koppel. Kan ik gamen en koken tegelijk.

  De steamdeck krijg ik binnenkort binnen. Ik merk dat ik over het algemeen meer indie games speel.
  Scheeld best een aardige duit als je regelmatig ( 30+ uur per week) gamed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.