Nieuws
De prijsdaling van Europese videokaarten, in beeld gebracht op een Ampere-chip van Nvidia.

'Nvidia wil gereserveerde chipafname bij TSMC verlagen'

Na twee jaar afzien heeft de gpu-gigant plots 'te veel chips'

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens een Chinese reportage wil Nvidia diens gereserveerde volume 5 nm chips van TSMC verkleinen, net nadat het bedrijf heeft moeten knokken voor de bestelling.

Zowel Nvidia als AMD zouden in gesprek zijn om hun bestellingen bij TSMC te "herzien", zo claimt het verslag van DigiTimes (via @RetiredEngineer). In het geval van AMD zou dat vooral de oplage van 6 en 7 nm procedés betreffen — voor de reeds verschenen Zen 3(+)- en RDNA 2-processoren — terwijl Nvidia minder interesse zou uiten rondom de 5 nm wafers, bedoeld voor de toekomstige Ada Lovelace-generatie (RTX 40). AMD zou diens 5 nm-reserveringen ongeroerd hebben gelaten.

Het kontdraaien van Nvidia steekt wel opmerkelijk af. Ruim twee jaar lang kampte de gpu-gigant met een hevig chiptekort, waarvan een einde nu eindelijk aan de horizon lonkt. Het vraag-en-aanbod rond videokaarten stabiliseert langzamerhand — en plots zit Nvidia met een overschot aan gpu's, waarvan het de adviesprijs niet drastisch wil verlagen.

Het verlaagde interesse in consumentenchips en crypto-boeren die gebruikte videokaarten dumpen, maken het dat Nvidia mogelijk met te veel gpu's blijft zitten. Om ervoor te zorgen dat de (vraag)prijs tussen Ampere- en Ada Lovelace-componenten niet gigantisch keldert, moet het volume chips krimpen, zo lijkt Nvidia te redeneren. TSMC zou dat niet zo maar toestaan; in plaats van lager volumes wordt de reservering simpelweg doorgeschoven naar het eerste kwartaal van 2023, aldus de reportage. 

Volgens TSMC's contracten dient Nvidia daarnaast zelf verantwoordelijk gesteld te worden voor het vinden van geschikte, alternatieve afnemers van de chipcapaciteit. Dat vormt mogelijk een probleem op zichzelf: ook Apple neemt immers  circa 10 procent minder TSMC-chips af en Intel heeft al een aardig volume 3 nm procedés gereserveerd. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Z790-moederborden ondersteunen mogelijk PCIe 5.0-ssd's PS4-versies Phantasy Star Online 2 en New Genesis komen naar Europa
3

Reacties op: 'Nvidia wil gereserveerde chipafname bij TSMC verlagen'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Tyranus

  • 2 juli 2022 16:30
  Gewoon aan de afspraken houden !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 2 juli 2022 18:57
  Er word steeds gesproken over het stabiliseren van de GPU markt wat nog maar de vraag is. Er komt een nieuwe lijn kaarten aan de de cryptominers gaan niet oude kaarten kopen natuurlijk. Daarnaast is de energieprijs momenteel heel hoog maar als deze mogelijk weer daalt begint het hele verhaal opnieuw omdat crypto dan weer lucratief wordt. Ik zie nu alle cryptogekken alweer klaar staan om te verdedigen dat de cryptomarkt een zeer klein onderdeel als reden van het tekort is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 2 juli 2022 19:44
  @004 Ik zie niet in hoe de markt niet aan het stabiliseren is. De prijzen dalen gestaag en volgens mij zijn er nauwelijks kaarten uitverkocht of anderzijds niet te verkrijgen.

  Dat zowel Nvidia als retailers nog eventjes wat extra slagjes willen slaan, dat is natuurlijk onvermijdelijk. Met het referentiekader van driemaal de adviesprijs voelt 125 procent van het MSRP natuurlijk 'redelijk genoeg' om mensen over de streep te trekken. Strictly business.

  Het riedeltje begint uiteraard weer als crypto weer aan aanzien begint te winnen, maar ik vraag me af of dat rond de lancering van de nieuwe gpu's gebeurt. Eind 2022 voelt misschien nog wat te vroeg voor de crypto-markt om weer op te zwellen, maar dat komt dan van iemand die er niet al te diep in zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.