Nieuws
Render van Nvidia's Hopper-gpu voor datacenters en high-power computing.

Nvidia onthult nieuwe gpu's en cpu's voor datacenters

Chipbakker toont Grace, Hopper en Grace Hopper-'superchips'

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Chipgigant Nvidia heeft de nieuwe Grace-, Hopper- en Grace Hopper-'superchips' onthuld voor gebruik in high-power computing, zoals datacenters.

Nvidia's Hopper GH100 (hierboven afgebeeld) is het nieuwe gpu-vlaggenschip op serverschaal, de eerste chipset in wat Nvidia zelf als superchips bestempelt. De Hopper-architectuur is gebakken op een nieuw 4 nm procedé van TSMC en bestaat uit 80 miljard transistoren. 

Met in theorie 4000 teraflops aan rekenkracht en HBM3-geheugen met een 3 TB/s-bandbreedte is de gpu de krachtigste chip voor datacenters ooit.

Render van Nvidia's Grace-cpu voor datacenters en high-power computing.

Naast de traditionele gpu breidt Nvidia ook het aanbod cpu's uit. Nvidia's Grace-cpu, welke al eens eerder voorzichtig aangekondigd werd, blijkt nu uit twee via NVLink gebundelde Arm-processoren te bestaan, samen goed voor 144 rekenkernen. De server-cpu ondersteunt LPDDR5X-geheugen met een bandbreedte van 1 TB/s en ingebakken errorcorrectie. 

Nvidia beweert dat de Grace-superchip middels huiseigen Computing Stack-software de performance-per-watt van concurrenten als Intel en Nvidia kan verdubbelen. Die Computing Stack dient als platform zelf te lanceren in de eerste helft van 2023. De superchip zelf zou een verwacht rendement van 500 watt bedragen.

Render van Nvidia's Grace Hopper-chipset voor datacenters en high-power computing.

De Grace Hopper-chipset is, zoals de naam al voorspelt, een bundeling van Nvidia's nieuwe gpu en cpu. De chipset maakt gebruik van een enkele Grace Arm-processor, via NVLink aangesloten op een Hopper-gpu. Ook deze superchip dient te draaien op Nvidia's eigen Computing Stack, met evenals een verwachte verschijning in de eerste helt van volgend jaar.

Met alle drie de chipsets speelt Nvidia in op een verbeterd vermogen in dynamisch programmeren. Ingebakken instructies op Nvidia's eigen DPX maken de chips sneller bij het berekenen van dynamische, dan wel algoritmische taken. Zo zou de Hopper GH100 tot zeven keer sneller zijn in dynamisch programmeren, vergeleken met de Ampere-architectuur van eerdere gpu's.

Het zogenaamde dynamisch programmeren kan van belang zijn bij computerwerk in bijvoorbeeld de medische wereld, complexe routeberekening (zoals Nvidia's eigen warenhuisrobot doet), dna-analyses en quantum computing.

Nvidia's H100-gpu's dienen in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar gesteld te worden. Naast de Hopper-gpu verschijnen rond die tijd ook nieuwe DGX 'Superpod'-racks, waarin de Hopper-, Grace- en Grace Hopper-superchips en masse gebundeld kunnen worden.

Bron: Nvidia

Dit artikel delen:

Lees meer

Ascension-update voor Returnal is nu beschikbaar Nieuwe Cyberpunk 2077-patch laat natte wegen in PS5-versie reflecteren
0

Reacties op: Nvidia onthult nieuwe gpu's en cpu's voor datacenters

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.