Nieuws
Vooraanzicht van het Israëlische Nvidia-kantoor, waar hoofdzakelijk verschillende R&D-divisies gelokaliseerd zijn.

Nvidia-hackers eisen dat drivers open-source gaan

Of anders lekt de groep meer gevoelige data

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hackerscollectief Lapsus$ eist nu ook dat Nvidia diens toekomstige drivers volledig open-source publiceert. Zo niet, dan lekt de groep nog meer gevoelige informatie uit.

Lapsus$ claimt zelf maar liefst een terabyte aan data van Nvidia gestolen te hebben, waaruit eerder ook al de DLSS-broncode en nieuwe productgroepen aangetroffen werd. De groep had voorheen al aangegeven dat het wilde dat Nvidia diens LHR-mininglimieten van videokaarten zou verwijderen, maar voegde vandaag een nieuwe eis toe, via een gesprek op Telegram.

Tot en met vrijdag zou Nvidia de keuze krijgen om óf alle toekomstige drivers volledig open-source te maken op alle besturingssystemen, óf Lapsus$ lekt "alle volledige chipbestanden, zo dat iedereen [Nvidia's] bedrijfsgeheimen weet". 

Vooralsnog houdt Nvidia diens driver-software achter gesloten deuren. Door alle bestanden volledig publiekelijk toegankelijk te maken, zou het makkelijker moeten worden om gpu's te modificeren of, bijvoorbeeld, de crypto-trechters van videokaarten te omzeilen.

Screenshot van de eisen van hackerscollectief Lapsus$, welke Nvidia dwingt om voortaan drivers open-source te publiceren.

Het collectief noemt niet precies welke chipbestanden gelekt zou worden, maar claimt in ieder geval dat het data verzameld heeft over de uitgestelde RTX 3090 Ti en veel "toekomstige revisies". Onduidelijk is nog hoeveel data Lapsus$ vergaard heeft over de gpu-generaties na het huidige Ampere, maar de groep zou in ieder geval meer weten over een toekomstige "Blackwell"-architectuur (via VideoCardz), die vooralsnog volledig onbekend was.

Nvidia heeft sinds het verschijnen van de nieuwe eisen vanuit de hackersgroep geen officiële respons gegeven. Tegenover HardwareLuxx had een woordvoerder gistermiddag wel toegegeven dat er op 23 februari een "cyberincident" plaats had gevonden, maar Nvidia zou zelf "geen zakelijke disruptie" verwachten naar aanleiding van de lekkage.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Sifu is een miljoen keer verkocht Nieuwe patch voor Horizon Forbidden West uitgebracht
3

Reacties op: Nvidia-hackers eisen dat drivers open-source gaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 2 maart 2022 22:53
  Man, man die lui sporen niet, zijn alle banden met de realiteit kwijt. 1 van de redenen dat de drivers niets volledig opensource kunnen worden is patenten en licenties die Nvidia gebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 3 maart 2022 08:14
  Not gonna happen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 3 maart 2022 22:53
  Zo te zien aan het taalgebruik denken ze dat het voor de community doen, voelen zich helden. "now and forever" bla bla, wat een mafkezen …

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.