Nieuws
Interne foto van een pc uitgerust met de Noctua NH-P1, Noctua's eerste geheel ventilatorloze cpu-koeler.

Noctua NH-P1 is een gigantische, volledig passieve cpu-koeler

Belooft een denderende 0 watt aan koelprestaties

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Anno 2019 al onthuld op een Computex-beurs, maar nu officieel op de markt: de NH-P1 is koelveteraan Noctua's eerste geheel ventilatorloze processorkoeler. Het aardig omvangrijke metalen blok kent een richtprijs van 109,90 euro.

Volgens Noctua is de passieve NH-P1 geschikt voor goedgebouwde, geheel ventilatorloze systemen. Voor de allerzwaarste processoren voldoet de koelkracht mogelijk niet, maar Noctua verzekert dat rendementsrijke cpu's prima uit de voeten kunnen zonder fans. Voor de zekerheid heeft Noctua een processor-compatibiliteitslijst opgesteld.

Mocht een tochtje op zijn tijd toch nodig zijn, dan kan de NH-P1 verrijkt worden met een 120mm case fan aan de bovenzijde. Middels een setje meegeleverde haakjes zijn tal van universele ventilatoren alsnog aan de koelvinnen te monteren.

Promotionele foto van de Noctua NH-P1, Noctua's eerste geheel ventilatorloze cpu-koeler.

Het koelblok in kwestie bestaat uit zes koperen heatpipes, en dertien dikke aluminium koelvinnen — alles geheel vernikkeld. Om de cohesie tussen beide te verbeteren, zijn de hittepijpen en vinnen aan elkaar gesoldeerd, in plaats van enkel tegen elkaar gedrukt. 

Ondanks de stevige grootte van 158 x 154 x 152 millimeter (hoogte x breedte x diepte) is het koelblok ontworpen om andere hardware tegemoet te komen. Op bijvoorbeeld de populaire LGA1200- en AM4-sockets conflicteert de koeler niet met RAM-schijven of onderliggende PCIe-aansluitingen. Dat gaat ook op voor veel micro-ATX moederborden, al blijkt niet elk moederbord even makkelijk daarin.

De Noctua NH-P1 is in mondjesmaat al (internationaal) verkrijgbaar. Op het moment van schrijven beperkt het Nederlandse aanbod zich vooral tot Amazon.nl. De fabrieksgarantie geldt, zoals wel vaker bij Noctua's koelers, een stevige zes jaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Xbox Design Lab keert terug voor Xbox Series X en S 'AM5-moederborden verschijnen Q2 2022; Intel Z790-chipset in Q3 2022'
1

Reacties op: Noctua NH-P1 is een gigantische, volledig passieve cpu-koeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    HunterSeeker

    • 18 juni 2021 09:36
    wow das wel een hoop ijzer, weet niet of ik dat aandurf om zo mn cpu te koelen. en voor 100euro heb je best veel keuze.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.