Nieuws
Gelekte foto van Nvidia's nieuwe AD103-301-chipset, bedoeld als nieuwe variant voor de GeForce RTX 4080-videokaarten.

Nieuwe variant RTX 4080-gpu verschilt niet bijster veel

'Verbeterde stabiliteit, maar verder weinig veranderingen'

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nvidia vervangt de gpu's in RTX 4080-desktopkaarten met een nieuwe variant, die volgens ingewijden niet drastisch veel nieuws doet.

Sinds de verschijning van de RTX 4080 wordt de videokaart geleverd met Nvidia's AD103-300-chipset, die momenteel vervangen wordt door de AD103-301-chipset. De wisseling van de wacht werd een week eerder al opgepikt door mediakanalen; sinds eergisteren wordt de nieuwe gpu ook al geleverd in selecte RTX 4080-modellen (via Gainward).

Inmiddels is de nieuwe AD103-301-chipset ook in levenden lijve gespot op Chiphell, vermoedelijk geplaatst door een ingewijde bij een van Nvidia's partnerfabrikanten. De anonieme forumgebruiker die de foto (hierboven te zien) achterliet, claimt dat de 301-variatie nauwelijks veranderingen meebrengt — hoogstens een "verbeterde stabiliteit".

Later werd daar nog aan toegevoegd dat de nieuwe chip hoogstwaarschijnlijk in het leven is geroepen door een aanpassing in Nvidia's gebruikte materialen, de 'bill of materials' (BOM). Onduidelijk is hoe of wat er precies aan is gepast, maar het zou in ieder geval niet tot een verminderd kostenplaatje leiden, aldus de ingewijde. 

De nieuwe chipvariant doet ook vragen opborrelen over een mogelijke upgrade van de RTX 4080, in de vorm van een RTX 4080 Ti. Een dergelijke kaart is vooralsnog niet aangekondigd, maar ligt mogelijk wel in het verschiet. Daarentegen stellen ook de Chiphell-bezoekers al dat de AD103-gpu sowieso al de maximale specificaties van de chipset benadert; een upgrade van de RTX 4080 zou hoogstwaarschijnlijk op een andere, krachtigere chip moeten draaien om een noemenswaardige verbetering te vormen.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Last Of Us-serie blijkt één na grootste HBO-première sinds 2010 Helft van Nederlandse gamers identificeert zich meer met hun online dan offline persoonlijkheid
0

Reacties op: Nieuwe variant RTX 4080-gpu verschilt niet bijster veel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.