Nieuws
3D-render van de NVIDIA GeForce RTX 3060 videokaart.

'Nieuwe Nvidia-gpu's maken vaker gebruik van 21 Gbps geheugen'

Vaste lekker van dienst spreekt ook over 600 watt TDP

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De inmiddels betrouwbaar gebleken @kopite7kimi beweert dat nieuwe Nvidia-gpu's vaker gebruikmaken van 21 Gbps-geheugenmodules.

De vaste lekker van dienst plaatste de claim als 'rectificatie' van een recente 1 aprilgrap. In de eerdere tweet werden drie nieuwe Nvidia-kaarten opgesomd met allerlei uiteenlopende specificaties; inmiddels werd van in ieder geval één model meer waarheidsgetrouwe informatie gedeeld.

Volgens @kopite7kimi draait het nieuwe RTX xx90-model wederom op 24 GB aan GDDR6X-werkgeheugen, met ditmaal 21 Gbps bandbreedte als nieuwe snelheidsstandaard. Diezelfde 21 Gbps zagen we voor het eerst in de recent verschenen RTX 3090 Ti, welke mogelijk als 'proefkonijn' voor de nieuwe generatie gpu's moest dienen.

Die aanname wordt aangesterkt door het verwachten verbruik van de nieuwe gpu. Net als de RTX 3090 Ti zou het xx90-model van Nvidia's Ada Lovelace-generatie een aardige stroomvoeding vereisen: 600 watt. Recente geruchten voorspelden evenals een toename in het gemiddelde verbruik van de kaarten, al topten de genoemde cijfers af op een bizarre 850 watt.

kopite7kimi's gerucht komt ook volledig overeen met een recente speculatie van Igor's Lab. Aldaar werd de printplaat van Nvidia's nieuwe topmodel in kaart gebracht, met evenals een verwachting van maximaal 24 GB aan videogeheugen en een TDP van 600 watt.

Een ander saillant detail vinden we in kopite7kimi's noemers voor de komende gpu's — 1 aprilgrap of niet. Voorheen sprak de ingewijde vaak over 'RTX 40xx'-kaarten, nu worden de cijfers voorop vervangen met sterretjes. Misschien ziet Nvidia af van de 40-noemers; een keuze die inspeelt op de Aziatische markt, waar het nummer vier vaak wordt gezien als een ongeluksgetal.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony en Kirkbi investeren elk een miljard dollar in Epic Games De spannende muziek van Returnal: Ascension
1

Reacties op: 'Nieuwe Nvidia-gpu's maken vaker gebruik van 21 Gbps geheugen'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheDeeGee

  • 11 april 2022 20:42
  12GB voor de 4070 zou wel lekker zijn.

  Zit nog met een GTX 1070, ik sla de 3000 serie over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.