Nieuws
Render-afbeelding van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart, met de rgb-verlichting in de themakleuren van het Intel Arc-merk.

Nieuwe Intel Arc-gpu met 16 Xe-kernen gespot in benchmark

Betreft waarschijnlijk een nog onbekende desktopkaart

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In de database van CompuBench is een vermoedelijk nieuwe Intel Arc-gpu opgedoken, met 16 Xe-kernen.

De benchmarkresultaten werd oorspronkelijk aangetroffen door hardware-kenner @Komachi_Ensaka, wiens tweet later verwijderd werd. Op de resultatenpagina van CompuBench zelf is de vermoedelijk nieuwe Arc-gpu nog wel terug te vinden, inclusief verschillende specificaties.

Intels eerste Arc-generatie kent reeds een gpu met 16 van de eigen Xe-kernen: de mobiele Arc A550M. De nog onbekende nieuwe gpu komt met datzelfde aantal rekenkernen (dan wel 256 compute units), maar met een maximale kloksnelheid van 2.450 MHz is het aannemelijk dat dit geen laptopmodel betreft, maar een volwaardige desktopkaart.

Onduidelijk is op welke precieze chipset deze nieuwe Arc-gpu zou draaien. Intels portfolio bestaat uit momenteel twee grafische chipsets: de ACM-G10 en ACM-G11, respectievelijk met maximaal 32 en 8 Xe-kernen. De nog onbekende gpu zweeft daar met 16 stuks precies tussenin, wat doet vermoeden dat Intel mogelijk een derde chipset uit wil rollen voor het middensegment van desktopkaarten.

Overzicht van enkele specificaties van een onbekende Intel Arc-gpu in CompuBench 2.0.

Voor de beeldvorming: de Alchemist-generatie van Intel Arc-producten ontbreekt nog aan dat middensegment op de desktopmarkt. De Arc A770-kaarten verschenen in oktober van 2022 wereldwijd als Intels vlaggenschip, nadat de Arc A380-instapmodellen maandenlang exclusief in China verkrijgbaar bleven. 

In ieder geval een Arc A580 en Arc A750 staan nog op Intels officiële roadmap voor de desktopmarkt, al werden daarvan respectievelijk 24 en 28 Xe-kernen beloofd. De onbekende gpu met 16 Xe-kernen zou volgens die eerdere beloftes eerder een Arc A550 betreffen, al blijft dat voorlopig bij een aanname, op basis van gelekte benchmarks. 

De benchmark zelf voorspelt overigens weinig interessants voor de nieuwe Intel-gpu. CompuBench 2.0 is voor gamers een nauwelijks interessante test, al blijkt de gpu hier ongeveer 42 procent slechter te presteren dan het Arc A770-vlaggenschip. Dat valt gezien de omstandigheden nog mee: de processor komt immers met een halvering van de hoeveelheid Xe-kernen op Intels zwaarste videokaart.

Dit artikel delen:

Lees meer

Not for Broadcast kondigt eerste dlc aan Rockstar werkt aan oplossing voor beveiligingslek in pc-versie GTA Online
1

Reacties op: Nieuwe Intel Arc-gpu met 16 Xe-kernen gespot in benchmark

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 25 januari 2023 23:04
    Was wel geinteresseerd in de A770/16GB, de drivers hebben sinds december grote sprongen gemaakt, voor oudere games. Maar ik las dat de performance voor VR nog niet zo stabiel is als bv de RTX3060TI. Dus nog ff aankijken of er nog wat verbetering komt, want het is verder zeker een zeer interessante kaart.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.