Nieuws
Promo-afbeelding van meerdere Intel Z590-moederborden van Asus.

Nieuwe Asus-moederborden stappen mogelijk direct over op DDR5

De Maximus-serie lijkt meteen hoog in te spelen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een lek bij de Euraziatische Economische Commissie (EEC) lijkt aan te geven dat in ieder geval Asus' nieuwe Maximus-moederborden direct overstappen op DDR5-geheugenmodules. Voor veel andere moederborden blijken nog wel DDR4-varianten in de pijplijn te zitten.

Op het webportaal van de EEC geven fabrikanten aan welke producten in de komende periode op de Euraziatische markt zullen verschijnen. Aanvankelijk gaat dat vooral om globale namen, maar meer dan eens verklappen de noemers al selecte details over de producten.

Asus documenteerde recentelijk een handvol nieuwe moederborden met Intels nieuwe Z690-chipset. Bij een handvol Prime-, TUF Gaming- en ROG Strix-modellen is er nog sprake van een "D4"-indicatie, maar bij de Maximus-reeks en een enkel ProArt-moederbord is geen enkele "D4" te vinden in de noemer — wat doet vermoeden dat het hier modellen met DDR5-slots betreft.

Screengrab van nieuwe Asus-moederborden die opgegeven zijn bij de Euraziatische Economische Commissie.

Het is verre van een definitieve aankondiging, maar hierdoor lijkt het er toch op dat Asus in veel gevallen direct overstapt op DDR5-geheugen. De Alder Lake-generatie van Intel (en daarmee de Intel Z690-chipset) zou ook DDR5-geheugen ondersteunen, maar het is uiteraard aan moederbordfabrikanten om te beslissen welke fysieke geheugeninterface op het moederbord gesoldeerd wordt. 

De Maximus-serie van Asus staat al langer bekend als luxeproduct voor gamers, waarmee een complete overstap op het vermoedelijk duurdere DDR5-geheugen geplaatst voelt. Prime steekt meer in als workstation-optie en bijvoorbeeld TUF Gaming is Asus' eigen prijsvechtervaandel; daar komen variaties met DDR4-mogelijkheden beter tot hun recht.

Bij de EEC blijkt opgegeven informatie veelal waarheidsgetrouw, maar het daadwerkelijke verschijnen van de producten is niet direct verzekerd. Wel lijkt de lek te bevestigen dat Asus een opmerkelijke tweedeling in DDR-generaties wil introduceren met de komst van de Z690-moederborden.

Bron: EEC

Dit artikel delen:

Lees meer

Dying Light 2: Stay Human uitgesteld naar februari 2022 De 10 beste GameCube-games
0

Reacties op: Nieuwe Asus-moederborden stappen mogelijk direct over op DDR5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.