Nieuws
Render van een Intel Core-processor, specifiek die uit de Alder Lake-generatie.

MSI bewijst dat Alder Lake-cpu's in chipgrootte variëren

En daardoor ook niet altijd even logisch te koelen zijn

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gedurende een MSI Insider-livestream heeft MSI aangetoond dat de Alder Lake-processoren van Intel niet altijd even groot zijn qua chipoppervlak. In ieder geval een nog onaangekondigde nieuwe processor blijkt een aanzienlijk kleiner chip te bevatten.

MSI vergeleek een twaalfde generatie Intel-processor met 8 GoldenCove-kernen  (Performance) en 8 Gracemont-kernen (Efficiency) met een nieuwer model, bestaande uit enkel 6 GoldenCove-kernen — volgens MSI zijn alle efficiëntiekernen uitgeschakeld. Om welke precieze modellen het gaat is onduidelijk, maar één ding is zeker: onder de hittespreider verschillen de chips aanzienlijk.

De 8P+8E-processor komt neer op een chipoppervlak van 215 vierkante millimeter; de 6P+0E-variant bedraagt circa 163 vierkante millimeter. Onduidelijk is hoeveel actieve transistoren daar uiteindelijk in zouden zitten, gezien Intel die informatie liever voor zich houdt. 

Foto van twee Alder Lake-processoren zonder hun hittespreider.

Een verschil in chipgrootte is het einde van de wereld nog niet, maar bij MSI Insider viel ook op hoe de verschillen mogelijk wel problemen kunnen veroorzaken bij fabrikanten van koelers — en dat is niet het eerste waarschuwingssignaal voor koelers. Niet alleen maakt de Alder Lake-generatie gebruik van een nieuwe pasvorm (LGA1700), ook de hot spot kan van model tot model verplaatsen.

Op onderstaande thermische foto is te zien hoe de hittegeneratie van de twee processorchips zich ontwikkelt. Leg je beide cpu's naast elkaar, dan wordt al snel duidelijk dat de heetste plek op de processor significant verschuift. Let wel op: de processoren werden precies verkeerd om gelabeld.

Thermische foto van twee Alder Lake-processoren, met aanzienlijk verschillende 'hotspots'.

Intel heeft nooit uitspraken gedaan over onderlinge verschillen tussen Alder Lake-desktopprocessoren. Wel is de chipgigant van plan Alder Lake verder uit te breiden met non-overklokbare varianten in begin 2022, alsmede 'Mobile' en 'Ultra Mobile' varianten voor laptops en andere draagbare systemen.

De Alder Lake-generatie trapt 4 november aantaande af, te beginnen met zes overklokbare desktopprocessoren

Dit artikel delen:

Lees meer

Driedubbele beloningen en Halloween-activiteiten in GTA Online 'The Banner Saga-studio werkt aan exclusieve Xbox-sidescroller'
0

Reacties op: MSI bewijst dat Alder Lake-cpu's in chipgrootte variëren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.