Nieuws

Mobiele Intel Raptor Lake-cpu scoort al hoog in benchmark

Belooft betere resultaten dan Core i9-12900HK

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een mobiele Intel Core-processor van de dertiende generatie is opgedoken op UserBenchmark, met alvast veelbelovende resultaten.

De openbare resultatenpagina vertelt niet welke processor het precies is, maar vermeldt wel duidelijk de Raptor Lake-generatie op een LPDDR5-moederbord — vermoedelijk een mobiel model. De cpu zou daarnaast bestaan uit 14 rekenkernen en 12 threads, met een base clock van 2,5 GHz en een turbo clock van 4,2 GHz.

Interessant aan UserBenchmark is dat verzamelde data slim vergeleken wordt met dat van andere systemen. Hierdoor is de Raptor Lake-processor gemakkelijk te vergelijken met het topmodel uit de Alder Lake-generatie, de Core i9-12900HK. Het vermoedelijke prototype blijkt nu al een goede 10 procent prestatiewinst te boeken.

Screenshot van de UserBenchmark-resultaten van een nog te verschijnen Intel Raptor Lake-processor.

Raptor Lake wordt op zijn vroegst pas eind 2022 verwacht, met de lancering van mobiele varianten mogelijk pas rond begin 2023. De opvolgers van de huidge Alder Lake-processoren vernieuwen de Performance-rekenkernen in de architectuur, maar blijven trouw aan hetzelfde Intel 7-procedé (10 nm) en de LGA1700-socket. 

Volgens sommige ingewijden maken de cpu's ook ruimte voor grotere caches (tot 68 MB in totaal), wat vooral gameprestaties tegemoet kan komen. Het vergroten van caches is toevalligerwijze ook iets waar concurrent AMD zich momenteel op focust, met diens Ryzen 7 5800X3D.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Intel Arc-desktopkaarten uitgesteld tot derde kwartaal' ‘Microsoft werkt aan reclame-integratie in gratis games’
1

Reacties op: Mobiele Intel Raptor Lake-cpu scoort al hoog in benchmark

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 17 april 2022 13:32
    Als een mobiele variant al beter presteert, dan moet een desktop versie toch een behoorlijke vooruitgang zijn. Hopelijk dat de volgende generatie NUCs eindelijk eens fatsoenlijke GPU power krijgen, minimaal hetzelfde als 3060.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.