Nieuws

'Meteor Lake-cpu's van Intel stappen eind 2024 over op nieuwe socket'

LGA1700 gaat niet bijster lang mee, aldus techjournalist

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens tech-kanaal Moore's Law Is Dead doet Intel de LGA1700-socket volgend jaar al in de ban; Meteor Lake en Arrow Lake stappen over op LGA2251.

Moore's Law is Dead besprak de geruchten in een recente video. Eerder hadden (interne) bronnen geclaimd dat Intel minstens drie cpu-generaties bij dezelfde socket wilde blijven, inmiddels lijkt dat plan van de baan. De vorig jaar geïntroduceerde LGA1700-socket huist na Alder Lake enkel nog Raptor Lake; daarna zou de socket alweer afgeschreven zijn. 

Vanaf de veertiende Intel Core-generatie (Meteor Lake) zou de chipgigant overstappen op LGA2251, welke volgens Moore's Law Is Dead ongeveer 38 bij 46 millimeter groot zou moeten zijn — net wat groter dan LGA1700. Zoals de getallen in de naamgeving al door laten schemeren, komt LGA2251 wel met bijna anderhalf maal de hoeveelheid connectiepinnetjes.

Moore's Law Is Dead claimt daarbij ook dat Meteor Lake, Intels eerste eigen generatie op 7 nm ('Intel 4'), al sneller volgt dan voorheen gedacht. De YouTuber meent dat de laptop-cpu's al in Q2 of Q3 van 2023 kunnen verschijnen, gevolgd door het desktopsegment in het vierde kwartaal van 2023. Oorspronkelijk werd aangenomen dat Intel pas anno 2024 af kon trappen met de veertiende generatie Core-processoren. 

Arrow Lake, de daaropvolgende vijftiende Core-generatie, zou wel pas in de tweede helft van 2024 kunnen lanceren. Die generatie legt volgens ingewijden nadruk op meer en betere Efficiency-kernen, alsmede de introductie van het nieuwe 'Intel' 20A-procedé — in essentie een 2 nm node. Ook deze generatie zou compatibel zijn met de LGA2251-socket, zij het als secundaire en vermoedelijk ook laatste generatie. 

Mocht Moore's Law Is Dead zijn informatie juist hebben, dan lijkt Intel diens roadmap meer en meer om AMD's plannen te vormen. Door eind 2023 het desktopsegment van Meteor Lake uit te rollen, kan Intel meer concurrentie bieden tegen AMD's introductie van Zen 5. De twee giganten dienen echter eerder dit jaar nog uit te vechten; zowel Raptor Lake als Zen 4 (Ryzen 7000) moeten nog in 2022 lanceren. Voor AMD staat na bijna vijf jaar ook een nieuwe socket voor de deur: AM5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer dan 30 gamebedrijven werken mee aan Summer Game Fest Saints Row laat spelers een wingsuit gebruiken
0

Reacties op: 'Meteor Lake-cpu's van Intel stappen eind 2024 over op nieuwe socket'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.