Nieuws
Foto van een gesmolten PCIe 5.0-stroomkabel van Nvidia, bedoeld voor de GeForce RTX 4090-videokaart.

Meldingen van gesmolten RTX 4090-stroomkabels duiken op

Onder meer verbuiging en slijtage kunnen leiden tot gevaar

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nvidia's nieuwe stroomconnector kampt mogelijk met problemen: al twee gebruikers rapporteerden brandgevaar met hun RTX 4090-videokaarten.

Reddit-gebruiker reggie_gakil trok gisteren voor het eerst publiekelijk aan de bel. Op de officiële Nvidia-subreddit werden twee foto's geplaatst met blijk van Nvidia's doorgesmolten PCIe 5.0-stroomkabel (12VHPWR), alsmede een doorgebrande RTX 4090. In korte tijd ontving het bericht tienduizend waarderingen; een woordvoerder van Nvidia op Reddit zou inmiddels een persoonlijk bericht naar de gebruiker verstuurd hebben.

In een Facebook-groep voor pc-enthousiastelingen werd eenzelfde soort bericht gedeeld, zij het met minder concreet beeldmateriaal. Ook hier is te zien hoe de 16-pins connector deels omgesmolten is. Net als in het Reddit-bericht wordt er hier gesproken over hoe er rook uit de videokaart kwam, al meent de Facebook-gebruiker dat de kaart nog functioneert. 

Een deels gesmolten stroomconnector van een GeForce RTX 4090-videokaart van ASUS.

De reden voor het potentiële brandgevaar zou moeilijk te benaderen zijn. Ook het organiserende orgaan achter de PCI-standaarden, PCI-SIG, claimde nota bene eerder al dat de 12VHPWR-kabel met enkele gevaren kwam. Na problemen met adapterkabels zou PCI-SIG een verder onderzoek naar die gevaren zijn gestart, maar een definitieve conclusie daarover blijft vooralsnog uit.

Zowel voedingfabrikanten als Nvidia en diens partners attenderen gebruikers er wel op dat PCIe 5.0-stroomkabels niet te vaak opnieuw aangesloten kunnen worden. Doorgaans wordt gesteld dat de connectoren na dertig connectiecycli slijtage kunnen vertonen, waardoor de kans op brandgevaar vergroot. Een dergelijke vuistregel gold ook voor eerdere stroomkabels, maar dient nu serieuzer nageleefd te worden, zo lijkt het. 

Ook een incorrecte verbuiging van de kabel zou kunnen leiden tot frictie. Kabelfabrikant CableMod meent dat 12VHPWR-kabels beter niet horizontaal verdraaid mogen worden en dat de eerste 'hoek' van de kabel minstens 35 millimeter van de connector af moet zitten. Zeker dat laatste blijkt een heikele kwestie, gezien RTX 4090-videokaarten vaak tamelijk groot uitpakken. In de meeste doorsnee computerkasten is die marge simpelweg niet haalbaar, in ieder geval niet zonder het permanent verwijderen van een zijpaneel. 

Nvidia noch diens partnerfabrikanten hebben een officiële respons gegeven op de eerste meldingen van defecte stroomconnectoren en -kabels. Wel claimt Nvidia tegenover The Verge dat het een intern onderzoek gestart is naar de problemen. Voor gamers die recentelijk een RTX 4090 aangeschaft hebben, is het signaal desalniettemin duidelijk: let voorlopig op hoe (vaak) de PCIe 5.0-kabel aangesloten is. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Servers pc-versie Dark Souls 2: Scholar of the First Sin weer online Nieuwe Star Wars Eclipse-details zouden expres zijn uitgelekt
4

Reacties op: Meldingen van gesmolten RTX 4090-stroomkabels duiken op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheDeeGee

  • 25 oktober 2022 14:47
  Tja, van 3x 8-Pin naar 12-Pin, en dan ook nog eens de terminals 50% kleiner maken. Ze hadden de grote van de oude connector aan moeten houden en dan 2x 8-Pin combineren, dan was de voetafdruk als nog klein genoeg geweest. Een traditionele 8-Pin kan meer dan 300 watt hebben, dat zegt wel wat over de bouw van de connector.

  De enige oplossing voor dit probleem is om de terminals samen te smelten met de plastic connector, zodat ze niet meer kunnen bewegen als er aan de kabel word getrokken.

  Schijnt trouwens dat AMD de 12VHPWR connector niet gaat gebruiken op de 7000 serie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wiebelsnor

  • 25 oktober 2022 15:19
  @TheDeeGee Ja.. wat deze man zegt. Zoveel Watt bij die pinnetjes, dat is vragen om problemen natuurlijk. Zit natuurlijk geen 12 in de tafel van 8. En zo'n voetafdruk past helemaal niet bij de zool. Hele ander maat. Sjonge jonge, wat een rookies zeg bij Nvidia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ulysses

  • 26 oktober 2022 07:45
  Boeie? Uitbrengen die kaart en voor 1000 usd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • F5544

  • 26 oktober 2022 10:04
  @Ulysses computer laten afbranden voor 1000 usd boeie

  Jij denkt dat nvidia de prijzen laten zakken. Waarschijnlijk worden de prijzen omhoog gehouden of nog hoger

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.