Nieuws
Samsung 970 EVO Plus

M.2: wat is het en wat heb je eraan?

Waarom nu upgraden een uitstekend idee is

Geschreven door Floris de Bijl op
M.2-SSD’s zijn inmiddels vier jaar lang verkrijgbaar voor de normale consument. De prijzen zijn gelukkig flink gedaald in die vier jaar: zelfs de prestatiegeoriënteerde Samsung 970 Pro kost nu nog maar 155 euro voor 512GB, slechts de helft van de prijs die er twee jaar geleden voor werd gerekend. Voor wie nog een SATA-SSD of zelfs een harde schijf heeft, is nu dan ook een uitstekend moment om te upgraden.

De termen M.2 en NVMe (Non-Volatile Memory Express) worden veel door elkaar heen gebruikt, wat tot nogal wat verwarring leidt bij consumenten. Deze twee zaken staan namelijk los van elkaar: een M.2-SSD kan ook het oudere SATA-protocol gebruiken, terwijl een NVMe-SSD een andere fysieke standaard kan gebruiken dan M.2. Daarom leggen we eerst uit wat we verstaan onder M.2 in de context van SSD’s.

Samsung 970 Evo Plus M2 SSD

Wat is M.2?

Kort gezegd: M.2 is een fysieke standaard die de vorm en aansluiting van M.2-insteekkaarten, zoals SSD’s, bepaalt. SSD’s die voldoen aan de M.2-standaard kunnen de NVMe- en SATA-protocollen gebruiken. SATA is de oudere en langzamere van de twee, terwijl NVMe nieuwe en sneller is.

Het lange verhaal is zoals altijd iets gecompliceerder: M.2 is een standaard voor insteekkaarten zoals wifi-adapters, SSD’s en BlueTooth-ontvangers. Het is de opvolger van de mini-SATA-standaard (mSATA), die nagenoeg exclusief werd gebruikt voor laptops en andere apparaten waar de ruimte beperkt is. M.2 vindt daarentegen gretig aftrek bij zowel laptops als desktops vanwege zijn veelzijdigere standaard die hogere overdrachtssnelheden ondersteunt dan mSATA.

De meeste consumenten zullen M.2 alleen kennen van SSD’s, omdat wifi-adapters en andere M.2-kaarten vaak geïntegreerd in een laptop worden verkocht zonder dat de koper daar erg in heeft. De ene M.2-SSD is echter de andere niet, omdat de standaard toestaat dat SSD’s zowel op de oudere SATA-interface kunnen draaien als de veel nieuwere en snellere NVMe-interface.

SATA is een oudere interface die stamt uit de tijd dat harde schijven de enige vorm van vaste opslag waren voor desktops. Het is daarom, ondanks meerdere upgrades over de jaren, niet bijzonder geschikt voor het vele malen snellere flashgeheugen dat in SSD’s zit. De eerste versie van de NVMe-standaard komt uit 2013 en is ontworpen om zo goed mogelijk gebruik te maken van de voordelen van flashgeheugen.

De theoretische maximumsnelheid van NVMe is daarom 3,94 GB/s, terwijl die van SATA3 (de laatste SATA-standaard) blijft steken op 600MB/s. In de praktijk zijn NVMe-schijven vaak beperkt tot iets meer dan 3 GB/s, afhankelijk van het model en de toepassing. De meest recente iteratie van Samsungs V-NAND haalt met de 970 Evo Plus bijvoorbeeld een sequentiële leessnelheid van 3500 MB/s, pakweg zes keer meer dan zelfs de snelste SATA-SSD’s.

De M.2-standaard biedt vanwege zijn ondersteuning voor NVMe met name voordelen voor SSD’s en niet zozeer wifi-adapters of andere insteekkaarten. In de rest van het artikel zullen we het dan ook alleen hebben over de voordelen van M.2 voor SSD’s en dan met name de NVMe-varianten.

Waarom zou je het willen?

Of je nu een SATA- of NVMe-M.2-SSD te pakken hebt, er zijn een paar voordelen die voor beide interfaces gelden. Een daarvan is de makkelijke installatie ten opzichte van 2,5”-SSD’s: je hoeft geen enkele kabel te leggen van het moederbord of de voeding naar de SSD. Dat is voor grotere kasten en meer ervaren pc-bouwers wellicht geen overweging, maar voor kleinere chassis waar minder ruimte is voor kabels is de makkelijke installatie absoluut een zegen.

Het vermogen van M.2-SSD’s om via de NVMe-interface overdrachtssnelheden te halen van 3 GB/s is voor de meeste kopers de belangrijkste overweging. De voordelen van hogere snelheden laten zich raden: het besturingssysteem start sneller op, games hoeven minder lang te laden en applicaties laden sneller in. Bovendien zorgt de kortere vertraging bij het benaderen van bestanden voor een veel snellere en soepelere ervaring – al helemaal vergeleken met harde schijven. Met name spelers van openwereldgames kunnen veel voordeel ondervinden van een M.2 NVMe-SSD, omdat dit soort games vaak dynamisch textures, geluiden en modellen moeten inladen van nieuwe delen van de spelwereld. Tot slot is de betrouwbaarheid van M.2-SSD’s een uitstekende reden om een upgrade te overwegen. Zo krijg je bij de meeste Samsung M.2-SSD’s vijf jaar garantie. In alle waarschijnlijkheid gaan die schijven veel langer mee dan die vijf jaar. De 970 Pro-schijven zijn bijvoorbeeld gewaardeerd voor bijna 1200 keer hun capaciteit in weggeschreven bytes. Zo is de 512GB-uitvoering goed voor 600 weggeschreven terabytes. Zelfs als je elke dag vier games installeert van 50GB zou deze SSD makkelijk acht jaar mee moeten gaan.

De excellente betrouwbaarheid van M.2-SSD’s betekent daarom ook dat je zelden een schijf hoeft te vernieuwen. Dat is natuurlijk fijn voor je portemonnee, maar het gunt je ook de zekerheid dat je data in ieder geval vijf jaar veilig is.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung Storage, de inhoud is volledig bepaald door onze redactie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Sonic-game in ontwikkeling Nieuws van de week: Eerste beelden Pokémon Go-opvolger en Anthem-spelers staken
16

Reacties op: M.2: wat is het en wat heb je eraan?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 17 maart 2019 15:05
  heb zelf de 960, heb ook een headsink op mn moederbord speciaal voor een M2, en dat was ook eigenlijk de reden waarom ik toen voor M2 wilde proberen.
  Deed het niet om de ruimte, heb een mega grote kast met veel ruimte. snelheid is niet echt merkbaar met andere SSD's. Ik start windows10 op in ongeveer 11 seconden, spellen laden wel lekker maar je merkt dus niet veel verschil met andere type SSD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tomaat23

  • 17 maart 2019 15:35
  Ik zou niet een M.2 (NVME) kopen voor de snelheid van laden games.
  https://www.youtube.com/watch?v=GCDQaE9N-eo
  8 seconde vs 9 seconde op AC Origins is nog relatief de beste verbetering. De rest is niet eens interessant.
  Ook opstarten Windows of installeren is niet echt spannend.
  https://www.youtube.com/watch?v=BesJYKkhHMA&t=74s

  "Voor wie nog een SATA-SSD of zelfs een harde schijf heeft, is nu dan ook een uitstekend moment om te upgraden."
  Waarom? Dat iets goedkoper is dan dat het was, lijkt me een mager argument. De snelheidswinst is enkel met een stopwatch te ontdekken.

  Als ik voor iemand een PC zou bouwen zou ik hem zeker een SSD aanraden als bootschijf. Zelf heb ik een tweede SSD voor games. Maar een M.2 zie ik niet als een logische stap. De technische winst lijkt zich niet in de praktijk uit te betalen.

  "maar voor kleinere chassis waar minder ruimte is voor kabels is de makkelijke installatie absoluut een zegen."
  Dat is dan ook het enige argument wat in mijn ogen overblijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 17 maart 2019 15:52
  @Tomaat23 Jij wellicht niet….maar die 8 a 9 seconden en het booten van windows is voor mij precies de reden om het wel te kopen. En omdat het kan.
  Voor mensen die net hun eerste een pc bouwen zou ik het ook niet aanraden maar wel aanhalen, hun keus. Nu ik op mijn 4e build zit is het ook leuk om eens andere hardware te gebruiken dan de standaard 2,5" schijfjes.
  Maar indd, naast een enthousiasteling zou ik het niet meteen aanraden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 17 maart 2019 16:01
  @Derper

  Dus 9 seconden vind jij te lang?

  Zal wel niet meevallen om te wachten bij een stoplicht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 17 maart 2019 16:14
  @TheDeeGee Stoplichten zijn rete irritant. Helemaal als ze niet slim zijn en gewoon op een tijdsprogramma werken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 17 maart 2019 18:24
  @Derper het is niet 8 of 9 seconden sneller met het laden van AC, het is een verschil van 8 versus 9 seconden, dus een verschil van 1 seconde. Voor 1 seconde verschil ga ook jij niet upgraden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 18 maart 2019 03:13
  @Derper leugens, leugens.
  Artikel is mede mogelijk gemaakt door samsung, lijkt me duidelijk.
  SATA SSD's zijn meer dan goed genoeg voor iedere gamer.
  SSD's met hogere snelheidsverbindingen zijn alleen voordelig voor degene die applicatie gebruiken die daar echt voordeel uit halen.
  Of mensen die hun thuis-pc graag als server gebruiken.
  Voor gamen zinloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 19 maart 2019 02:00
  @oropher Voor gamen is het niet zinloos, leer je feiten.
  Voorbeeld Rainbow Six Siege casual/ranked op een ssd zie je na je operator gekozen te hebben dat je meteen geladen bent.
  Rainbow Six Siege casual/ranked op een hdd zie je na je operator gekozen te hebben dat het een tijd duurt voordat je geladen bent en dat kan rete irritant zijn.
  Heb het zelf getest. Oftewel SSD's laden reten malen veel sneller dan een HDD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 22 maart 2019 23:23
  @armilo-theus
  helaas kan jij niet lezen.
  Ik zeg duidelijk dat NVME SSD's geen voordeel bieden ten opzichte van SATA SSD's.
  En DAT is een feit.
  Jij begint over HDD's, maar dit artikel heeft het daar nauwelijks over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tomaat23

  • 19 maart 2019 08:21
  @Derper

  Bekijk het filmpje, dan snap je het misschien. 8 seconden vs. 9 seconde is het niet waard. Dat is 1 seconde verschil.

  Windows boot:

  NVME: 6s
  SSD: 8,6s
  HDD: 21s (barracuda)
  HDD: 47s

  HDD>SSD 2-6x zo snel
  SSD>NVME 2,6 seconde sneller. 30% snellere laadtijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  edwinkox

  • 17 maart 2019 15:59
  Ik merk dat de ssd's goedkoper worden ik zag een 1TB voor 132 of 123 euro. Ik heb zelf toen MYcom nog niet failliet was voor 56 euro excl verzenden een 500 GB sata m2 ssd stick gekocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 17 maart 2019 16:12
  Prachtige dingen als bootschijf en een paar spellen. Heb er een in mijn server als cache schijf, netwerk is lang zo snel niet maar het is wel fijn voor de downloads en het unrarren enzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 17 maart 2019 21:21
  Vorige week 1 geinstalleerd als game schijf, haal niet meer dan 800mb/s aangezien mijn mobo niet meer ondersteunt, maar das altijs nog sneller dan mijn snelste SSD en hij kostte minder. Jammer dat ik maar 1 m2 aansluiting heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 18 maart 2019 03:13
  leugens, leugens.
  Artikel is mede mogelijk gemaakt door samsung, lijkt me duidelijk.
  SATA SSD's zijn meer dan goed genoeg voor iedere gamer.
  SSD's met hogere snelheidsverbindingen zijn alleen voordelig voor degene die applicatie gebruiken die daar echt voordeel uit halen.
  Of mensen die hun thuis-pc graag als server gebruiken.
  Voor gamen zinloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • macc

  • 18 maart 2019 09:07
  M.2 en nvme worden weer door elkaar gehaald in de comments. M.2 is alleen de aansluiting zelf. Er zijn SATA SSD's die op M.2 aangesloten kunnen worden en die zijn het geld wel waard EN ze besparen veel ruimte en kabels. Het zijn de nvme schijven die nog overpriced zijn en niet speciaal een verbetering voor gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 23 maart 2019 18:10
  @macc ach, het is al vooruitgang dat het artikel daar nu zelf over praat. De vorige advertorial beweerde namelijk dat M.2 voor de hogere snelheden zorgde :'). Feit is dat NVMe SSD's niet interessant zijn voor de gemiddelde consument als het duurder is, enthousiastelingen daargelaten. Inmiddels zitten we wel op gelijkwaardige prijzen voor zowel M.2 (sata of nvme) of standaard sata form factor, dus bij de aanschaf van een nieuwe PC is het sowieso de moeite waard om te overwegen of je toch een M.2 op de PCI-e bus moet kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.