Nieuws

Lite Hash Rate-versies RTX 3060 en RTX 3080 Ti getest

Nvidia ontmoedigt het harken van crypto's

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De nieuwe Lite Hash Rate-versie van Nvidia's GeForce RTX 3060 en de geheel nieuwe RTX 3080 Ti zijn onder de loep genomen door EXPreview. Naast gaming-benchmarks werden ook de mining-prestaties getest, met aanzienlijk minder aanlokkelijke resultaten voor crypto-boeren.

Nvidia lanceerde de GeForce RTX 3060-gpu al met een ingebouwd hashing-limiet om crypto-delvers af te schrikken. Inmiddels is de kaart, bijgestaan door andere modellen, opnieuw uitgerold als Lite Hash Rate-versie. Deze heruitgave blijkt niet terug te draaien naar oudere drivers, waardoor een bekende omweg ontoegankelijk wordt.

Bovendien blijkt de crypto-trechter geen bufferperiode meer te kennen. De originele RTX 3060 hashte aanvankelijk rond de 40 MH/s, om kort daarna in te kakken tot circa 20 MH/s. De Lite Hash Rate-versie blijkt meteen rond de 20 MH/s te beginnen en fluctueert met maximaal 2 MH/s. 

EXPreview trof ook gelekte mining-resultaten aan de zo goed als aangekondigde GeForce RTX 3080 Ti. De RTX 3080 Ti zou op 299 watt stroomtoevoer Ethereum hashen op 58 MH/s — grofweg gelijk aan een 'oude' RTX 3070. Ook deze kaart lijkt dus stevig gelimiteerd.

Geheel nieuwe gpu's in Nvidia's portfolio zijn sowieso van een hashing-limiet voorzien, zoals beloofd. Hierdoor is het ook niet te achterhalen wat een RTX 3080 Ti zonder de crypto-trechter zou kunnen hashen. De bedoeling is nu vooral dat crypto-boeren dat ook niet snel uit zullen vinden.

Voor gamers zouden de Lite Hash Rate gpu's onveranderd krachtig moeten zijn. Nvidia limiteert enkel hashrates om crypto-boeren af te schrikken, om zodoende "GeForce weer voor de gamers" beschikbaar te maken.

Bron: EXPreview

Dit artikel delen:

Lees meer

Ook Ryzen 8000-cpu's genoemd in gelekte roadmap Merle Dandridge keert terug als Marlene in The Last of Us-serie
3

Reacties op: Lite Hash Rate-versies RTX 3060 en RTX 3080 Ti getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Rexus

  • 29 mei 2021 23:02
  Kijkend naar de stijging van het aantal actieve steam gebruikers sinds het begin van de pandemie .(meer mensen die upgraden), de onderliggende tekorten van de grondstoffen en het fenomeen van de scalpers ben ik benieuwd hoe beschikbaar deze kaarten gaan zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 29 mei 2021 23:14
  Alleen jammer dat dit helemaal niks op gaat lossen.
  De limiet zal toch verwijderd worden met een custom driver en anders zet nvidia zelf (al is het maar voor een uur) per ongeluk de verkeerde drivers online.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 31 mei 2021 16:27
  @Fred6er Des te moeilijker ze het maken om te minen, des te beter toch? De fout met Nvidia's eigen drivers zullen ze hier niet snel nog eens op herhalen, lijkt me.

  Snap dat er vaak alsnog wel een work-around is voor sommige obstakels, maar zolang het crypto-boeren afschrikt, juich ik dit soort zaken toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.