Nieuws
Render van een AMD Threadripper Pro-cpu

Lenovo's deal met AMD slokt Threadripper-voorraad op

Kleinere workstation-bouwers uiten onvrede over Lenovo

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Maar liefst drie workstation-bouwers in de Verenigde Staten klagen over Lenovo's deal met AMD, waardoor Threadripper-cpu's amper voorradig zijn.

Het mondiale chiptekort lijkt langzaam weg te ebben, maar selecte processoren zijn nog altijd niet voldoende beschikbaar. Zo zijn AMD's op de professionele sector gerichte Threadripper-cpu's nog altijd slecht voorradig — zeker wanneer er exclusiviteitsdeals gesloten worden voor nieuwe modellen.

AMD kondigde de nieuwe Threadripper Pro 5000-generatie aan in maart, waarbij Lenovo onthuld werd als voorlopige, exclusieve partner. Alle vijf modellen gaan momenteel direct naar Lenovo en hun ThinkStation P620-systemen; andere partijen kunnen mogelijk pas over maanden aan de nieuwe cpu's komen.

Overzicht van benchmarkresultaten van verschillende AMD Threadripper Pro 5000-modellen, versus vergelijkbare Intel Xeon-processoren.

Dat blijkt tot ergernis te leiden bij kleinere workstation-bouwers. In gesprek met The Register spreken Amerikaanse bedrijven als Puget Systems, Velocity Micro en Maingear van schande. Met een alsmaar minder voorradige Threadripper (Pro) 3000-lijn en nul mogelijkheid om op te schalen, verliezen de kleinere partijen hun klandizie aan multinational Lenovo. 

Sommige pc-bouwers spreken over het "verdampen" van hun Threadripper-voorraad. Bij een enkeling zijn populaire workstations al sinds afgelopen november essentieel uitverkocht.

"In de afgelopen drie jaar hebben we zo veel marketingsinitiatieven in de promotie van het Threadripper-merk gestoken — en dat is nu allemaal voor niets geweest", aldus de voorzitter van Velocity Micro. "Het punt is: ik wil zo min mogelijk Threadrippers verliezen aan multinationals."

Productfoto van Lenovo's ThinkStation P620-systeem

Een woordvoerder van Maingear speelt de financiële kaart: "Als ik aan één klant tien systemen verkoop voor 15.000 dollar per stuk, is dat geen klein bedrag voor mijn bedrijf. Dus stel je eens voor dat ik een offerte van dertig of veertig systemen af moet wijzen. Dat is echt geld, en het is jammer dat het nu zo uitkomt."

Een woordvoerder van Lenovo geeft aan geen onderdeel te vormen in het chipprobleem: "Mij is verzekerd dat de cpu-tekorten niet te wijten zijn aan het [de assemblage van] ThinkStation-systemen". 

Chipfabrikant AMD verzekert zelf dat de Threadripper 5000-generatie "in het derde kwartaal van 2022 voor additionele partners beschikbaar wordt gesteld", maar het bedrijf wil vooralsnog geen uitspraak doen over de algehele aanlevering of productie van chips.

Dit artikel delen:

Lees meer

Enquête hint naar microtransacties voor Classic-versie World of Warcraft Kingdom Hearts 4 gaat op Unreal Engine 5 draaien
0

Reacties op: Lenovo's deal met AMD slokt Threadripper-voorraad op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.