Nieuws
Close-up op een render-afbeelding van een AMD-chip.

Lenovo verklapt bestaan non-X-modellen van Ryzen 7000-cpu's

AMD's Ryzen 9 7900 en Ryzen 7 7700 voor het eerst genoemd

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Lenovo noemde de Ryzen 9 7900 en Ryzen 7 7700 als processoropties voor nieuwe desktops; beide non-X-varianten zijn nog niet aangekondigd.

De nieuwe Lenovo-systemen werden aangetroffen op Lenovo's eigen website (via @momomo_us). Veel informatie over de desktops zelf blijft uit, maar de twee nieuwe processoren staan wel prominent vermeld in het systeemoverzicht. 

Zowel de Ryzen 9 7900 (12-core) als de Ryzen 7 7700 (8-core) komen in hoeveelheid rekenkernen overeen met hun X-voorgangers, maar lijken een aanzienlijk lagere standaardkloksnelheid te bieden. De non-X modellen zijn beide geklokt op 3,6 GHz: een flinke stap terug van respectievelijk 4,7 en 4,5 GHz. Over vermeende boost-snelheden of aangepaste cachegroottes is nog niets bekend.

Onduidelijk is ook  wanneer de nieuwe en vermoedelijk beter toegankelijke Ryzen 7000-cpu's officieel onthuld moeten worden. Mogelijk doet AMD meer non-X-processoren uit de doeken op CES 2023, al is de kans groter dat de chipgigant het nieuwe jaar af wil trappen met mobiele Ryzen 7000-cpu's en -apu's. Niet voor niets lekte Asus recentelijk al een eerste laptopchip uit AMD's Ryzen 7000-portfolio.

Voor gamers en hardware-enthousiastelingen zijn de non-X-modellen mogelijk minder interessant, al lag een lagere instap voor de processoren al langer in het verschiet. Zij die juist hogere prestaties van de Zen 4-architectuur verwachten, dienen nog even te wachten op de onthulling van potentiële X3D-modellen. Net als het geval was met de Ryzen 7 5800X3D, zou AMD plannen hebben om het cachegeheugen van Ryzen 7000-cpu's driedimensionaal te stapelen, wat vooral in games tot betere prestaties zou leiden.

Dit artikel delen:

Lees meer

A Plague Tale: Requiem viert nominaties met symfonieorkest Street Fighter 6 ontvangt leeftijdsclassificatie in Zuid-Korea
0

Reacties op: Lenovo verklapt bestaan non-X-modellen van Ryzen 7000-cpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.