Nieuws
Promotionele afbeelding van een hybride Intel-processor.

Lek noemt namen en verwachting voor drie toekomstige Intel-generaties

Arrow, Lunar en Nova Lake moeten Meteor Lake opvolgen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens Reddit-gebruiker 'mooreslawisnotdead' — niet gerelateerd aan hardware-YouTuber Moore's Law is Dead — zijn drie toekomstige generaties van Intel-processoren al van een naam voorzien. Na het reeds bekende Meteor Lake volgen respectievelijk Arrow Lake, Lunar Lake en Nova Lake, aldus de vermeende lek.

Elk van de generaties zou genoemd zijn met een verwachte verschijningsperiode en een zin of twee om de visie en/of architectuur aan te duiden. De Reddit-post en het bijbehorende account zouden verwijderd zijn, maar op het AnandTech's forum staat de informatie alsnog vereeuwigd. 

Intel heeft zelf tot dusver nog niet gereageerd op de geruchten. De kans bestaat dat het volledig uit het niets gegrepen is, maar mocht het tegendeel waar zijn; hieronder is vrij vertaald wat de vermeende lek zoal verkondigde.

  • Alder Lake (Golden Cove/Gracemont) Q4 2021 ~ Q1 2022

Voorspelt zwak af te steken tegen het aanbod van Apple en AMD rond diezelfde tijd.

  • Raptor Lake (Raptor Cove / Gracemont) Q3 2022 ~ Q4 2022

10% prestatiebonus op het cpu-front. De 8/16-configuratie maakt een inhaalslag voor Intel, maar verwacht wordt dat AMD en Apple hun voorsprong kunnen 'refreshen'.

  • Meteor Lake (Redwood Cove / Crestmont) Q2 2023

Intel’s eerste echte chiplet- of tegel-gebaseerde ontwerp. Verschillende procedés van TSMC en Intel komen samen. De node wordt verkleind, met daarmee percentuele prestatiesprongen van enkele getallen. AMD kan de voorsprong terugpakken met Zen 4+/ 5.

  • Arrow Lake (Lion Cove / Skymont) Q4 2023

Updatet het hybride ontwerp tot een 8/32-configuratie voor high-end 'enthusiast' consumenten. Kan quitte spelen met AMD, maar Apple wint het zonder twijfel op rendement.

  • Lunar Lake (Lion Cove / Skymont) Q4 2024

Deze generatie stapt over op TSMC's 3nm procedé, zoals eerder voorspeld werd door Nikkei. Verwacht een flinke prestatiesprong, die Intel op hetzelfde niveau zet als AMD en Apple, zowel in kracht als rendement.

  • Nova Lake (Panther Cove / Darkmont) ~2025

Dit zou de grootste architecturale verandering betreffen sinds de overgang op  Core-processoren, anno 2006. Intel werkt aan een geheel nieuwe omslag in processoren, net zoals Ryzen dat ooit deed. De verwachting ligt op 50% meer prestaties, ten opzichte van het voorgaande Lunar Lake. Dit zou ook de reden zijn Glenn Hinton (ooit langdurig hoofdarchitect bij Intel  —red.) teruggekeerd is.

Sfeerbeeld van Intel, waarop een hele printplaat van hun nieuwe processor-procedé te zien is.

Momenteel is Intel nog druk in de weer om Alder Lake, vermoedelijk rond oktober dit jaar, te lanceren. Met Alder Lake maakt Intel de eerste serieuze stappen om ook desktopprocessoren een meer hybride aard te geven. De cpu's kunnen opgebouwd zijn uit maximaal zestien kernen, waarvan acht 'groot' (voor krachtige prestaties) en acht 'klein' (voor rendabele productiviteit). 

Die hybride insteek lijkt Intel in de toekomst meer te willen benadrukken, zo claimt in ieder geval dit vermeende lek. Ook de terugkeer van Glenn Hinton, een Intel-veteraan die jaren terug ook veel bijdroeg aan de Core- en Xeon-architectuur, zou mogelijk te maken kunnen hebben met het verder diversifiëren van de cpu's. 

Recentelijk doopte Intel ook de namen van de fabricageprocessen om. Het 10nm+ procedé wat straks in Alder Lake en Raptor Lake gevonden wordt, heet  nu bijvoorbeeld 'Intel 7'. Met de komst van Meteor Lake gaat men over Intel 4, de eerste 7nm node voor Intel. Wat daarna volgt qua procedés en bijbehorende namen is nog onduidelijk.

Dit artikel delen:

Lees meer

Blokdiagram laat zien hoe RDNA3-chips opgebouwd kunnen worden Nieuwe benchmark van Intel-videokaart aangetroffen
0

Reacties op: Lek noemt namen en verwachting voor drie toekomstige Intel-generaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.