Nieuws
Render van AMD's Navi 23-gpu.

Laptop-gpu's van AMD stappen mogelijk over op 6nm procedé

Revisie van RDNA2-lijn snijdt wellicht een nanometertje weg

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een nieuwe reeks RDNA2-gpu's voor laptops kan mogelijk mid-generatie overstappen naar een kleiner procedé. Volgens ingewijden draaien de zogenaamde 'Radeon 6000S'-chips op de 6 nanometer-technologie van TSMC.

AMD's gehele RDNA2-serie is, net als de recente Ryzen-reeksen en console-chips, volledig gebouwd op de N7-procedés van TSMC. Hardware-lekker Disclosuzen zou tegenover VideoCardz echter een zogenaamde Radeon RX 6800S-gpu gelekt hebben, welke voor laptops gebouwd zou worden op TSMC's N6-chips.

Disclosuzen, wiens Twitter-account recentelijk opgeschort werd, voorspelde eerder al de komst van de AMD's desktopkits van afgekeurde PlayStation 5-chipsets. Wegens diens publiekelijk stilte nam hardware-Twitteraar @Greymon55 het op zich om de geruchten aan te sterken.

In september sprak de evenals bekende ingewijde al over een revisie voor AMD's mobiele gpu's op 6nm, waaronder ook de komst van een mogelijke RX 6900M. Dat vermoedelijke topmodel voor laptops zou nu omgevormd moeten zijn tot de RX 6800S waar Disclosuzen over sprak.

De overstap op TSMC's N6-wafers zou, in ieder geval volgens de Taiwanese chipbakker, vrij soepel moeten verlopen. N6 is "volledig compatibel" met N7, maar biedt 18 procent meer logistieke dichtheid. 

Illustratie van twee RDNA 2-gpu's bedoeld voor gebruik in gamelaptops.

Qua rekenkernen zou de vernieuwde RX 6800S vermoedelijk vast blijven houden aan de 2560 stuks van de RX 6800M, maar over kloksnelheden en gepaard geheugen is nog weinig bekend. Bij AMD topt dat laatste af op 12 GB aan GDDR6, waar concurrent Nvidia alternatieven biedt met 16 GB aan mobiel videogeheugen.

AMD biedt mogelijk, net als Nvidia, maar drie verschillende mobiele gpu's aan. Het rode kamp bestaat uit de Radeon RX 6600M (8 GB), RX 6700M (10 GB) en RX 6800M (12 GB). Aanstaande CES 2022-bijeenkomst zou voor beide partijen een prima gelegenheid bieden op refreshes van de laptopportfolio aan te kondigen.

Bron: VideoCardz

Dit artikel delen:

Lees meer

Bekijk hier vanaf 02:00 uur live The Game Awards 2021 Vijf nieuwe screenshots van S.T.A.L.K.E.R. 2 getoond
0

Reacties op: Laptop-gpu's van AMD stappen mogelijk over op 6nm procedé

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.