Hardware
4K koopgids

Koopgids: De beste 4K-televisie voor gaming

We vergelijken de modellen en geven een conclusie

Geschreven door Floris de Bijl op
Nu de Xbox One X al enige tijd op de markt is – en eindelijk wat meer games heeft - krijgen we vaak de vraag wat de beste 4K HDR-televisies zijn om het maximale uit zowel de Xbox One X als de Playstation 4 Pro te halen. Dat zoeken we uit in dit artikel.

Het uitzoeken van een nieuwe televisie is leuk, maar zelden een simpele of snelle taak. Met name een tv uitzoeken om mee te gamen is een uitdaging, omdat bijna alle specificaties van invloed zijn op de uiteindelijke ervaring. In dit artikel geven we daarom per budget aan wat de beste opties zijn en op welke specificaties je moet letten als je zelf onderzoek gaat doen.

Waar moet een gaming televisie aan voldoen?

Ondersteuning voor UHD

Het aanbod van HDTV’s zonder UHD is tegenwoordig erg beperkt, maar toch is het belangrijk om te controleren dat het paneel van de tv die je voor ogen hebt dit ondersteunt. UHD (3840x2160 pixels) wordt in de praktijk ook vaak aangeduid met 4K, een verzamelterm voor resoluties die ongeveer vierduizend horizontale pixels bevatten.

UHD

Ondersteuning voor HDR

Ook voor HDR geldt dat het aanbod van tv’s zonder deze functionaliteit tegenwoordig erg klein is. Bijna alle 4K-tv’s beweren ondersteuning te hebben voor HDR, maar het probleem bij het herkennen van HDR-ondersteuning is dat er meerdere standaarden zijn. Bovendien hanteert elke fabrikant een andere definitie van HDR, zelfs als ze geen ondersteuning hebben voor een courante HDR-standaard zoals HDR10, Dolby Vision of Hybrid Log Gamma.

Het is dan ook raadzaam om specifiek te controleren op de aanwezigheid van een van deze standaarden in de specificaties van de tv. De Xbox One X ondersteunt zowel HDR10 als Dolby Vision. Voor deze console maakt het dan ook weinig uit welke van de twee standaarden de tv ondersteunt. Mocht je wel een keuze hebben tussen de twee, dan is het raadzaam om Dolby Vision te kiezen, aangezien dit in technisch opzicht geavanceerder is dan HDR10. De PlayStation 4 Pro ondersteunt overigens alleen HDR10. Bij het kopen van een tv voor deze console is de keuze dan ook enigszins beperkt.

Helderheid en zwartwaardes

HDR biedt niet alleen een breder kleurenspectrum, het definieert ook een tv die hoge contrastratio’s kan bereiken. Een contrastratio beschrijft het verschil in helderheid tussen het felste wit en het donkerste zwart. Om in aanmerking te komen voor de classificering HDR-tv hanteert de Ultra HD Alliance een minimale piekhelderheid van 1000 cd/m2, ofwel 1000 nits, en een minimale zwartwaarde van 0,05 nits. Dit komt neer op een minimaal contrastratio van 20000:1. In de praktijk zijn er echter nauwelijks panelen die dit halen zonder het gebruik van de backlight om bepaalde delen van het scherm lichter of donkerder te maken. Een realistischer minimum voor de statische contrastverhouding is daarom 1000:1, alles wat daarboven zit is mooi meegenomen.

HDR

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde een paneel een nieuw beeld kan weergeven. Deze specificatie wordt altijd uitgedrukt in hertz, waarbij het zo goed als altijd een van deze vier waardes betreft: 50hz, 60hz, 100hz of 120hz. Hoe hoger dit getal, hoe beter, want het betekent dat je ogen vaker een nieuw beeld te zien krijgen, waardoor de game vloeiender aanvoelt. 50hz is allesbehalve onspeelbaar, maar omdat zoveel games in deze generatie standaard op 60hz draaien is het ernstig aan te raden om een tv te halen die minimaal deze verversingssnelheid aan kan.

Input lag

’Televisies zijn notoir voor een hoge input lag: de tijd tussen het versturen van een signaal en de weergave van dit signaal op het scherm. Voor games is dit natuurlijk onwenselijk, met name als snel kunnen reageren op een tegenstander van levensbelang is. Zelfs bij de meest moderne OLED-panelen is het probleem van hoge input lag nog niet opgelost, al zijn de meeste tv’s inmiddels op het niveau dat het goed speelbaar is.

Een bovengrens voor input lag waarbij meeste type games prima te spelen zijn is 40ms. Modellen die wat prijziger zijn komen hier vaak ver onder, met name als de gamemodus is ingeschakeld. LG’s topmodel van dit moment, de Signature OLED TV W, heeft bijvoorbeeld een input lag van 21ms. De meest courante modellen van fabrikanten als Samsung en Sony hebben een vergelijkbare input lag, al zijn er uitschieters naar boven en naar onder die bijvoorbeeld een vertraging hebben van dertien milliseconden.

input lag

Schermtype: OLED vs LCD

Een andere overweging bij het kiezen van een tv is het type scherm. Wat dit betreft zijn er twee opties: OLED of LCD. Hierin is er geen foute keuze, want beide types hebben hun voor- en nadelen die voor iedereen in verschillende mate mee zullen wegen.

OLED heeft als grote voordeel dat er geen backlight nodig is, omdat de pixels zelf licht uitzenden. Hierdoor kunnen deze schermen op individuele basis aan of uit worden gezet, waardoor de zwartwaardes zo goed als nul zijn. Bovendien gebruiken OLED-tv’s aanzienlijk minder stroom, omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. OLED-tv’s zijn iets duurder van vergelijkbare LCD-tv’s.

LCD-tv’s hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn dan OLED-tv’s, maar voor die lagere prijs lever je wel in op zwartwaardes. LCD-panelen hebben immers een backlight nodig om een beeld te kunnen weergeven, waardoor er altijd wel enig licht door het scherm heen komt – zelfs als het volledig zwart is. Met behulp van technieken zoals local- of global dimming kunnen alsnog zwartwaardes worden behaald die in aanmerking komen voor HDR-standaarden.

OLED vs LCD

Verlichting en dimming

LCD-tv’s hebben zoals gezegd een backlight nodig, omdat de pixels zelf geen licht genereren. Dit backlight bestond vroeger uit een aantal fluorescentielampen, maar tegenwoordig wordt hier alleen nog maar ledverlichting voor gebruikt. Deze ledlampen kunnen op twee manieren gearrangeerd worden: in een lijn rondom het scherm (edge-lit) of in een matrix direct achter het scherm (direct-led). Edge-lit heeft als voordeel dat er minder leds nodig zijn om het beeldscherm te verlichten, met een lager stroomverbruik als gevolg. Bovendien hoeven de leds alleen boven en onder het paneel worden aangebracht, waardoor de tv minder dik hoeft te zijn dan bij direct-led.

Het nadeel van edge-lit panelen is dat ze bijna geen mogelijkheid hebben om kleine stukken van het beeld donkerder te maken door de backlight te dimmen. Bij direct-led kan dit wel, omdat de backlight bestaat uit een matrix van honderden leds die individueel aangestuurd kunnen worden. Deze techniek van kleine delen van het beeld dimmen heet Full Array Local Dimming (FALD) en zorgt er voor dat een LCD-tv zeer verdienstelijke zwartwaardes kan bereiken.

Mocht je vanwege de lagere kosten kiezen voor een LCD-tv, dan is het sterk aan te raden om er wel een uit te zoeken die beschikt over FALD, of in ieder geval een andere vorm van local dimming.

Koopadvies mei 2018

~1000 euro: Sony XE9005

Op dit prijspunt is het interessanter om een LCD-tv te halen dan een OLED-tv, omdat de meerprijs voor het OLED-paneel ten koste gaat van zaken zoals bouwkwaliteit, kleurechtheid, verversingssnelheid en input lag. Daarom raden we hier de Sony XE9005 aan, een LCD-tv waarvan het 55”-model net onder de 1000 euro uitkomt. Deze tv beschikt over FALD met 48 zones, heeft ondersteuning voor HDR10 en beschikt over pakweg 32ms aan input lag, allemaal mooi binnen de vereisten voor een gaming televisie.

49” - €1145
55” - €999
65” - €1499
75” - €3348

Sony XE9005

1000 – 2000 euro: LG SK8500

Op dit prijspunt verschijnen de eerste OLED-tv’s die voldoen aan alle eisen voor een gaming tv. Toch raden we ook op dit prijspunt een LCD-tv aan, mits gamen je belangrijkste bezigheid is. De keuze voor de LG SK8500 is te danken aan zijn buitengewoon goede input lag van 15ms op 4K 60Hz + HDR. Deze lage input lag, gecombineerd met het goede paneel en prima hoeveelheid aansluitingen, maakt de SK8500 een uitstekende keuze voor toegewijde consolegamers.

49” - €1299
55” - €1799

LG SK8500

1000-2000 euro alternatief: LG C7

Mocht gamen niet je hoofdbezigheid zijn, maar wil je bijvoorbeeld ook series of een blu-ray kunnen kijken op de hoogste kwaliteit, dan is OLED aantrekkelijker dan LCD. De C7 is de oudere versie van de C8, maar presteert ondanks zijn leeftijd nog steeds zeer verdienstelijk. Bovendien is de C7 aanzienlijk goedkoper dan de C8, maar heeft hij een input lag van 21ms op 4K 60Hz + HDR - minder dan de C8.

55” - €1799
65” - €2999

LG C7

2000> euro: LG C8

Bijna alles aan de LG C8 is geweldig - en dat geldt met name voor zaken waar gamers om geven. De input lag van 30ms bij 4K 60Hz + HDR is wat aan de hoge kant, maar verre van onspeelbaar. Bovendien zijn de rest van de specificaties uitstekend, met zo goed als perfecte responstijd, kleurechtheid, kijkhoeken en een hele batterij aan videoingangen.

55” - €2019
65” - €2999
77” - €8249

LG C8

2000> euro alternatief: Sony Bravia A1

Niet iedereen is fan van LG’s WebOS. Daarom hebben we hier als alternatief de Bravia A1-serie van Sony, die beschikt over Android TV. De input lag ligt iets hoger, maar de kleurovergangen zijn vloeiender en de Bravia heeft bovendien de mogelijkheid om het beeld te laten flikkeren om bewegingsonscherpte te reduceren.

55” - €2399
65” - €3209
77” - €14999

Sony Bravia A1

Meer koopgidsen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: een ode aan TotalBiscuit De 'laatste levensfase' van de PS4 duurt nog wel even
13

Reacties op: Koopgids: De beste 4K-televisie voor gaming

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Victor Sullivan

  • 26 mei 2018 15:14
  Zeer tevreden eigenaar van een LG C7. Zowel gamen als series kijken is echt een genot. Zeer gebruiksvriendelijk ook. Erg fijn toestel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 26 mei 2018 16:21
  Ik hoor nogal veel over burn-in met oled. Vooral hud onderdelen blijven vaak zichtbaar. Waarom wordt hier niet over gesproken? Of kijken we nu reclame.

  Is namelijk nog wel een reden om nog niet voor oled te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Victor Sullivan

  • 26 mei 2018 16:58
  @CroniC

  Nogal veel is ongetwijfeld lichtjes overdreven. Naar mijn weten is dit inderdaad een probleem geweest met de vroige generaties oled schermen, maar de generaties vanaf 2017 hebben hier eigenlijk geen last meer van. Zelf in elk geval nooit problemen ervaren 😉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Optycon

  • 28 mei 2018 07:45
  @CroniC Als je het beeld lang op het zelfde laat staan, met grote contrasten, heeft mijn OLED uit 2016 soms een kleine ghosting. Dit trekt echter wel snel weer weg (enkele seconden).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 26 mei 2018 20:47
  Heb zelf een 4k monitor van asus, zonder hdr en 32 inch. Wel snelle responstijd van uit mijn hoofd minder dan 5ms. Nieuwere monitor's hebben al grotere panelen met hdr en behoud van de lage input lagg.
  Is een goede optie voor gamers die het niet erg vinden om op OLED, TV aansluiting en paneelgrootte in te leveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Het_wonder

  • 27 mei 2018 09:38
  Fijn artikel, thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mitchmeister

  • 27 mei 2018 09:55
  Heb zelf een Samsung UE65MU7050, bevalt mij zeer goed en dat voor een mooie prijs tegenwoordig. Alles wat je nodig hebt voor “mooi” gamen zit erop. Rond 1400 euro heb je er al 1. Dus kleiner dan 65” wordt de prijs alleen maar goedkoper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 27 mei 2018 09:53
  Ik heb zelf een LG oled E6. Geen last van burn in. Geeft na instellingen tunen zeer mooie plaatjes bij zowel films als games. Heb alleen last dat de ps4 pro soms niet goed wil samenwerken. Het beeld gaat dan flikkeren. Na een herstart van tv of ps4 is het weer goed. Bij de xbox one s heb ik het probleem niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 27 mei 2018 15:25
  Heb de Sony KD-65 A1, maar die is al voor € 3200 op te pikken, in plaats van € 3999.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 27 mei 2018 17:10
  Samsung all the way

  http://www.trustedreviews.com/reviews/samsung-q7

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 27 mei 2018 19:07
  Heb 4 jaar geleden een Sony 55" Full HD tv gekocht. Weet het model niet meer. De inputlag is laag, maar het contrast is niet geweldig. Ik zou graag een 4K HDR10 tv kopen nu, maar dat geld heb ik gewoon niet. De aanbiedingen zijn vaak goed tijdens voetbal WK's dus ik denk dat ik nog 4 jaar wacht. Tegen die tijd zijn de huidige technieken een stuk betaalbaarder geworden. Dan wil ik wel een 75" model :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HazeRon

  • 28 mei 2018 09:39
  Ja mijn tv is een philips 😂 zoveel gekut mee, dat ik zelfs niet meer voor psv ben

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Legolas

  • 30 mei 2018 09:52
  Ik ben van plan om juist en Philips tv te kopen. De Philips 65" OLED-TV 65OLED873 lijkt me super goed. Maar ik heb dan ook alleen goede ervaringen met de Philips tv's die ik gehad heb …

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.