Nieuws
next gen tv

De beste 4K-televisie voor gaming in 2020

Goed voorbereid voor de next-gen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Met de PlayStation 5 en Xbox Series X in aantocht krijgen we vaak de vraag wat de beste 4K HDR-televisies zijn om het maximale uit deze consoles te halen wanneer ze uit zijn. Dat zoeken we uit in dit artikel.

Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.

Het uitzoeken van een nieuwe televisie is leuk, maar zelden een simpele of snelle taak. Met name een tv uitzoeken om mee te gamen is een uitdaging, omdat bijna alle specificaties van invloed zijn op de uiteindelijke ervaring. In dit artikel geven we daarom per budget aan wat de beste opties zijn en op welke specificaties je moet letten als je zelf onderzoek gaat doen.

Waar moet een gaming televisie aan voldoen?

Ondersteuning voor UHD

Het aanbod van HDTV’s zonder UHD is tegenwoordig erg beperkt, maar toch is het belangrijk om te controleren dat het paneel van de tv die je voor ogen hebt dit ondersteunt. UHD (3840x2160 pixels) wordt in de praktijk ook vaak aangeduid met 4K, een verzamelterm voor resoluties die ongeveer vierduizend horizontale pixels bevatten.

UHD

Ondersteuning voor HDR

Ook voor HDR geldt dat het aanbod van tv’s zonder deze functionaliteit tegenwoordig erg klein is. Bijna alle 4K-tv’s beweren ondersteuning te hebben voor HDR, maar het probleem bij het herkennen van HDR-ondersteuning is dat er meerdere standaarden zijn. Bovendien hanteert elke fabrikant een andere definitie van HDR, zelfs als ze geen ondersteuning hebben voor een courante HDR-standaard zoals HDR10, Dolby Vision of Hybrid Log Gamma.

Het is dan ook raadzaam om specifiek te controleren op de aanwezigheid van een van deze standaarden in de specificaties van de tv. De Xbox One X ondersteunt zowel HDR10 als Dolby Vision. Voor deze console maakt het dan ook weinig uit welke van de twee standaarden de tv ondersteunt. Mocht je wel een keuze hebben tussen de twee, dan is het raadzaam om Dolby Vision te kiezen, aangezien dit in technisch opzicht geavanceerder is dan HDR10. De PlayStation 4 Pro ondersteunt overigens alleen HDR10. Bij het kopen van een tv voor deze console is de keuze dan ook enigszins beperkt.

Helderheid en zwartwaardes

HDR biedt niet alleen een breder kleurenspectrum, het definieert ook een tv die hoge contrastratio’s kan bereiken. Een contrastratio beschrijft het verschil in helderheid tussen het felste wit en het donkerste zwart. Om in aanmerking te komen voor de classificering HDR-tv hanteert de Ultra HD Alliance een minimale piekhelderheid van 1000 cd/m2, ofwel 1000 nits, en een minimale zwartwaarde van 0,05 nits. Dit komt neer op een minimaal contrastratio van 20000:1. In de praktijk zijn er echter nauwelijks panelen die dit halen zonder het gebruik van de backlight om bepaalde delen van het scherm lichter of donkerder te maken. Een realistischer minimum voor de statische contrastverhouding is daarom 1000:1, alles wat daarboven zit is mooi meegenomen.

HDR

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde een paneel een nieuw beeld kan weergeven. Deze specificatie wordt altijd uitgedrukt in hertz, waarbij het zo goed als altijd een van deze vier waardes betreft: 50hz, 60hz, 100hz of 120hz. Hoe hoger dit getal, hoe beter, want het betekent dat je ogen vaker een nieuw beeld te zien krijgen, waardoor de game vloeiender aanvoelt. 50hz is allesbehalve onspeelbaar, maar omdat zoveel games in deze generatie standaard op 60hz draaien is het ernstig aan te raden om een tv te halen die minimaal deze verversingssnelheid aan kan.

Input lag

’Televisies zijn notoir voor een hoge input lag: de tijd tussen het versturen van een signaal en de weergave van dit signaal op het scherm. Voor games is dit natuurlijk onwenselijk, met name als snel kunnen reageren op een tegenstander van levensbelang is. Zelfs bij de meest moderne OLED-panelen is het probleem van hoge input lag nog niet opgelost, al zijn de meeste tv’s inmiddels op het niveau dat het goed speelbaar is.

Een bovengrens voor input lag waarbij meeste type games prima te spelen zijn is 40ms. Modellen die wat prijziger zijn komen hier vaak ver onder, met name als de gamemodus is ingeschakeld. LG’s topmodel van dit moment, de Signature OLED TV W, heeft bijvoorbeeld een input lag van 21ms. De meest courante modellen van fabrikanten als Samsung en Sony hebben een vergelijkbare input lag, al zijn er uitschieters naar boven en naar onder die bijvoorbeeld een vertraging hebben van dertien milliseconden.

input lag

Schermtype: OLED vs LCD

Een andere overweging bij het kiezen van een tv is het type scherm. Wat dit betreft zijn er twee opties: OLED of LCD. Hierin is er geen foute keuze, want beide types hebben hun voor- en nadelen die voor iedereen in verschillende mate mee zullen wegen.

OLED heeft als grote voordeel dat er geen backlight nodig is, omdat de pixels zelf licht uitzenden. Hierdoor kunnen deze schermen op individuele basis aan of uit worden gezet, waardoor de zwartwaardes zo goed als nul zijn. Bovendien gebruiken OLED-tv’s aanzienlijk minder stroom, omdat de pixels geen extra backlight nodig hebben om licht uit te zenden. OLED-tv’s zijn iets duurder van vergelijkbare LCD-tv’s.

LCD-tv’s hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn dan OLED-tv’s, maar voor die lagere prijs lever je wel in op zwartwaardes. LCD-panelen hebben immers een backlight nodig om een beeld te kunnen weergeven, waardoor er altijd wel enig licht door het scherm heen komt – zelfs als het volledig zwart is. Met behulp van technieken zoals local- of global dimming kunnen alsnog zwartwaardes worden behaald die in aanmerking komen voor HDR-standaarden.

OLED vs LCD

Verlichting en dimming

LCD-tv’s hebben zoals gezegd een backlight nodig, omdat de pixels zelf geen licht genereren. Dit backlight bestond vroeger uit een aantal fluorescentielampen, maar tegenwoordig wordt hier alleen nog maar ledverlichting voor gebruikt. Deze ledlampen kunnen op twee manieren gearrangeerd worden: in een lijn rondom het scherm (edge-lit) of in een matrix direct achter het scherm (direct-led). Edge-lit heeft als voordeel dat er minder leds nodig zijn om het beeldscherm te verlichten, met een lager stroomverbruik als gevolg. Bovendien hoeven de leds alleen boven en onder het paneel worden aangebracht, waardoor de tv minder dik hoeft te zijn dan bij direct-led.

Het nadeel van edge-lit panelen is dat ze bijna geen mogelijkheid hebben om kleine stukken van het beeld donkerder te maken door de backlight te dimmen. Bij direct-led kan dit wel, omdat de backlight bestaat uit een matrix van honderden leds die individueel aangestuurd kunnen worden. Deze techniek van kleine delen van het beeld dimmen heet Full Array Local Dimming (FALD) en zorgt er voor dat een LCD-tv zeer verdienstelijke zwartwaardes kan bereiken.

Mocht je vanwege de lagere kosten kiezen voor een LCD-tv, dan is het sterk aan te raden om er wel een uit te zoeken die beschikt over FALD, of in ieder geval een andere vorm van local dimming.

De beste OLED-tv van 2020


Net als voorgaande jaren is een LG OLED-tv over het algemeen nog steeds de allerbeste keuze voor gamers. Er is dit jaar echter iets opmerkelijks aan de hand met de OLED’s. Het is dit jaar namelijk duidelijker dan ooit dat er nog maar weinig rek zit in de OLED-techniek en er geen grote stappen meer worden gemaakt wat features en beeldkwaliteit betreft. Neem de LG CX, de nieuwste OLED voor 2020. Die heeft deze voor gamers maar weinig voordelen ten opzichte van de C9, min of meer de beste game-tv van 2019. Sterker nog, de CX is op bepaalde punten misschien zelfs een downgrade te noemen.

LG C9
LG C9

Wat de CX beter doet ten opzichte van de C9 is het upscalen van content met een lage bitrate. Er zit een nieuwe krachtigere chip in de CX, die beter kan omgaan met lagere kwaliteit content, waardoor non-HD content er iets strakker uitziet. Top als je vaak nog bijvoorbeeld naar DVD’s kijkt, maar voor games is dat niet echt van toepassing.

De CX heeft dus een betere chip, maar vergeleken met de C9 is de helderheid iets lager, er is geen DTS-ondersteuning en het allerbelangrijkste, de CX heeft wel HDMI 2.1 support, maar biedt niet de volledige bandbreedte. De C9 heeft een bandbreedte van 48Gb/s, maar de CX moet het doen met ‘maar’ 40Gb/s.

Dat betekent dat de CX signalen kan ontvangen tot 10-bit 4K/120 4:4:4, terwijl de C9 12-bit 4K/120 4:4:4 aankan. Wat dat uiteindelijk betekent voor de next-gen consoles en nieuwe generatie videokaarten is nog even afwachten, maar de HDMI 2.1-chipset in de CX is simpelweg een downgrade ten opzichte van de chipset in de C9. Misschien maakt het allemaal niet uit, aangezien de CX en C9 beide een 10-bit paneel gebruiken en 12-bit dus toch niet kunnen weergeven, maar dat is in theorie. Zolang er nog geen game-hardware op de markt is om te testen, weten we simpelweg niet hoe groot de impact is van 40Gb/s ten opzichte van 48Gb/s.

Aangezien de CX vooral voor gamers niet echt een upgrade is ten opzichte van de C9, is de C9 nog steeds de allerbeste game-tv van 2020, en bovendien een stuk goedkoper dan de nieuwe CX. De CX is wel, buiten 55, 65 en 77 inch, ook in 48 inch te vinden. Fijn voor gamers met minder ruimte of die de televisie als pc-monitor willen gebruiken. Verder het advies hetzelfde als vorig jaar: ga lekker voor de C9.

Hieronder vind je een vergelijking tussen de CX en C9, van professioneel calibrator en tv-reviewer Vincent Teoh.

De beste LCD-tv van 2020


Praktisch is inmiddels de enige reden om een LCD-tv boven een OLED te verkiezen is de geweldige maximale helderheid. HDR-content ziet er door de hoge helderheid over het algemeen beter uit op een high-end LCD en zorgen over burn-in zijn er niet, al is dat tegenwoordig niet echt meer een probleem in de huidige OLED-panelen. Op zo’n beetje alle andere punten is OLED voor gamen beter, al komen de super high-end LCD modellen behoorlijk in de buurt. Eigenlijk de enige die nog vol inzet op LCD is Samsung; zelfs Sony doet het dit jaar wat rustiger aan met LCD.

samsung q95t
Samsung Q95T

Samsung maakt dit jaar de twee beste LCD-tv’s op de markt, waarbij het verschil eigenlijk alleen maar de resolutie is. Zo is er de Q950TS met 8K-resolutie, en de Q95T met een 4K-resolutie. Beide televisies maken gebruik van HDMI 2.1, hebben de nieuwste local dimming-systemen, hebben een zeer hoge helderheid en een lage responstijd voor gamers. Deze modellen zijn de beste op het gebied van LCD, en daar betaal je dan ook de hoofdprijs voor.

Alleen als je games speelt in een flink verlichte kamer, of urenlang puur en alleen dezelfde game speelt, is een LCD-tv aan te raden. Vooral voor gamers is OLED op vrijwel alle punten beter. De motionflow is beter, de vertraging is korter, de pixelresponse is veel sneller, enzovoorts. Je mist eigenlijk alleen de hoge maximale helderheid op een OLED, wat behoorlijk gecompenseerd wordt door de perfecte zwartwaardes in een OLED.

De beste budget-tv’s van 2020

Een LG C9/CX is voor gamers dit jaar dus de beste optie, zeker met het oog op de next-gen consoles, maar die tv’s zijn behoorlijk prijzig. De adviesprijs voor een 55 inch CX staat bijvoorbeeld op 2100 euro, maar wie goed zoekt vindt deze tv voor zo’n 1600 euro. De adviesprijs voor de 48-inch CX is ook 1600 euro, maar is pas net op de markt en is dus lastiger te krijgen met een mooie korting. De 55 inch C9 is al een stuk goedkoper, die is nu voor zo’n 1200 euro verkrijgbaar.

samsung qled
Samsung Q70R

Met een budget van onder de 1000 euro is het aan te raden om nog even door te sparen. Voor iets minder geld koop je namelijk een mid-range LCD-tv, en het verschil in beeldkwaliteit tussen een mid-range LCD en een OLED, is gigantisch. Zeker met het oog op de aankomende next-gen consoles. Een goede tv draagt zoveel bij aan het overbrengen van de grafische kwaliteiten en het zou zonde zijn om dit niet optimaal te benutten.

Wie toch graag minder dan 1000 euro betaalt, heeft de keuze uit bijvoorbeeld de Samsung Q70R, de Samsung RU8000 en Sony XF900. De Samsung Q70R is in 49-inch verkrijgbaar voor 700 euro, of 800 euro voor een 55-inch-formaat. De 55-inch Sony XF900 zit op ongeveer 900 euro en de 55 inch Samsung RU8000 kan is verkrijgbaar voor 600 euro en eventueel een 65-inch-versie voor 750 euro.

Tot slot

Dat zijn de beste budget-tv’s die beschikken over 4K, HDR, en een redelijk lage vertraging in het paneel voor gamers. Let wel op, want al deze modellen hebben edge-lit panelen en hebben uiteraard geen HDMI 2.1-ondersteuning, maar valt ook niet verwachten voor dat geld. Verwacht in een volgend artikel meer over HDMI 2.1 en waarom het zo belangrijk is voor de next-gen consoles.

Meer over hardware op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Xbox Lockhart wordt in augustus onthuld, heet Xbox Series S Update: Ubisoft werkt aan battle royale-shooter Hyper Scape
26

Reacties op: De beste 4K-televisie voor gaming in 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  CroniC

  • 30 juni 2020 12:55
  De Samsungs zijn niet echt geschikt voor gaming helaas.
  Zodra je daar de gamemode aanzet benut je niet meer het voordeel van FALD en is t contrast om te huilen.
  Zonder gamemode heb je mooi beeld maar veel te hoge inputlag.

  Hadden jullie wel beter in kunnen verdiepen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 juni 2020 13:51
  @CroniC Merk niks van input lag op mijn samsung q9fn en beeld kwaliteit is super.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 30 juni 2020 14:00
  @hulstpower
  Klopt. Dat is t 2018 model. Maar de modellen hier besproken. De Q90 en Q95 hebben zeker kwaliteit/contrast verlies met name bij donkere beelden omdat de fald niet 100% wordt aangestuurd zoals buiten game modus.

  Edit: toen ik destijds naar de tv keek en vergeleek met oled kwam ik deze video tegen.
  Zojuist even opgezocht voor je om te laten zien wat ik bedoel. Maar blijkbaar yeeft ie later een update gedaan van de video en het probleem opgelost door dynamic black levels uit te zetten.
  Alsnog niet zo mooi als met game mode uit maar significant beter.
  Maar als je dit ziet snap je wel waarom ik mijn eerste reactie geplaatst had. Alleen was deze info toen nog nie bekend bij mij. Ook nie meer naar gekeken nadat ik een C9 had gekocht :p

  https://youtu.be/awjfv-KdW0M

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 juni 2020 14:48
  @CroniC Ik heb gelukkig op mijne geen probleem deze hangt nu boven op de slaap kamer en heb beneden nu een 70 inch philips tv hangen met atmos and vision ondersteuning. Maar het beeld van mijn samsung is veel beter.
  Vind ook hoe je alles met one connect box en bijna elk aparat met 1 afstand bedieng kan besturen wel heel lekker op de samsung.
  Ik kijk nooit zo naar input lag nooit gedaan als een tv bepaalde functies had nam ik hem.
  Was altijd een man van lg maar nu een philips beneden en een samsung boven. Speel ook weinig nog onilne dus de input lag boiet me niet eigenlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 30 juni 2020 14:58
  @hulstpower
  Snap ik. Als ik nie zou gamen dan zou ik ook geen problemen hebben met hoge inputlag ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 juni 2020 17:14
  @niqomipa hoezo er zijn mensen die geen ruk geven om input lag omdat ze niet online gamen. Bij singel player games maakt het ook weinig of niks uit wat een tv doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 juni 2020 18:23
  @CroniC maar dacht juist dat Samsung altijd juist lage input lag had vergeleken met de andere tv's en Sony juist het hoogste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 1 juli 2020 16:22
  @hulstpower

  Als gamer loont het altijd om even op te zoeken wat de inputlag is van een bepaalde televisie.
  Ook voor singleplayer games.

  Een goed voorbeeld vind ik Super Mario 3.
  Ik ben gewend om die game te spelen op een ouderwetse CRT televisie met vrijwel geen inputlag.

  Ga die game dan maar eens spelen op een NES Mini of iets anders. Door de inputlag veranderd de timing van je jumps en daarmee ook de feeling van de hele game.
  Met de originele NES ben ik er zo door. Op de NES mini heb ik er de grootste moeite mee.

  Ik ben er van overtuigd dat een lage inputlag de spelervaring echt aangenamer maakt voor iedere game(r).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 juli 2020 16:51
  @Draven misschien een keer op de switch proberen kijken of ik het merk. Ik merk weinig van input lag. Dacht dat mijn tv een lage heeft maar het stoort mij niet. Ik kijk vaker bij kopen tv wat beeld kwaliteit is en of die alle video sources afspeelt. En nu de laaste aankoop wou ik atmos en vision ondersteuning. Maar zoals ik al zei ik speel veel offline en heb er daar geen last van. Had laast wel met xcloud en gforce now maar op consoles en tv merk ik er niks van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 1 juli 2020 16:44
  @hulstpower inpu lag is toch wel erg storent bij games die timing vereisen. Zo speelde ik Sekiro op PC, 0 input lag, snel vloeiend. Daarna Bloodborne op de PS4 (met samsung tv) de dodge reactie was 1 seconde verschil.

  Na wat klieren met de instellingen verbeterd.

  Het verschilt gewoon erg per persoon, of je hebt er onbewust geen erg in. Ik had altijd panasonic plasma, dat werkte in mijn optiek veel vlotter, maar kreeg een groter formaat cadeau tot ik een OLED heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 juli 2020 16:48
  @Krytuun ik heb er nooit last van. Laast wel gemerkt met streaming van gforce of xcloud maar op tv heb ik er nooit last van.. Ik ken verhalen van mensen die beste willen voor online gamen en daar doe ik niet aan. Misschien merk ik het gewoon. Niet of ben ik het gewend en zal jij je storen op mijn tv misschien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 1 juli 2020 17:27
  @hulstpower Het belangrijkste is, dat de hoofdgebruiker, dus in dit geval jij, je er niet aan stoort. Voorkeur en gewenning is ook ervaring. Ooit waren mensen dik tevreden met VHS, tegenwoordig is 4k de standaard.

  Zodra je naar iets beters, is terug stappen in het oude vaak de boosdoener. Maar jij bent tevreden, dan is het prima!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 juli 2020 17:40
  @Krytuun heb het even op gezocht van me tv en heb 18 ms input lag op me Philips tv.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 juli 2020 17:46
  @Krytuun en met VHS helemaal met je eens. Ik vind 4k blu Ray met dolby vision en atmos beter dan 4k Netflix met dat. Maar is wat je gewend bent

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 juni 2020 14:02
  @CroniC Ze geven in de laatste alinea aan dat de Samsungs geen FALD maar Edge lit zouden hebben.

  Wat dus niet klopt.

  Zelf heb ik hem nu al een paar maanden en ik ben ook dik tevreden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 30 juni 2020 14:05
  @bigds9fan
  Dat slaat alleen op de laatste besproken modellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 30 juni 2020 13:20
  Eergisteren de LG B9 gehaald. Ik zit zo te lezen dus goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N0rthstar

  • 30 juni 2020 13:26
  Kheb de LG C9 55 inch nu een kleine 9 maanden. Wat een geweldige tv is dat. Met ps4 pro combinatie is het genieten en elke dag verbaas ik me over hoe top die kijkt. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MartinVerschoor

  • 30 juni 2020 15:49
  @N0rthstar Zelfde, wordt er elke dag nog gelukkig van als ik er naar kijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 juni 2020 14:08
  Heb zelf voor een aanschaf bij Coolblue gekozen omdat een tv een grote aanschaf is en alles moet gewoon goed zijn.

  Een van de links komt uit bij een externe verkoper van Bol.com (Art & Craft) en daar schijnt soms grijze import geleverd te worden als je iets besteld.

  Denk meld het even voor de volledigheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.