Nieuws
Koopgids

Koopgids: Externe schijf voor de PlayStation 4

Waar moet je op letten?

Geschreven door Floris de Bijl op
Dankzij systeemupdate 4.5 voor PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro kun je nu ook externe schijven gebruiken om je games of savedata te bewaren. Een goed moment om nog even te kijken naar wat de opties zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een schijf.

Omdat tegenwoordig de meeste triple-A games rond de 50GB groot zijn, kiezen veel PlayStation-eigenaren ervoor om de standaard 1TB harde schijf uit te wisselen voor een grotere of snellere schijf. Dat het nu mogelijk is om hier een USB-schijf voor te gebruiken is fijn, want zo kan de opslag van de PlayStation 4 worden uitgebreid zonder dat er een schroevendraaier aan te pas moet komen.

Type schijf

Bij het kopen van een nieuwe schijf voor PlayStation 4 kun je kiezen tussen drie verschillende types: een HDD (Hard Disk Drive of harde schijf), SSD (Solid State Drive), of SSHD (Solid State Hybrid Drive). Deze type schijven verschillen van elkaar in twee opzichten – snelheid en prijs. De HDD is niet heel snel, maar is wel verreweg het goedkoopst. Als je veel opslag voor weinig geld wil, bijvoorbeeld als je internet te traag is om continu games opnieuw te downloaden, is de HDD de beste keuze.

De SSD staat lijnrecht tegenover de HDD. De SSD is dankzij het gebruik van flashgeheugen vele malen sneller dan een HDD, maar ook vele malen duurder. Vaak betaal je voor dezelfde capaciteit het vier- of vijfvoudige. Een SSD is dus geschikt als je niet veel games tegelijkertijd gaat installeren, maar deze wel op volle snelheid wil kunnen laden.

De SSHD ligt tussen de SSD en HDD in wat betreft snelheid en prijs. Hij is goedkoper en langzamer dan de SSD, maar duurder en sneller dan de HDD. Door een kleine hoeveelheid flashgeheugen toe te wijden aan data die vaak wordt gebruikt, zoals het besturingssysteem, heb je een kleine prestatiewinst bij het laden van je meest gespeelde game of het opstarten van de PlayStation 4.

Extern of intern

Nu het mogelijk is om een externe schijf te gebruiken voor het opslaan van games of savedata kan dat ook interessant zijn. Het voordeel van een externe schijf is dat die makkelijker te vervangen en installeren is dan een interne schijf. Daar staat tegenover dat een interne schijf vaak goedkoper is en op volle snelheid kan presteren, iets wat bij externe schijven vaak wordt beperkt door de USB-verbinding.

Bij het kopen van een externe schijf - of dat nou een SSD, HDD of SSHD is - voor PlayStation 4 moet je op een paar dingen letten. De schijf moet minimaal een USB 3.0A verbinding hebben. Dit wordt vaak aangegeven op de verpakking. Als dit niet het geval is kan je naar de pagina van de fabrikant of de kleur van de USB-port kijken. Als die port blauw is mag je er namelijk van uit gaan dat het om USB 3.0 of beter gaat.

De maximale toegestane capaciteit van een externe schijf is 8 TB, het minimum is 250 GB. De meeste harde schijven zijn niet meer verkrijgbaar in capaciteiten van minder dan 256GB, maar kleinere SSD’s zijn vanwege de hogere prijs nog steeds verkrijgbaar. Let hier dus op als je kiest voor een externe SSD.

SSD - Samsung 850 EVO 500GB

Advies

Voor degene die bij het kiezen van een nieuwe schijf door de bomen het bos niet meer zien hebben wij een lijstje van de beste aanraders voor elk type schijf.

SSD - Samsung 850 EVO 500GB - €171,95

Als het op SSD’s aankomt kun je Samsung eigenlijk niet verslaan in prestatie en betrouwbaarheid. De 850 Evo geniet daarom ook grote populariteit onder pc-bouwers, maar kan natuurlijk ook prima gebruikt worden om je PlayStation 4 een stuk sneller te maken.

HDD - Seagate Barracuda Compute 3TB - €146

De harde schijf is het beste als je veel opslag wil voor weinig geld. Deze Barracuda-schijf van Seagate doet dat prima met 2 terabyte extra ruimte ten opzichte van de standaard harde schijf van de PlayStation 4.

SSHD – Seagate Firecuda Compute 2TB - €116,39

De Firecuda-schijven van Seagate zijn nagenoeg hetzelfde als de Barracude-schijven, behalve dat ze voorzien zijn van 8GB flashgeheugen. Dankzij het slimme algoritme van de schijf worden de meest gebruikte bestanden automatisch op dit flashgeheugen gezet zodat die sneller laden.

Extern - WD Elements Portable Storage 2TB - €91,95

Voor nog geen negentig euro heb je met de Western Digital Elements een prima harde schijf om al je overtollige games op te zetten. Games die vaak worden gespeeld op deze schijf zetten is echter niet aan te raden, aangezien ze aanzienlijk langzamer laden via USB dan vanaf een interne schijf.

WD Elements Portable Storage 2TB

Installatie

Het installeren van een externe schijf is vrij simpel. Bij Instellingen > Apparaten > USB Opslag Apparaten kun je de schijf selecteren en formatteren voor gebruik op PlayStation 4. Let wel op dat alle data die nog op de schijf stond, wordt gewist. Het installeren van een interne schijf is iets ingewikkelder, maar gelukkig hebben we hier een handleiding die het hele proces uitlegt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt RimWorld Nieuws van de week: Horizon krijgt uitbreiding
8

Reacties op: Koopgids: Externe schijf voor de PlayStation 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ToMaX99

  • 19 maart 2017 14:22
  "Games die vaak worden gespeeld op deze schijf zetten is echter niet aan te raden, aangezien ze aanzienlijk langzamer laden via USB dan vanaf een interne schijf."

  Klinkt als een aanname zonder bewijs. Laad tijden bij de xbox worden namelijk WEL korter bij een externe harddisk met USB zelfs de langzamere met slechts 5400 RPM (die HD's hebben het voordeel vaak zonder extra power te kunnen werken dus USB powered te zijn).

  Verder mis ik diepgang en tests/harde cijfers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 19 maart 2017 15:24
  @ToMaX99 eens, de gegevensoverdracht via USB 3.0 is sneller dan de SATA 2 verbinding van de standaard harde schijf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 20 maart 2017 11:50
  @ToMaX99

  Is inderdaad onjuiste informatie. De USB 3.0 is in de standaard PS4 juist sneller dan de interne SATA. Bij de PS4 PRO zijn de verschillen minimaal (SATA3).

  Ik heb er direct na de update een Samsun 850EVO 500GB SSD in gezet (die overigens 162 kost en geen 171 –> media markt). Alle spellen die ik niet veel speel staan op een USB 3.0 2 TB Seagate schijf. Bevindingen?

  Spellen die op de SSD staan, enorm! Horizon bijvoorbeeld had laadtijden van meer dan 2 minuten bij eerste opstart. Met de SSD duurt het ongeveer 30 seconden…bij andere spellen zijn de verschillen kleiner…maar nog steeds wel merkbaar.

  Maar, de spellen op de externe schijf laden ook sneller dan dat ik gewend was met de interne schijf…gaat dus wel om een PRO versie, maar met USB 3.0 is echt niets mis :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 19 maart 2017 16:51
  Sss is zo goed als nutteloos
  Hebben al veel tests uitgewezen

  Een goede 4tb 7200 rpm wd Black heb je meer aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 19 maart 2017 17:21
  @RavenMMG
  Dat klopt. De externe hdd's van WD en seagate komen goed uit de test en zijn ook redelijk betaalbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 20 maart 2017 11:56
  @RavenMMG

  Dat klopt niet…het is behoorlijk game afhankelijk. Voor veel games is het verschil niet heel groot, maar voor spellen die nogal veel data in moeten laden scheelt het echt meer dan een snelle HDD. Ik had al een 4 TB 7200rpm wd black aangesloten via SATA…nu een SSD via SATA en het verschil is er wel degelijk, bij de ene game meer dan de ander en alleen op de PRO, omdat de SATA van de standaard PS4 niet echt gebruik maakt van de hoge lees en schrijf snelheden van een SSD.

  Dat neemt niet weg dat economisch gezien je het beste voor een SSHD zou kunnen gaan denk ik, zoals die speciale PS HDD die niet eens heel duur is (ik dacht 120 euro voor een 2TB SSHD 2,5")

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 19 maart 2017 21:35
  Ik kocht laatst nog een nieuwe PS4 slim (wit) maar kan me niet herinneren dat daar nu standaard 1TB in zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 20 maart 2017 11:58
  Oh ja, wat echt een groot voordeel van deze update is is dat je al je games op de externe schijf kan zetten en dan zonder problemen je PS4 kan resetten, opnieuw installeren, HDD vervangen, etc. en de externe schijf met de spellen na die acties nog gewoon werkt! Vroeger moest je dan al je games opnieuw downloaden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.