Nieuws
Koopgids

Koopgids: De beste gamemuizen van het moment

Zo vind je de beste match voor jouw handen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Je vindt ze in alle kleuren van de regenboog en van een euro tot een klein fortuin, maar wat is nou de beste keuze qua gamemuizen?

Koopgids is een nieuwe reeks artikelen waarin we iedere twee weken een nieuwe categorie hardware bespreken. In deze editie worden de belangrijkste aspecten van een gamemuis besproken en waar je op moet letten als je er eentje aanschaft. Aan het einde van de gids is een advies per budget te vinden.We gaan je ook alles vertellen over het aanschaffen van laptops en desktops in een apart artikel over het samenstellen en bouwen van je eigen desktop.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een muis is de ergonomie. Er is niets vervelender dan een muis waarbij de vingers in een krampachtige positie gehouden moeten worden. Er zijn drie bekende manieren om een muis vast te houden en alleen jij kunt bepalen wat voor jou het prettigst is. Twee van de drie, palm grip en claw grip, zijn het populairst onder gamers en zijn ook het meest ergonomisch. De derde, fingertip grip, wordt voornamelijk gebruikt voor (te) kleine muizen zoals die voor laptops.

Koopgids gamemuizen

Optische versus lasersensoren

Het tijdperk van de balmuizen is voorbij, maar dat wil niet zeggen dat er geen keuze meer is in sensoren. Vandaag de dag zijn het optische en lasersensoren die het overgrote deel van de markt innemen. Hoewel een lasersensor technisch gezien ook een optische sensor is (het enige verschil is de manier van belichting: laser versus led), zijn er duidelijke verschillen als het gaat om prestaties.

Een optische muis gebruikt een led-lampje om het oppervlak te belichten, waarna een soort camerasensor het plaatje opneemt en dat vergelijkt met de vorige. Uit deze vergelijking wordt vervolgens berekend hoe ver de muis is verplaatst tussen het maken van de twee plaatjes. Een lasersensor doet precies hetzelfde, maar gebruikt een laser die ook details onder het oppervlak kan belichten. Hierdoor ontvangt de sensor veel meer details om de afstandsberekening mee te maken, waardoor kleine afwijkingen in gladde materialen opgepikt kunnen worden. Het resultaat is dat een lasermuis op vrijwel elk oppervlak werkt, waaronder bijvoorbeeld glas, terwijl een optische muis geen schijn van kans maakt.

LED Sensor

Deze hogere nauwkeurigheid heeft echter ook een nadeel. Zo veel informatie leidt bij lasersensoren vaak tot onjuiste beslissingen, wat vooral op zachte muismatten voor jitter kan zorgen. Deze jitters zijn bijvoorbeeld kleine verticale bewegingen (enkele pixels) van de cursor terwijl de muis enkel horizontaal wordt verplaatst. Bij snelle bewegingen is dit probleem groter en kan het leiden tot wat in de volksmond accelleration wordt genoemd. Dit betekent dat de cursor niet dezelfde afstand aflegt wanneer jij je muis langzaam of snel beweegt.

Dots per inch en counts per inch

De specificatie van een muis waar het meest reclame mee wordt gemaakt is de dots per inch (dpi) of counts per inch (cpi). Deze twee termen worden door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde: het aantal stapjes dat de muissensor kan uitlezen in één inch. Dit vertaalt dus naar het aantal pixels dat de cursor op een monitor verplaatst per inch-beweging van de muis.

Koopgids gamemuizen

Hoewel het volgens de marketingafdeling van vrijwel elk merk fantastisch is om een muis met 15.000 dpi te hebben, heb je daar in de praktijk erg weinig aan. Dit zou namelijk betekenen dat je de muis maar één inch hoeft te bewegen om acht full-HD monitoren voorbij te zoeven. Daarbij worden deze hoge getallen meestal behaald met behulp van trucjes die ten koste gaan van de betrouwbaarheid en precisie van de muis. Een te lage dpi is vanzelfsprekend ook niet goed, dus het is belangrijk om een gulden middenweg te vinden. Afhankelijk van je eigen voorkeur ligt dit in de meeste gevallen ergens tussen de 800 en 4000dpi.

Draad of draadloos?

Voor een lange tijd was het antwoord op de vraag of je een muis met draad of draadloze muis nodig hebt voor gamers vrij makkelijk: draadloze muizen hebben vertraging, dus koop een muis met draad. De laatste jaren is dat echter niet meer het geval. Draadloze technieken zijn zo goed geworden dat het mogelijk is om verbindingen te creëren die vrijwel even snel zijn als verbindingen met draad. Hierdoor ben je als gamer met een draadloze muis niet meer in het nadeel met betrekking tot vertragingen. Sterker nog: door het gebrek van een draadje heeft de muis meer vrijheid en is het dus mogelijk om makkelijker en accurater over de muismat te bewegen.

Wel is het meestal nog zo dat een draadloze muis regelmatig opgeladen moet worden. Ze komen vrijwel allemaal een dag door zonder oplader of nieuwe batterijen, maar vooral als de batterij begint op te raken kan het irritant worden. Ook voor dat probleem is echter een (nog behoorlijk prijzige) oplossing: draadloos opladen via de muismat. Merken als Razer en Logitech hebben al muizen op de markt gebracht waarvan de batterij nooit meer vervangen hoeft te worden en zelfs opladen is niet meer nodig. De muis wordt namelijk constant draadloos van stroom voorzien via de muismat. Helaas is deze muis-muismat combinatie nog wel erg prijzig, waardoor het niet voor iedereen even haalbaar is.

Koopgids gamemuizen

Linkshandig of rechtshandig

De meeste simpele kantoormuizen zijn symmetrisch en werken dus voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Bij gamemuizen is dit niet het geval en zijn de muizen vaak enkel ontworpen voor rechtshandigen. Mocht je dus linkshandig zijn, let dan altijd even op de specificaties of plaatjes. Een rechtshandige muis kan namelijk zeer oncomfortabel zijn voor personen die de muis met de linkerhand gebruiken.

Extra features

Muizen zijn niet meer van die saaie gele dingen met twee knoppen en een scrol-wiel. Tegenwoordig zijn er muizen met dertig knoppen, rgb-verlichting, verstelbare ergonomie en nog veel meer. Al deze extra’s zorgen er voor dat er altijd wel een muis te vinden is die aan jouw eisen voldoet. Vind je het prettig om een zware muis te gebruiken? Kies dan een muis met extra gewichten. Vind je ergonomie belangrijk, maar moet je de muis delen met anderen? Kies dan voor een muis met verstelbare behuizing. Verder kunnen spelers van mmo’s er baat bij hebben om een muis te nemen met veel macroknoppen om zo snel mogelijk de juiste skill te kunnen activeren. De keuzes zijn eindeloos, dus bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt.

Koopadvies april 2018

Computermuizen zijn zeer persoonlijke dingen, dus het is altijd verstandig eerst zelf goed naar je voorkeuren te kijken alvorens je direct op advies van een ander af gaat. Toch zijn er een aantal muizen op de markt die over het algemeen het meest gewaardeerd worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden met verschillende prijzen, maar het aanbod in muizen is gigantisch, waardoor het geen slecht idee is om zelf ook een beetje rond te kijken in je favoriete (web)winkel.

€5,- Maxxter Gaming Mouse

Koopgids gamemuizen

De muizen in de eurobak van de Blokker slaan we over, maar deze beruchte Action-muis van slechts 5 euro is geen slechte keuze als je zo min mogelijk wilt uitgeven. De 2.400 dpi optische sensor is voor de meeste gamers voldoende, ook al geeft hij niet altijd de meest betrouwbare resultaten. De bouwkwaliteit is ook niet om over naar huis te schrijven, maar dat mag je voor deze prijs ook niet verwachten.

€35,- MSI Interceptor DS200 Gaming Mouse

MSI Interceptor

MSI is een nieuwkomer op het gebied van randapparatuur, maar met de eerste producten is het gelijk raak. De Interceptor DS200 is een stevige lasermuis met een moderne 8.200 dpi sensor. De bedrade muis heeft daarbij meer knoppen dan je standaard muis, negen om precies te zijn, die allemaal apart in te stellen zijn. Tevens beschikt de muis over de belangrijkste feature van 2018: rgb leds. Helaas is deze muis wel alleen beschikbaar voor de rechtshandigen onder ons.

€60,- Corsair Glaive RGB

Koopgids gamemuizen

Weer een muis met ergonomie voor rechtshandigen, maar wel eentje die er alles aan doet om het dan ook zo comfortabel mogelijk te maken. Deze muis heeft namelijk verwisselbare zijkanten om bijvoorbeeld meer grip te geven aan je duim. Door het forse formaat is hij wel meer geschikt voor gebruikers met grotere handen. De technische specificaties zijn niet mis, want de muis beschikt over een van de beste optische sensoren van het moment (Pixart PWM3367) en zes knoppen van hoge kwaliteit. Tevens mogen rgb-verlichting en uitgebreide software natuurlijk niet ontbreken.

€100,- Corsair Dark Core RGB SE

Corsair Dark Core RGB SE

Deze muis van Corsair is de eerste draadloze muis uit dit lijstje. Met dezelfde optische sensor als in de Glaive RGB zijn de prestaties weer dik in orde, maar nu wordt dit gecomplimenteerd door een supersnelle draadloze verbinding in plaats van een usb-kabel. Het opladen van de muis kan met een simpel kabeltje, maar het is ook mogelijk om de muis op te laden met een draadloze Qi lader zoals je die ook in IKEA-meubilair kunt vinden. Helaas kun je de muis dus niet draadloos opladen én gebruiken tegelijk.

€250,- Logitech G903 + Logitech Powerplay

Koopgids gamemuizen

Duur, maar zonder twijfel de beste ervaring van het moment. De combinatie van de Logitech G903 en Logitech Powerplay stelt je namelijk in staat om gebruik te maken van een draadloze muis die je nooit hoeft op te laden. Dit is weer een optische muis, maar dit keer met een 12.000 dpi sensor. De bouwkwaliteit van zowel de muis als de muismat is fantastisch en ook de knoppen voelen heerlijk aan. Helaas is het niet mogelijk om het gewicht van de muismat aan te passen als je de Powerplay gebruikt, maar dat moet je dan maar voor lief nemen. Wel is deze muis geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen door onder andere verwisselbare knoppen. Het aantal knoppen ligt op elf, wat voor iedereen behalve de meest fanatieke mmo’ers genoeg moet zijn.

Als je het nog niet gedaan hebt, lees dan ook de vorige koopgids. Als alle onderdelen van een computer zijn besproken komt er ook een advies voor volledige systemen en laptops.

Koopgids: De beste videokaarten van het moment voor elk budget

Door Roel Stortelder

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft behoudt gokmachines, bloed en strippers in Rainbow Six Siege Black Friday: de beste tips voor gamedeals
4

Reacties op: Koopgids: De beste gamemuizen van het moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  anyaka

  • 21 april 2018 18:42
  Ik heb toch liever mijn muis, de Sharkoon Fireglider, dan deze aanbevelingen. Maar dat komt denk ik door mijn redelijke unieke manier waarop ik mijn muis vasthou, wijsvinger op rechtermuisknop, middelvinger voor de scrollwheel en ringvinger op de linkermuisknop. Deze muis is een van de weinige waar ik met mijn middelvinger de scrollwheel makkelijk kan bedienen. en die lekker breed is zodat mijn 3 vingers lekker veel ruimte hebben en de muis prettig in de hand ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 23 april 2018 10:24
  Ik gebruikte al jaren de Logitech G500 toen na 5 jaar door eigen geknoei kapot ging. Op dit moment gebruik ik nog de G500s en heb nog een nieuwe in de door liggen.

  Er komt helaas van Logitech niets meer in de buurt dat hetzelfde in de hand ligt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • m1ndj

  • 24 april 2018 08:39
  Geen Zowie, Steelseries Rival of Razer Deathadder? Slechte zaak..50 euro en een betere muis kun je niet hebben. Een gigantisch gedeelte pro gamers gebruikt een van deze muizen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Body

  • 24 april 2018 11:09
  Ik heb in 2006 een Logitech G5 gekocht en die gebruik ik nog steeds. Geweldige muis, beste aankoop voor pc gaming die ik ooit heb gedaan. Als ie kapot is zou ik graag een nieuwe G5 kopen maar dat wordt lastig vrees ik, haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.