Nieuws
Een CAMM-geheugenmodule van Dell, in een Dell Precision-laptop.

JEDEC wil CAMM-geheugen verheffen tot laptopstandaard

Traditionele SO-DIMM's maken plaats voor Dell-innovatie

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Standaardisatieorganisatie JEDEC treft voorbereidingen om SO-DIMM te laten vallen als laptopstandaard, met Dell-innovatie CAMM als vervanger.

CAMM werd op CES 2022 al onthuld door Dell en is sinds enkele maanden later ook terug te vinden in selecte Precision-laptops van de fabrikant. De zogenaamde 'Compression Attached Memory Module' bestaat uit een enkele printplaat met geheugenmodules en -controllers, die middels een gecomprimeerde connector aan de onderzijde direct in een laptopmoederbord te bevestigen is. 

Dell meent dat CAMM tot 57 procent dunner is dan de traditionele SO-DIMM-modules, die zeker in luxere gevallen ook gestapeld dienen te worden. CAMM kan daarnaast met één module tot 128 GB aan werkgeheugen leveren, waar daar bij SO-DIMM minstens vier losse schijven (van elk 32 GB) voor benodigd zijn. Daarnaast moet CAMM hierdoor ook het onderhoud en reparatie 'in het veld' versimpelen. 

Twee geheugenstandaarden voor laptops zij-aan-zij: links het traditionele SO-DIMM, rechts het door Dell ontworpen CAMM.

CAMM zou bij JEDEC met open armen ontvangen zijn, zo claimt Tom Schnell,  JEDEC-comitélid en tevens leidinggevend ingenieur bij Dell (via PCWorld). Maar liefst twintig van de (in totaal 332) bedrijven binnen JEDEC zouden erg positief zijn over de adoptie van CAMM als nieuwe laptopstandaard. 

Schnell meent dat de organisatie inmiddels "unanieme goedkeuring" heeft voor de 0.5-specificaties van CAMM. De definitieve 1.0-specificaties liggen in het verschiet voor de tweede helft van 2023. Daaropvolgend dienen laptopfabrikanten (en hun leveranciers) in hun eigen tijd nog over te schakelen op de nieuwe geheugenstandaard — waarvoor weer nieuwe moederborden vereist zijn — wat met alle waarschijnlijk ook niet van de ene op de andere dag zal gebeuren.

Los van de nog ietwat onzekere toekomst van CAMM haakte Schnell in zijn interview nog in op zijn mogelijke belangenverstrengeling tussen Dell en JEDEC. Volgens de Dell-ingenieur is CAMM niet bedoeld om zijn eigen werkgever met royalty's te beladen: "Dell is een gigantisch bedrijf; we laten de lichten niet branden op royalty's van een patent. [...] We willen hoogstens de ontwerpkosten terugwinnen en [CAMM] vaker succesvol implementeren."

Schnell voegt daaraan toe dat Dell niet puur en alleen naar zichzelf kijkt, maar ook naar de hardware-markt op een grotere schaal. De ingenieur beschrijft dat als een soort harmonieus geven en nemen van innovaties. "We zijn onderdeel van de pc-industrie en de pc-industrie is gebouwd op een ecosysteem van partners en leveranciers, die allemaal hun steentje bijdragen. Natuurlijk creëert Dell innovaties voor onze eigen systemen, maar we integreren zelf ook veel innovaties van allerlei andere mensen."

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Starfield mogelijk uitgesteld naar later deze zomer Fire Emblem Engage zet weer vol in op strategiegameplay
0

Reacties op: JEDEC wil CAMM-geheugen verheffen tot laptopstandaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.