Je audio-opstelling upgraden: welke microfoon heb je nodig? | Gamer.nl

Je audio-opstelling upgraden: welke microfoon heb je nodig? | Gamer.nl

Gaming headsets zijn door de jaren heen alleen maar beter geworden. Met name in het budgetsegment is er veel winst geboekt. Dat neemt niet weg dat veel van de beschikbare headsets op de markt tekortschieten op bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, comfort, gebruiksgemak, of zelfs al deze categorieën. Om een microfoon en een koptelefoon in één apparaat te kunnen stoppen worden er compromissen gemaakt, die vaak nadelig uitpakken voor de audiokwaliteit. Daarom hieronder een gids om te upgraden naar een betere audio-opstelling.

In de vorige aflevering bespraken we hoe je een geluidskaart, versterker en koptelefoon kiest.

Microfoon

Het gemak van (gaming) headsets zit in de combinatie van een koptelefoon en een microfoon. Om dit gemak na te kunnen bootsen met een reguliere koptelefoon, zijn er twee opties die makkelijk toe zijn te pa en: de inmiddels zeer populaire Antlion ModMic en de V-Moda BoomPro.

De Antlion ModMic is vanwege zijn geluidskwaliteit en gebruiksgemak de meest populaire keuze geworden voor een add-on microfoon. De ModMic bestaat uit twee delen: een magnetische basis die met dubbelzijdige tape vastzit aan de koptelefoon en de microfoonarm die via een magneet aan de basis kan worden bevestigd. In de doos zitten twee magnetische basi en zodat de ModMic op twee koptelefoons tegelijkertijd kan worden gebruikt. Het nadeel van deze oplo ing is dat er een tweede kabel bijkomt naast de bestaande kabel voor de koptelefoon zelf, wat een rommelig uiterlijk geeft. Daarnaast is de ModMic met 79,95 euro geen goedkope aanschaf, al is de kwaliteit die de ModMic biedt beter dan menig duurdere headset.

Een goedkoper alternatief voor de ModMic is de V-Moda BoomPro. Net zoals de ModMic is het een microfoonarm die met een extra kabel en eventuele adapter aan de computer kan worden verbonden. Het belangrijkste verschil is dat de BoomPro niet via een magnetische basis bevestigd wordt, maar via een mini-jack. Zodoende werkt de BoomPro alleen op koptelefoons die een mini-jack-aansluiting gebruiken om de koptelefoon te verbinden met de computer of geluidskaart. De prijs is met zo’n 30 euro een stuk schappelijker dan de ModMic.

headset

Als een microfoonarm aan de koptelefoon geen vereiste is, zijn er legio alternatieven die een betere opnamekwaliteit bieden dan gaming headsets. De microfoons van Blue, zoal de Yeti en de Snowball, zijn populaire budgetmicrofoons die een merkbare verbetering in geluidskwaliteit bieden. De Razer Seiren en de Audio-Technica ATH-AT2020 zijn hoog aangeschreven alternatieven die zeker niet onderdoen voor de Blue-microfoons.

Voor de gamer die meer flexibiliteit uit zijn microfoon wil halen, voor bijvoorbeeld podcasts of voice-overwerk, is een analoge microfoon aan te raden. Deze microfoons hebben geen USB-uitgang, maar gebruiken in plaats daarvan een XLR-uitgang die het signaal onverwerkt door kan sturen naar andere apparaten, zoals een effectenpaneel of een stemvervormer. Deze microfoons zijn vaak in relatief goedkope kits verkrijgbaar die over alles beschikken om direct aan de slag te gaan. Voor meer flexibiliteit is het ook mogelijk om zelf een opstelling samen te stellen. Behalve een condensatormicrofoon is alleen een audio-interface en een houder nodig.

Toch een gaming headset

Dat veel gaming headsets compromi en moeten maken op geluid of bouwkwaliteit betekent niet dat er geen headsets zijn die toch de juiste toon aanslaan. Sommige headsets gebruiken namelijk bestaande kennis en/of componenten van koptelefoons van bedrijven zoals Creative en Beyerdynamic. Deze headsets beschikken over audiokwaliteit die vergelijkbaar is met koptelefoons van dezelfde fabrikant en prijs, maar beschikken over alle gemakken die headsets zo aantrekkelijk maakt, zoals een ingebouwde microfoon en een plug-en-play mogelijkheid. Voor degene die liever het complete pakket in één keer koopt, staan hieronder drie headsets die voldoen aan deze omschrijving.

headset

De HyperX Cloud van Kingston wordt gefabriceerd door QPAD, een relatief grote fabrikant van budget audioproducten. QPAD haalt op zijn beurt zijn technologische kennis bij Beyerdynamic, die samen met fabrikanten zoals Sennheiser en Audio-Technica het topsegment van de markt bedient. De audiokwaliteit van de HyperX Cloud Pro en Cloud II is dan ook bijzonder goed. De microfoon produceert een ietwat hol geluid, maar is anderszins niet storend en produceert goed verstaanbare opnames. De HyperX Cloud is in verschillende varianten beschikbaar, met als belangrijkst verschil de kleur, microfoon en klank. Prijzen variëren van 70 tot 100 euro.

headset

Creative heeft de nodige ervaring bij het produceren van headsets, hoofdtelefoons, luidsprekers en randapparatuur. Deze ervaring is terug te zien in de Sound BlasterX H7, met afstand de meest comfortabele headset van deze drie. De hoofdband is vrij dik en bestaat uit traagschuim bedekt met zacht plastic, terwijl de oorschelpen bestaan uit kunstleer met daaronder eveneens traagschuim. De audio is minder helder dan die van de Cloud, met name omdat de bas erg geaccentueerd is. De Sound BlasterX H7 kost 100 euro.

headset

Voor gamers die hun headset ook gemakkelijk willen kunnen gebruiken op de Xbox One of PlayStation 4 is de GSP 300 van Sennheiser een prima keuze. Sennheiser is een welbekend merk onder audio-enthousiastelingen met een reputatie voor hoge kwaliteit. De GSP 300 maakt deze reputatie waar op het gebied van audiokwaliteit, met een helder neutraal geluid en een microfoon die scherpe opnames produceert. De bouwkwaliteit is daarentegen niet bijzonder. De plastic constructie voelt zwak aan. De kunstlederen oorku ens en de synthetische hoofdband zijn redelijk comfortabel en houden de headset goed op zijn plek. De Sennheiser GSP 300 ligt voor 99 euro in de winkels.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou