Nieuws
OLED

Is OLED geschikt voor gamen?

De zin en onzin van OLED

Geschreven door Floris de Bijl op
De voordelen van OLED-tv’s zijn evident: diepere kleuren, perfect zwart, hogere scherpte en een indrukwekkend contrastniveau. De beeldkwaliteit van OLED-panelen is vele malen beter dan zelfs het beste dat LCD te bieden heeft. OLED-tv’s en OLED-monitoren lijken dan ook uitermate geschikt voor het spelen van games, maar wie probeert uit te zoeken of dit echt zo is loopt tegen een aantal hardnekkige en vaak tegenstrijdige beweringen aan over burn-in en input lag. Gamer.nl zoekt uit wat hiervan waar is en welke adviezen je in de wind kunt slaan.

Omdat de prijs van OLED-tv’s gestaag daalt, wordt het ook voor gamers steeds aantrekkelijker om een tv aan te schaffen die voorzien is van een OLED-paneel. Dat geldt zelfs voor pc-gamers die liever in de woonkamer zitten dan achter een bureau, want OLED-monitoren zijn nog nergens te bekennen.

Aansluiten

Moderne monitoren, met name de modellen gemaakt voor gamen, beschikken vaak over alle moderne video-ingangen: van HMDI en DisplayPort tot VGA en DVI. Dat is bij OLED-tv’s helaas een ander verhaal: hier is alleen HDMI gangbaar. Voor consoles is dit geen bezwaar, omdat die berekend zijn op televisies en derhalve beschikken over een HDMI-uitgang die alles automatisch regelt, maar voor pc’s kan dit problemen opleveren met 4K HDR-games.

De meeste moderne videokaarten beschikken over HDMI 2.0a of hoger, de minimale standaard om 4K beelden te weergeven op 60Hz. Voor hogere verversingssnelheden (zoals 120Hz), of 60Hz + HDR is het echter noodzakelijk om chroma subsampling (kleurencompressie) aan te zetten, iets wat de videokaart niet altijd automatisch regelt of überhaupt aangeeft. Als dit niet automatisch gaat, dan overschrijdt het signaal de maximale bandbreedte van de HDMI-verbinding en is er alleen een zwart beeld zichtbaar.

OLED

Bij Nvidia-kaarten zitten de chroma subsampling-instelling in het controlepaneel verwerkt, waar je voor 4K/60Hz/HDR het kleurenspectrum op YCbCr422 moet zetten, of zelfs YCbCr420 als de bandbreedte nog steeds ontoereikend blijkt. Voor 4K/120Hz is HDR geen mogelijkheid met de huidige versie van HDMI. Bovendien moet hier voor het kleurenspectrum gereduceerd worden naar YCbCr420. Bij AMD-kaarten zijn deze instellingen te vinden in de Additional Settings onder de noemer Color Pixel Format.

Burn-in

Met de opkomst van OLED-panelen in televisies krijgen we ook de terugkeer van een oud probleem: het inbranden van het scherm. De lcd-panelen die inmiddels enkele jaren de standaard zijn hebben hier geen last van, maar de véél oudere CRT-modellen en de fonkelnieuwe OLED-panelen zijn hier wel vatbaar voor – in theorie tenminste.

OLED

Waar oudere CRT-panelen eigenlijk geen goede manier hadden om inbranden te voorkomen, zijn er bij OLED-tv’s juist een heel scala aan nieuwe (en oude) technieken om het inbranden tegen te gaan. De meeste tv’s verschuiven bijvoorbeeld elke paar minuten het beeld met enkele millimeters. Zo wordt voorkomen dat pixels voor langere periodes dezelfde kleur moeten weergeven, iets dat anders zou leiden tot inbranden.

Daarnaast hebben de meeste OLED-tv’s een screensaver die na een aantal minuten aan gaat. Hoe lang het duurt voordat deze wordt ingeschakeld kan bovendien worden ingesteld door de gebruiker. Een lagere waarde zorgt er over het algemeen voor dat het paneel langer meegaat. Een andere manier om de kwaliteit van het paneel langer te behouden is de helderheid zo laag mogelijk houden.

Input lag

OLED-tv’s zijn notoir voor een hoge input lag: de tijd tussen het versturen van een signaal en de weergave van dit signaal op het scherm. Voor games is dit natuurlijk onwenselijk, met name als snel kunnen reageren op een tegenstander van levensbelang is. Zelfs bij de meest moderne OLED-panelen is het probleem van hoge input lag nog niet opgelost, al zijn meeste tv’s inmiddels op het niveau dat het goed speelbaar is.

LG’s topmodel van dit moment, de Signature OLED TV W, heeft bijvoorbeeld een input lag van 21ms. Dat is nog steeds ver boven de één tot vijf milliseconden van de meeste gaming monitoren, maar ver onder de honderden milliseconden van de vroege OLED-modellen. De meest courante modellen van fabrikanten als Samsung en Sony hebben een vergelijkbare input lag, al zijn er uitschieters naar boven en naar onder die bijvoorbeeld een vertraging hebben van dertien milliseconden.

OLED

Let wel op dat de meeste tv’s pas de 20ms bereiken als de ‘game mode’ is ingeschakeld. Sommige modellen regelen dit automatisch wanneer een console is aangesloten op een video-ingang, maar bij de meeste tv’s, of bij het aansluiten van een pc, moet dit handmatig gedaan worden.

De verwachting is dat de gemiddelde input lag voorlopig nog met elke generatie OLED-panelen blijft dalen. Mocht je dus erg gehecht zijn aan de lage input lag van (gaming) monitoren, dan kan het lonen om de aankoop van een nieuwe tv met een jaar uit te stellen.

Content

Technisch staat er dus weinig in de weg van OLEDs geschiktheid voor games, maar zelfs aan het beste paneel heb je weinig wanneer je er geen games op kunt spelen. Consoles zijn hierin aanzienlijk verder dan pc, wat vooral te danken is aan de standaard HDR-ondersteuning van zowel de PlayStation 4 Pro als de Xbox One X/S. First party-titels, zoals Horizon: Zero Dawn op PlayStation 4 en Forza Horizon 3 op Xbox One en S, kunnen hierdoor altijd rekenen op HDR-ondersteuning. Bij third party-titels blijft de ondersteuning helaas beperkt tot grote AAA-games, zoals Assassin’s Creed Origins en Call of Duty: WW2.

Op pc is de ondersteuning voor HDR in games nog ver te zoeken. Dit heeft deels te maken met het kleine aanbod van HDR-monitoren en deels met de matige ondersteuning voor HDR vanuit Windows 10. Terwijl iedereen met een PlayStation 4 Pro of Xbox One X/S gegarandeerd HDR-inhoud kan afspelen, kunnen ontwikkelaars er niet vanuit gaan dat dit op pc het geval is.

OLED

Elk onderdeel, van de game en het OS tot aan de grafische kaart en het beeldscherm, moet HDR ondersteunen – iets wat in de praktijk moeilijk blijkt waar te maken. Als gevolg hiervan zijn er slechts een handjevol games die officiële ondersteuning hebben voor HDR. De games die wel ondersteuning hebben zijn, net als op console, games van grote ontwikkelaars die genoeg tijd en budget hebben om HDR-ondersteuning te implementeren. Battlefield 1, Destiny 2 en Elite: Dangerous zijn enkele van de games die wel ondersteuning bieden.

Conclusie

Voor een pc-gamer zijn er nog té veel beren op de weg om gamen op een OLED-tv zondermeer aan te raden. Maar voor console-eigenaren is gamen op OLED feitelijk een plug-and-play ervaring, waarbij er bovendien een veel grotere keur aan games beschikbaar is. Omdat zelfs budgetmodellen tegenwoordig over een game mode met lage input lag beschikken, is er vaak ook geen reden meer om actiegames links te laten liggen op een OLED-paneel – al ligt deze vertraging wellicht nog niet laag genoeg om de hardcore fps-speler te bekoren.

Dit artikel delen:

Lees meer

Microtransacties verdwijnen uit Middle-earth: Shadow of War Mysterieuze komeet in Fortnite: Battle Royale verschenen
43

Reacties op: Is OLED geschikt voor gamen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 2 april 2018 10:36
  OLED is helemaal niet scherper dan vergelijkbare 'normale' led/lcd schermen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 2 april 2018 13:14
  @SuperDre
  Inderdaad, 4k = 4k.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 2 april 2018 20:03
  @SuperDre klopt samsung QLED is is velen malen beter als OLED

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JMG

  • 2 april 2018 20:42
  @D4rKy28 Grappig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 2 april 2018 21:36
  @D4rKy28

  Nee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 2 april 2018 11:51
  Leuk artikel maar je vergelijkt de input lag van een OLED TV met die van een gaming monitor. Dat is appels en peren. Dan kun je nooit stellen dat de inputlag van OLED tv's er 'nog niet is'. Je zou een OLED TV moeten vergelijken met een LCD TV, niet met een LCD gaming monitor. Dan zul je waarschijnlijk zien dat OLED tv's juist weinig inputlag hebben.

  Een gaming monitor voor de PC is niet te vergelijken. Deze hebben TN panelen welke zeer snel zijn maar een ronduit belabberde beeldkwaliteit hebben. Perfect om 1e plaats te halen in een online shooter maar daar houdt het ook mee op.

  Verder is de burn-in waarschijnlijk de reden dat er nog geen OLED monitoren zijn. Een monitor laat doorgaans voor lange tijd hetzelfde beeld zien. Ze hebben nog geen goede oplossing gevonden hiervoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Killionaire

  • 2 april 2018 13:32
  @Panzermeister fail @ floris

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RavenBlack

  • 2 april 2018 12:39
  Sinds Feb. staat hier een LG OLED65C7V en moet zeggen het ziet er schitterend uit op de X1X en de PS4 Pro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cr1ptkeeper

  • 2 april 2018 12:45
  De reden waarom er nog geen OLED monitoren zijn is volgens mij omdat OLED momenteel maximaal tot 60Hz kan gaan. Dit wil zeggen dat je maximaal 60 fps content kan weergeven. Dit zou dus niet voldoende zijn voor PC gamers…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stickz

  • 2 april 2018 14:32
  @Cr1ptkeeper nee, wanneer ik een pc aansluit kan ik 120Hz afspelen. Echter doet dit niets met de inputlag natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 2 april 2018 15:19
  @Cr1ptkeeper
  Lol, is 60fps nu ook al niet goed genoeg meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 2 april 2018 17:18
  @Hooper
  Als pc gamer, NEEEE.
  Het leuke aan pc-gamen is het upgraden het uittesten, opvoeren en weer opnieuw uittesten, soms wel urenlang. Het gevoel wat je krijgt als je net een nieuwe videokaart gehaald heb en je oude favoriete shooter opstart en je rechtsboven het aantal frames boven de 200 ziet uitsteken is zalig :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 2 april 2018 17:41
  @rreloaderr
  De term 'pc gamer' heeft weinig tot niets met gamen te maken dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 april 2018 12:57
  @Hooper

  Comment of the day :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 april 2018 20:06
  @rreloaderr Dat die boven de 200 uitschiet heeft niets met de refreshrate te maken van de monitor.. ik kan zelfs op een 30Hz monitor rustig 1000fps halen… Enuh gamemonitoren gaan ook in werkelijkheid niet boven de 144hz hoor..
  En als 'pc-gamer' heb ik helemaal geen problemen met mn 60hz IPS scherm, kom nog steeds met de meeste gamers mee die wel zo'n 144hz hebben. Er komt meer bij kijken dan alleen framerate hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stickz

  • 2 april 2018 14:38
  Ik gebruik mijn PS4 PRO ook in combinatie met een Lg C7V OLED. Het beeld is echt geweldig! Echter vind ik het grootste nadeel zon… OLED spiegelt gewoonweg best veel. Hierdoor is het overdag in donkere scenes soms echt niet te doen. Je ziet simpelweg niets, dan wel heel weinig.

  Verder is het erg mooi beeld, daar hoeven we niet over te disscussieren. Echter vind ik de eindeloze argumenten dat het op alle fronten beter is dan LED wel wat overtrokken. Ik durf zelfs te zeggen dan een goede LED tv je net zoveel, of misschien wel meer plezier geeft met gamen dan een OLED.

  Conclusie: OLED is erg mooi, maar staar je er niet blind op. 😊

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 april 2018 15:33
  @Stickz Zowiezo moet je je nergens blind op staren.

  Heb een prachtige full-HD tv en ben er heel blij mee. 4K is leuk maar werkt pas goed met grotere schermen en ik zit er net geen 2 meter vanaf. 4K heeft dan niet zo heel veel nut.

  Als deze tv op is of de 4K tv's zijn heel leuk geprijsd, ja dan komt ie er wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 2 april 2018 19:39
  @bigds9fan

  Jouw (eigen bedachte) argument is gewoon niet waar.

  Voor een 55-inch (140 centimeter) 4K Ultra HD tv, het formaat dat we momenteel veel tegenkomen, komt dit neer op een kijkafstand van 168 centimeter tot 238 centimeter. Wil je echt optimaal van de hogere resolutie profiteren en dit ook perfect waarnemen dan zou een kijkafstand van 100 tot 120 centimeter optimaal zijn maar dit blijkt geen comfortabele afstand, mede door het grote scherm met hoge lichtopbrengst en simpelweg de korte afstand tot de tv die in menig huiskamer onmogelijk is.

  Bron: homecinemamagazine.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 3 april 2018 05:41
  @Masterchief Zal niet zomaar een argument bedenken, dat laat ik aan Trump over maar waar ik het gelezen heb, geen idee.

  Maar wat je aangeeft klopt inderdaad. Je moet dan zo dicht op een tv gaan zitten dat het niet prettig kijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 11 april 2018 11:35
  @bigds9fan Ik heb een 55" 4k HDR tv van Samsung waar ik net geen twee en een halve meter vanaf zit en ik kan iedereen dit zo hard aanraden, wat een beeld (L)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.