Intels 7 nm chips starten massaproductie in tweede helft 2022

Intels 7 nm chips starten massaproductie in tweede helft 2022

Processorgigant Intel verzekert dat het 'Intel 4'-procedé (7 nm) gereed is om in de tweede helft van 2022 en masse geproduceerd te worden.

Intel zou de belofte verkondigd hebben tegenover bronnen van DigiTimes. De tape-in van de eerste 7 nm chips vond vorig jaar al plaats; inmiddels zouden de wafers gereed moeten zijn om in massaproductie te treden. Sinds de eerste tests is het procedé wel omgedoopt wat betreft naamgeving: dezelfde 7 nm node heet tegenwoordig 'Intel 4'

Intel 4 wordt gebakken met behulp van EUV-lithografie, waardoor transistoren nog dichter op elkaar geplaatst kunnen worden en de aandrijfstroom makkelijker te verhogen is. In een recent symposium claimde Intel dat het nieuwe procedé zeker 20 procent meer prestaties boekt dan Intel 7 (10 nm), op dezelfde wattages. 

 

Daarnaast zou Intel met de komst van Intel 4 ook vaker experimenteren met de terugkeer van de Foveros-technologie, waarin meerdere procedés op elkaar gestapeld kunnen worden. Zowel de 7 nm dichtheid als het (her)introduceren van chiplet-technologie vormen de basis van de Meteor Lake-generatie; de eerste reeks processoren die gebruik zal maken van Intel 4.

Voordat Meteor Lake inslaat, dient eerst Raptor Lake nog gelanceerd te worden als Intels dertiende Core-generatie. Raptor Lake draait net als het voorgaande Alder Lake op het Intel 7-procedé (10 nm) en staat op de planning voor later in 2022. Van het daaropvolgende Meteor Lake wordt verwacht dat het mogelijk in 2023 al diens intrede kan doen, hoogstwaarschijnlijk wordt daarvoor ook een nieuwe LGA2251-socket geïntroduceerd.

Eerder dit jaar liet Intel weten ook flink te investeren in de Europese Unie. Onder meer de bestaande Intel-fabriek in Ierland zou uitgebreid worden met een investering van 12 miljard euro, waardoor de locatie op korte termijn ook Intel 4-chips in Europa kan produceren. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Misschien een gekke vraag, maar waarom noemen ze het altijd "Lake"?

0
test

@-JK- Het schijnt voortgekomen te zijn uit de interne codenamen, die van origine vaak gebaseerd waren op echte locaties. Eerst waren dat steden of specifieke vista's, later zijn vooral de consumentenchips overgegaan op een merenmotief. Inmiddels worden de echte locaties wel vaker vervangen door andere thema's, maar de Lakes zijn altijd blijven hangen, voor de vastigheid. Alder Lake is bijvoorbeeld nog een echt meer in Oregon, maar de keuze voor een Raptor Lake en Meteor Lake komt waarschijnlijk meer uit hoe cool dat soort termen klinken. Bottom line is dat de codenamen oorspronkelijk niet bedoeld waren voor het publiek, maar door lekken en geruchtenmolens zijn ze dat uiteindelijk toch geworden. Vandaar ook waarschijnlijk dat er niet al te veel (vaste) logica achter schuilt.

0
test

@TomKauw super uitleg thx

0

Aanbevolen voor jou