Nieuws
Screencap van een presentatie over de Beast Canyon-lijn van Intel, een onderdeel van de NUC 11-generatie minicomputers van Intel.

Intels 10 nm cpu-kaart voor NUC 11 Extreme gefotografeerd

Blijkt een all-in-one component voor Beast Canyon-systeempjes

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intels eerste desktop-processor op een 10nm procedé blijkt geen reguliere cpu. Op het internet circuleerde plots een foto van de Intel Core i9-11900KB, welke een all-in-one PCIe-kaart blijkt voor de nieuwe 'Beast Canyon' NUC 11-systemen van Intel.

Beast Canyon werd op Computex 2021 al uit de doeken gedaan. Intel levert al langer minisystemen onder hun NUC-lijn, waar Beast Canyon (de 'Extreme'-modellen van de NUC 11 generatie) een nieuwe en vooral grotere aanpak introduceert. De systemen hebben een volume van circa 8 liter, waardoor ook videokaarten van volledige grootte ditmaal geïnstalleerd kunnen worden. Echt 'minicomputer' is het niet meer te noemen. 

In de meeste kleine NUC-systemen levert Intel de processor aan als onderdeel van een moederbordje. Beast Canyon blijkt de cpu te integreren in een PCIe-kaart, waarin ook I/O, geheugen en netwerkcompatibiliteit ingebakken zit. De kaart is meer moederbord dan het 'moederbord' zelf, zo lijkt het. 

Vooralsnog lijkt dit het enige 10nm product van Intel wat enigszins desktop-gebonden is. De gehele Tiger Lake-generatie van Intel draait op hetzelfde procedé, maar de reeks is voornamelijk voor laptops bedoeld.

Intels meest recente traditionele desktopprocessoren zijn die van de Rocket Lake-generatie, welk 'terugschakelde' naar een 14 nm procedé. De processorreeks is sinds launch niet bepaald bejubeld. Concurrent AMD zit immers al jaren op het effectievere 7nm, waardoor het voor velen voelt alsof Intel achterloopt. De vraag is vooral of apparaten zoals die van Beast Canyon genoeg zijn om dat tij te doen keren.

Naast de Core i9-11900KB zou Intel ook werken aan een zwakkere Core i7-11700KB en Core i5-11500KB. Vermoedelijk zijn dat evenals Tiger Lake-processoren op een PCIe-interface, specifiek bedoeld voor de nieuwe NUC 11-systeempjes. Wanneer de Extreme-modellen van de NUC 11-lijn precies staan te verschijnen, is nog onduidelijk.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ratchet & Clank: Rift Apart is ongelofelijk mooi Benchmarks van RTX 3070 Ti lekken uit voor launch
0

Reacties op: Intels 10 nm cpu-kaart voor NUC 11 Extreme gefotografeerd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.