Nieuws
Sfeerbeeld van Intel, waarop een hele printplaat van hun nieuwe processor-procedé te zien is.

Intel wil druk op AMD en Nvidia opvoeren

CEO verwacht over drie à vier jaar weer fier aan de top staan

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Chipfabrikant Intel heeft plannen om meer druk op AMD en Nvidia uit te oefenen, zo laat voorzitter Pat Gelsinger weten in een interview. Zowel in de cloud als op het gebied van Intels nieuwe gpu's verwacht Gelsinger de komende jaren terrein (terug) te winnen.

Intels strijdsentiment kwam voort uit een interview met Pierre Ferragu van New Street Research. In de videocall van een klein uur vraagt Ferragu vrij direct naar Gelsingers houding tegenover "de AMD-dreiging" op het server-front, alsmede de kans op een "Zen-moment" voor Intel. Gelsinger kijkt hoopvol naar de toekomst:

"Wat we kunnen zeggen over de dreiging van AMD: we moeten gewoon betere producten maken. [Onze concurrenten] hebben een periode gehad waarin wij minder succesvol waren, dus we gaan betere producten maken. [...] Met Ice Lake, Sapphire Rapids en Diamond Rapids kijken we naar een periode waarin we weer erg competitief zijn en waarmee je ons, over drie à vier jaar, weer in een behoudbare koppositie ziet."

Foto van Pat Gelsinger, huidig CEO van Intel.

Zoekende naar Intels "Zen-moment" — een doorbraak in processorarchitectuur die de markt op zijn kop kan zetten — glijdt Gelsinger ook even af naar Nvidia, de grootste concurrent voor Intel Arc-videokaarten

"We rollen een heterogene architectuur uit als onderdeel van Alder Lake, met grote en kleine rekenkernen — AMD heeft er daar maar één van. Intel biedt daardoor hogere prestaties en slimmere efficiënte van energie. [...] Met onze gpu-architectuur zitten we meteen in een positie om, voor het eerst ooit, de druk op Nvidia op te voeren."

Gelsinger verschoot daarbij niet al zijn kruid. Ook op het gebied van intelligente processoren (ipu's) en slimme netwerkoplossingen zouden er "grote aankondigingen" onderweg zijn in de komende week. De Intel-voorzitter noemt de onthullingen "best Zen-achtig". 

Naast aanstaande aankondigingen geeft Gelsinger uiteraard aan dat er in de laboratoria genoeg interessants borrelt. "Over sommige projecten zullen we in de komende jaren aan innovatie misschien niet eens praten, maar laten we zeggen dat de geek terug is."

In de meer nabijgelegen toekomst rolt Intel de Alder Lake-generatie aan processoren uit. Een precieze releasedatum of officiële onthulling daarvoor is nog onbekend, maar eind vorige week lekten retailers wel enkele prijzen van Alder Lake-S-cpu's uit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Toshiba: chiptekort blijft tot eind 2022 Spirituele opvolger Sensible Soccer komt naar pc en consoles
2

Reacties op: Intel wil druk op AMD en Nvidia opvoeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  gamerlezer

  • 6 september 2021 17:01
  Klinkt als stoere praat maar zowel amd als nvidia zullen gewoon verder stomen, denk dat intel blij mag zijn als ze met een paar jaar langszij kan komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 6 september 2021 17:17
  @gamerlezer Het klinkt inderdaad ook wel als stereotyperende marketingpraat. Desondanks, het gegeven dat Gelsinger hiermee ook gewoon toegeeft dat het een tijdje ruk is geweest en AMD gevaarlijk is geworden (uiteraard wel in zijn afgewezigheid, maar soit) is in ieder geval netjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.