Nieuws
Close-up van een DDR5-geheugenmodule van TeamGroup.

Intel werkt mogelijk aan XMP 3.0 voor DDR5-geheugen

Overklokken in een handomdraai?

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Naar alle waarschijnlijkheid werkt Intel aan XMP 3.0-profielen voor DDR5-geheugen. De diagnostische software HWiNFO noemt 'ondersteuning voor Intel XMP 3.0' in de changelog van een nog te verschijnen patch.

Intels Extreme Memory Profile (XMP) kan vooral gezien worden als een overklok in een handomdraai. Zonder zelf te hoeven priegelen met kloksnelheden, voltages en timings kunnen de schijfjes aan de hand van vooraf ingestelde profielen meteen een tandje bijzetten. 

De XMP-geheugenprofielen werden in de DDR3-dagen door Intel geïntroduceerd, maar zijn inmiddels zo goed als gestandaardiseerd in de hardware-industrie. Tal van moederborden en processoren van zowel Intel als AMD kunnen XMP-profielen van geheugenschijven oppikken. Veel DDR4-schijven beschikken vandaag de dag over XMP 2.0-ondersteuning; klaarblijkelijk wil Intel met DDR5 overgaan op XMP 3.0.

Screenshot van de aanstormende changelog van de HWiNFO-software. De zin 'Added support of Intel XMP 3.0 for DD5' is onderstreept.

Wat XMP 3.0 precies inhoudt, is nog onduidelijk. Vermoedelijk maken de 3.0-profielen gebruik van de hogere kloksnelheden en bandbreedtes die de DDR5-generatie brengt. Niet voor niets kondigde onder meer Geil en Corsair al DDR5-kits aan die ook voor overklokkers nieuwe mogelijkheden bieden, met klokfrequenties à 7200 MHz in het verschiet. 

Intel heeft zelf nog geen uitspraak gedaan over het bestaan van XMP 3.0. Gezien lang niet alle geheugenfabrikanten iets rondom DDR5 hebben aangekondigd, is de kans groot dat de term in de komende maanden nog vaker zal passeren. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Aliens: Fireteam Elite verschijnt op 24 augustus Warner Bros. niet van plan meer gamestudio's te verkopen na overname EA
0

Reacties op: Intel werkt mogelijk aan XMP 3.0 voor DDR5-geheugen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.