Nieuws
Render-afbeelding van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart, met de rgb-verlichting in de themakleuren van het Intel Arc-merk.

Intel vermindert verbruik Arc-gpu's met meerdere schermen

Gebruikers melden verbeterd rendement in 'idle'-staat

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Sinds een recente update lijkt Intel het hoge verbruik van Arc-gpu's met meerdere schermen grotendeels verholpen te hebben.

Intels eerste topsegment aan Arc-gpu's (Arc A7) kampte rond diens lancering wel vaker met hoge verbruiken, maar vooral het opmerkelijke rendement in 'idle'-stand creëerde frictie. Een Arc A770 zou zonder belasting circa 11 watt verbruiken, maar wanneer er een willekeurige tweede monitor aangekoppeld werd, steeg dat verbruik ineens tot circa 40 watt.

Na vermelding (en verdere verdieping) op GitHub werd achterhaald dat de Arc-gpu's hun 'low-power'-stand niet meer kunnen activeren zodra er meer dan één monitor aangesloten is op de videokaart. Intel werkt inmiddels aan een oplossing, waarvan driver-versie 31.0.101.4146 de eerste stap vormt.

Met de komst van de nieuwe drivers zouden gamers in ieder geval weer gebruik kunnen maken van twee schermen met een lager verbruik, al komt de huidige oplossing niet zonder valkuilen. Arc-gpu's kunnen nu enkel hun low-power state activeren zolang één scherm niet boven de 4k/60hz presteert, dan wel twee schermen op 1080p/60hz, aldus een Intel-programmeur op GitHub

Dezelfde Arc-gebruiker die het probleem aanvankelijk aankaartte, meldt inmiddels dat de 4146-drivers inderdaad een positief gevolg hebben op het verbruik. Met één scherm (2560 bij 1080 pixels) verbruikt de Arc A770 tegenwoordig circa 7 tot 8 watt, komt daar nog een scherm (1600 bij 900 pixels) bij kijken, dan stijgt het rustverbruik tot nog maar 8 à 9 watt.

Onduidelijk is of Intel het rustrendement vanuit hier verder wil verbeteren. Het originele GitHub-bericht is sinds de verbetering wel gesloten, wat doet vermoeden dat Arc-gpu's met bijvoorbeeld drie of meer schermen mogelijk nooit hun low-power-fase in kunnen zetten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Diablo 4-trailer stoomt spelers klaar voor de aankomende open bèta Pc-versie Wo Long: Fallen Dynasty wordt geteisterd door bugs
1

Reacties op: Intel vermindert verbruik Arc-gpu's met meerdere schermen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 4 maart 2023 19:09
    Ah, het probleem deed zich dus sowieso alleen voor bij meerdere schermen. Hopelijk dat ze toch nog snel de problemen met SteamVR oplossen, dan wordt het, voor mij, een hele interessante kaart.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.