Nieuws
Teaser-afbeelding van de 'Limited Edition'-edtie van een Intel Arc-videokaart, vermoedelijk de zwaarste A770-variant.

Intel verdeelt grafische Xe2-producten onder drie takken

HPC voor datacenters, LP voor efficiëntie en HPG voor gaming

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intel wil de tweede generatie grafische Xe-producten beter verdelen onder de drie verschillende toepassingen van de gpu's.

Gamers zullen de Xe-tak van Intel vooral kennen van de eerste Intel Arc-producten, ook wel de Alchemist-generatie genaamd. In de aanloop naar de eerstvolgende productreeks, Battlemage, vertelt Intel Graphics-woordvoerder Tom Petersen (via HardwareLuxx) dat Intel de zogenaamde Xe2-producten efficiënter wil verdelen onder de drie beoogde doeleindes van de grafische chipdivisie.

Respectievelijk bestaat die splitsing uit Xe-HPC voor de datacenters, Xe-LP voor 'low-power' toepassingen en Xe-HPG voor gamingproducten. Gedurende de Alchemist-generatie stond de Xe-ontwikkeling voor datacenters ook grotendeels op zichzelf, maar Petersen claimt dat de verdeling "een lastige zaak" is gebleken. 

"Met de wetenschap dat [de gpu's] datacenters betreden, gemaakt worden voor desktops of geïntegreerd moeten worden — ze worden allemaal op een net wat andere manier geoptimaliseerd. Dat willen we in het vervolg [van Xe-producten] beter aanpakken. We leren ons in te houden om de productgroepen overdreven veel eigen flair te geven, omdat dat indirect leidt tot langere kwaliteitsgarantie en toenemende werkdruk."

Promotioneel beeld van de eerste Intel Arc-gpu's voor gamers en content creators.

Voorlopig lijkt Battlemage verder in de toekomst te liggen; in de praktijk zijn de eerste Alchemist-producten pas net wereldwijd in omloop. De daarop volgende Xe2-productgroepen zijn vooralsnog niet officieel bevestigd, laat staan voorzien van een verwachte verschijningsperiode.

Wel lekte recentelijk uit dat Intel de nieuwe Xe-LPG-architectuur wil integreren in selecte Meteor Lake-cpu's, vermoedelijk om wat "casual" gaming te kunnen bieden in laptops, zonder daarvoor direct een toegewijde gpu te hoeven includeren. Die nieuwe generatie processoren kent evenals geen officiële releasedatum, maar zou volgens Intels eigen roadmaps wel richting het einde van 2023 moeten inslaan. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Nieuwe Nintendo Direct wordt aankomende week uitgezonden Mobiele game Tomb Raider Reloaded verschijnt op 14 februari
2

Reacties op: Intel verdeelt grafische Xe2-producten onder drie takken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 2 februari 2023 23:02
  Intel maakt toch goede stappen met hun A770/16GB, alleen jammer dat die toch nog niet zo breed te krijgen is. De drivers schijnen met elke update echt veel beter te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 2 februari 2023 23:48
  @SuperDre Matige voorraad of niet, die kaart voorspelt inderdaad wel veel goeds voor de toekomst van Intel in deze sector.

  Zal vast nog even duren voordat ze quitte spelen met Nvidia/AMD, maar het
  zou me tegelijkertijd niet verbazen als Intel het zover schopt in de komende twee generaties.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.