Nieuws
Illustratie van de buiten van ASML's TwinScan EXE:5000, een 'high volume' lithografiemachine voor microchips.

Intel is eerste afnemer van ASML's volgende EUV-machine

Veldhovens fabrieksmonster wordt anno 2025 opgeleverd

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intel en ASML hebben hun samenwerking wederom versterkt. Per persbericht werd wereldkundig dat Intel de eerste afnemer is van ASML's eerstvolgende 'high volume' lithografiemachine.

ASML bracht de heugelijke eerste koop van Intel zelf naar buiten. Het product in kwestie is ASML's TwinScan EXE:5200, een extreme ultraviolet (EUV) lithografiemachine die ruim 220 chipwafers per uur wegwerkt. De daadwerkelijke oplevering van de machine wordt pas anno 2025 verwacht.

Intel was anno 2018 al de eerste afnemer van ASML's vorige lasermachine in dezelfde reeks: de TwinScan EXE:5000, welke dit jaar opgeleverd wordt. Beide machines vallen onder ASML's productlijn met hoge numerieke apertuur — 0.55NA, ookwel 'High-NA'. In combinatie met de hogere productiesnelheid bieden de EUV-machines manieren om chipproducties efficiënter te schalen, ook "ver in het volgende decennium", aldus ASML-voorzitter Martin van den Brink.

Illustratie van de binnenkant van een EUV-lithografiemachine, welke met lasers microchips afbakt.

Intel ziet in ASML een goede partner om richting de wet van Moore te blijven streven. "Intel wil aan het voorfront van lithografietechnologie blijven staan, daarvoor breiden we onze EUV-expertise en -capaciteiten uit. In nauw verband met ASML utiliseren we High-NA EUV's hogere resolutie als een manier om Moore's Law door te zetten en te blijven innoveren op alsmaar kleinere geometrie", aldus Dr. Ann Kelleher, algemeen manager van technologieontwikkeling bij Intel.

Hoewel 2025 nog ver verwijderd is van het nu en hier, toont de voortdurende samenwerking met ASML wel aan dat Intel wil blijven investeren in de toekomst van transistoren. Zeker nu strenge chiptekorten al bijna twee jaar lang zegevieren, komt de investering niet als een verrassing.

Voor de beeldvorming: een jaar geleden liet Intel-voorzitter Pat Gelsinger ook weten 20 miljard dollar te investeren voor een nieuwe chipfabriek in het Amerikaanse Arizona. Niet veel later, rond de zomer van 2021, kocht de chipgigant de laatste reserveringen van TSMC's 3nm wafers op. Qua marktaandeel is TSMC momenteel veruit de grootste speler in de chipproductie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Aandelen Sony met dertien procent gezakt na overname Activision Blizzard door Microsoft The Artful Escape verschijnt volgende week op PlayStation en Switch
0

Reacties op: Intel is eerste afnemer van ASML's volgende EUV-machine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.