Nieuws

Intel heeft plannen voor Raptor Lake-cpu op 6,0 GHz

Met een boost-frequentie tot nota bene 8,0 GHz

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Op de Intel Tech Tour in Israël zou de chipfabrikant een roadmap gedeeld hebben, waarop plannen voor een Raptor Lake-cpu op minimaal 6,0 GHz.

De live gepresenteerde roadmap van Intel werd door enkele aanwezige tech-influencers wereldkundig gemaakt, waaronder Ian Cutress op Twitter.

Raptor Lake kenmerkt de dertiende Core-generatie van Intel, welke al langer op de planning stond voor 2022. Het vlaggenschip, de Core i9-13900K, werd al eens eerder gespot met hogere frequenties dan gedacht, tot in ieder geval 5,5 GHz op boost-frequenties. Daar lijkt Intel vooralsnog geen genoegen mee te nemen, zo blijkt uit een nieuwe onthulling uit de recente presentatie.

Nog ergens in 2022 zou Intel een alternatief Core i9-vlaggenschip uit de doeken willen doen, met een standaardfrequentie van maar liefst 6,0 GHz en een boost-frequentie op 8,0 GHz — beide recordsnelheden in hun eigen klasse. De cpu moet daarnaast DDR5-geheugen ondersteunen op 5600 MT/s.

Intels plannen verklaren mogelijk ook een recentelijke lek. Op WccfTech lekte afgelopen week al een screenshot van een CPU-Z benchmark, waarin een processorprototype van Intel inderdaad een frequentie van 8,0 GHz bereikte. De overklokker in kwestie zou daarbij verzekerd hebben dat het om een Raptor Lake-model ging, zij het wel uitgerust met vloeibare stikstof als koeloplossing. 

Vermoedelijk zal de 'eerste' Core i9-13900K niet aan diezelfde (standaard)frequenties doen. De belofte van 6,0 en 8,0 GHz kloksnelheden out-of-the-box geldt waarschijnlijk voor een latere revisie: een potentiële Core i9-13900KS. Daarover wordt waarschijnlijk meer duidelijk zodra Intel de Raptor Lake-generatie officieel uit de doeken doet.

Het ophogen van de kloksnelheden lijkt deze generatie weer meer in de schijnwerpers te staan. Zo komt Intels nieuwe belofte wel opvallend kort na AMD's Ryzen 7000-onthulling, waarin het vlaggenschip trots pronkte met een boost-frequentie tot 5,7 GHz — evenals flink wat hoger dan voorgaande generatie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gigabyte lijkt 11 varianten van RTX 4090 voor te bereiden Screenshot Sunday #71
0

Reacties op: Intel heeft plannen voor Raptor Lake-cpu op 6,0 GHz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.