Nieuws
Illustratie van een Alder Lake-S-processor van Intel.

Intel-driver noemt DG3-gpu's en nieuwe cpu's te vroeg

Een ongeluk zit een klein NUC-je

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Nieuwe drivers voor Intel NUC 11-pc's blijken voorbarige ondersteuning voor nog niet bestaande chipsets mee te nemen. Versie 30.0.101.9999 bakt te vroeg compatibiliteit in voor toekomstige cpu's en Intels eigen videokaarten.

De driver-versie is nog steeds te vinden op Intels officiële downloadcentrum, al lijkt veel informatie in de update er op te wijzen dat niet alles onderdeel was van het grotere plan.

In de bronbestanden van de nieuwe drivers zijn niet alleen veel verwijzingen te vinden naar nieuwe processorgeneraties zoals Raptor Lake-S (RPLS), Meteor Lake (MTL), Arrow Lake (ARL) en Lunar Lake (LNL), maar valt ook een verwijzing naar DG3-gpu's. Elk van die chipsets verschijnt vermoedelijk niet voor het einde van 2022.

Overzicht van genoemde cpu's en gpu's van Intel in een NUC 11-driverupdate.

Zeker de DG3-verwijzing voelt erg vroeg aan. Momenteel sleutelt Intel namelijk nog hard aan de lancering van hun Intel Arc-videokaartdivisie, die in essentie Intels tweede onderneming is in de dedicated graphics — ook wel DG2 genoemd. Intel Arc werd dit jaar officieel onthuld, maar lanceert vermoedelijk pas voorzichtigerwijze begin 2022.

In de NUC 11-drivers wordt DG3 ook wel "Elasti" genoemd. Die naam komt overeen met lekken die YouTuber Moore's Law is Dead al in afgelopen mei naar buiten bracht. "Elasti" zou de interne codenaam voor DG3 zijn, die hoogstwaarschijnlijk later officieel omgedoopt zal worden tot de "Battlemage"-generatie van Intel Arc.

De bronbestanden verklappen verder weinig precieze specificaties, maar geven wel enige inzage op Intels stand van zaken rondom deze toekomstige chipsets. Het feit dat er bijvoorbeeld maar twee dedicated DG3-gpu's genoemd worden (tegenover maar liefst vijftien geïntregreerde gpu's) laat doorschemeren dat Intels Battlemage mogelijk nog in de kinderschoenen staat.

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy 14 tijdelijk uit de verkoop wegens serverproblemen Chorus heeft space combat om over te zingen
0

Reacties op: Intel-driver noemt DG3-gpu's en nieuwe cpu's te vroeg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.