Nieuws
Logo van de AV1-videocodec over een rgb-verlichte streaming set-up/

Intel bevestigt AV1-codering voor Meteor Lake-cpu's

Videocodec keert ook terug op Battlemage-gpu's van Intel

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Met het publiceren van nieuwe mediadrivers heeft Intel bevestigd dat AV1-codering naar de veertiende generatie Core-cpu's (Meteor Lake) komt.

Intels huidige dertiende generatie, Raptor Lake, ondersteunt geen de- of encodering van AV1-bestanden. Dat terwijl Intels dit jaar verschenen Arc-gpu's de nieuwe codec wel oppakken. Intels eigen GitHub-pagina over mediadrivers toont echter aan dat de opvolgende generaties AV1 wel meenemen in de ondersteuning.

Beide chipreeksen ondersteunen AV1 op zowel 8-bit als 10-bit kleurdieptes. De maximale resolutie voor encodering bedraagt in beide gevallen 8k; de decodering topt af op 16k. Soortgelijke specificaties zijn ook te behalen op oudere VP9- of HEVC-codecs, maar het jongere AV1 belooft tot 50 procent efficiënter verpakt te worden dan de huidige standaarden, met minder zichtbare compressieartefacten bovendien.

Een eerder lek van Intels interne presentaties (via Igor's Lab) meent dat de nieuwe videocodec niet exclusief zal zijn voor de desktopvarianten van Meteor Lake. Ook de U-, P- en H-laptopvarianten van de apu's kunnen in 'low-power' AV1 encoderen, via de geïntegreerde Xe-igpu.

AV1-codering won anno 2022 sowieso veel terrein onder de hardware-fabrikanten. Intels eerste Alchemist-gpu's adopteerden de nieuwe codec als een van de eerste, maar ook Nvidia's RTX 40-videokaarten en AMD's nieuwe RDNA 3-videokaarten ondersteunen hardware-geaccelereerde de- en encodering van AV1. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nvidia ververst RTX 3050 met nieuwe gpu 'Sony PlayStation ziet Xbox Game Pass niet als serieuze dreiging'
0

Reacties op: Intel bevestigt AV1-codering voor Meteor Lake-cpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.