Nieuws
Teaser-afbeelding van de 'Limited Edition'-edtie van een Intel Arc-videokaart, vermoedelijk de zwaarste A770-variant.

Intel bespreekt overclocking op Arc A770-videokaart

Arc-vlaggenschip zou 2,7 GHz aangetikt hebben in Hitman 3

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Intel Arc A770, het zwaarste model uit Intels eerste reeks videokaarten, zou volgens het gpu-team zonder al te veel moeite op 2,7 GHz draaien.

Dat claimde Intel-ingenieur Tom Petersen in een uitgebreid interview met HotHardware. In het videogesprek bespreekt Petersen onder meer het fijne achter Intels raytracing-pijplijn en de eigen XeSS-upscalingtechnologie, maar vooral de overklokbaarheid van het vlaggenschip gaf geheel nieuwe inzichten.

Standaard draait de Intel Arc A770 op een grafische kloksnelheid van 2,1 GHz, maar deze zou "met enkele aanpassingen in de [koelings]curve en wat undervolting" al snel 600 MHz hoger geklokt kunnen worden. "En dat is puur op lucht[koeling]," onderstreepte Petersen nog eens. 

Nog voor het claimen van de hogere kloksnelheid werd al verzekerd dat Intel hiervoor niet de gunstigste gpu uit het magazijn in Santa Clara had geplukt. "Dat hadden we kunnen doen, maar we waren gewoon wat aan het experimenteren met een willekeurige [Arc A770]."

Over temperaturen en geluidsproductie werd niet gesproken, maar Petersen was zelf schijnbaar ook verrast met het verbruik van de overgeklokte A770 gedurende een testfase met Hitman 3. Met de chip op 2,7 GHz zou de gehele videokaart niet hoger dan 228 watt gepiekt hebben — slechts 3 watt boven het officiële TGP: 225 watt.

Petersen deelde gedurende het gesprek ook nieuwe presentatieslides, waarin de specificaties van de Arc A770 en Arc A750 ietwat aangescherpt zijn. Zo is de tweedeling van de A770 — met 8 GB of 16 GB aan GDDR6-geheugen — nu ook te vinden in Intels nieuwe informatiemateriaal. Het vernieuwde overzicht werd doorgeplaatst op de Intel Arc-website, maar is ook hieronder te zien.

Overzicht van meerdere specificaties van de eerste Intel Arc-gpu's voor desktops, uit de Alchemist-generatie (Arc A).

Opvallend genoeg kent de Arc A750 tegenwoordig precies hetzelfde TGP als de Arc A770: 225 watt. Dat terwijl zowel de hoeveelheid Xe-kernen als de kloksnelheid van de A750 toch een tikje lager liggen. Beide videokaarten draaien in de basis, net als de iets lager gelegen Arc A580 (175 watt), wel op dezelfde ACM-G10-chipset van Intel.

Ondanks alle transparante anekdotes, claims en nieuwe specificaties, ontweek Petersen uiteraard de enige onzekerheid voor Intel Arc: een precieze releasedatum. Een maand geleden sprak Petersen zelf nog over een verschijning "later dit jaar" voor Arc-desktopkaarten; begin deze maand werd dat aangescherpt tot "zeer spoedig" voor in ieder geval het Arc A7-segment.

Intel liet in officiële berichtgeving wel doorschemeren dat de nieuwe kaarten niet per se exclusief in China verschijnen, zoals dat in juni al het geval bleek voor de Arc A380. De eerste desktopkaart verscheen, net als veel laptop-gpu's van Intel, primair in de Aziatische markt. In ieder geval Duitsland werd genoemd als "belangrijk grondgebied" voor Intels krachtigere reeks videokaarten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Like a Dragon: Ishin komt in het Westen uit dankzij Ghost of Tsushima Gelekte Galax-videokaart telt vier ventilatoren
0

Reacties op: Intel bespreekt overclocking op Arc A770-videokaart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.