Nieuws
Het logo van Intel Arc

'Intel Arc' onthuld; Intels gpu-divisie voor gamers en creators

Eerste producten op Xe HPG-architectuur lanceren in Q1 2022

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intel heeft hun eigen gpu-divisie voor gamers en creators officieel uit de doeken gedaan. Onder de Intel Arc-noemer richt de chipgigant zich geheel op gamers en content creators, met nieuwe hardware, software en services in het verschiet — waarvan de eerste begin 2022 worden verwacht.

Intel startte begin dit jaar met een voorzichtige lancering van hun eerste desktopvideokaarten; de DG1-reeks. Deze was destijds vooral gericht op milde grafische productiviteit. Voor de zogenaamde DG2-generatie had Intel toegezegd ook op gaming-prestaties te focussen — die reeks videokaarten komt nu dus onder Intel Arc te vallen.

Intels eerste gpu's draaien op de Intel Xe-HPG (High-Performance Graphics) architectuur, voorheen bekend onder de codenaam 'Alchemist'. De generaties daarop zijn alvast omgedoopt tot 'Battlemage', 'Celestial' en 'Druid'.

Precieze specificaties over de gpu's blijven nog uit — een gelekte benchmark daargelaten — maar Intel heeft aangegeven dat de eerste generatie Intel Arc-producten hardware-gedreven raytracing en ai-gedreven super sampling ondersteunt. Daarnaast moet de architectuur volledig compatibel zijn met in ieder geval DirectX 12.

Promotioneel beeld van de eerste Intel Arc-gpu's voor gamers en content creators.

Los van specificaties, belooft Intel ook direct de laptopmarkt te bespelen. Naast desktopvideokaarten moet het Intel Arc-merk ook mobiele gpu's leveren. Ook daarvoor geldt het eerste kwartaal van 2022 als de verwachte lanceringsdatum. Intel heeft nog geen namen genoemd van laptoppartners die de gpu potentieel in willen bouwen.

Van officiële benchmarks of meetbare beloftes was in deze mediaronde evenals geen sprake. Wel leverde Intel een eerste blik op gameplay-beelden met de Arc-gpu's, al bieden de korte flarden weinig houvast over de daadwerkelijke prestaties:

Intel heeft een officiële Intel Arc-website ingericht om geïnteresseerde gamers op de hoogte te houden van nieuws rondom de gpu's. Daar is meer informatie en videomateriaal te vinden over het ontstaan van Intel Arc. 

Wat betreft specificaties en verdere gameplay-demonstraties zegt Intel toe "binnenkort" meer te kunnen tonen. Eerder werd al verwacht dat Intel hun DG2-kaarten pas op CES 2022 écht uit de doeken zouden doen. Die kans zit er nog steeds in, gezien het grote tech-evenement van 7 tot 10 januari 2022 loopt; nog vroeg in het eerste kwartaal.

Bron: Intel

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste teaser Call of Duty: Vanguard getoond Phil Spencer test Steam Deck uit, xCloud werkt er volgens hem goed op
3

Reacties op: 'Intel Arc' onthuld; Intels gpu-divisie voor gamers en creators

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Floks

  • 17 augustus 2021 08:00
  Wat is er mis met de site? De hele layout is weg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 17 augustus 2021 08:46
  @Floks ja klopt, ik zie het ook.
  nog wel functioneel maar lijkt net of iemand met de frames heeft lopen kloten :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 17 augustus 2021 21:00
  Ben benieuwd, blijft toch afhankelijk van de prijs. Een 3e grote speler is wel fijn zodat het hopelijk nog sneller gaat met vooruitgang waardoor de hedendaagse highends snel wat betreft prijs gelijk wordt aan hedendaagse lowends.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.