Nieuws
Boven- en onderaanzicht van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart.

Intel Arc-gpu's vereisen minstens Comet Lake- of Ryzen 3000-cpu

Processoren moeten compatibel zijn met Resizable BAR

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In de aanloop naar meer Arc-gpu's heeft Intel systeemvereisten gedeeld: cpu's met Resizable BAR zijn vereist voor compatibiliteit.

Op papier werken de eerste Intel Arc-gpu's ook met alternatieve processoren, maar de videokaarten zijn zonder Resizable BAR (dan wel AMD's Smart Access Memory) vele malen minder efficiënt. Vroege recensies van de Intel Arc A380 gaven daar eerder dit jaar al blijk van. Zonder de mogelijkheid om de complete framebuffer van de gpu te delen met de cpu, worden grafische prestaties aanzienlijk verminderd.

Intels eerste Arc-gpu's leunen daardoor zwaar op de compatibiliteit van de processor. Op Intels eigen ondersteuningspagina (aangetroffen door Hardware Info) worden daarom ook eisen gesteld aan het systemen waar Arc-gpu's fatsoenlijk op werken. 

In grote lijnen wordt minimaal een tiende generatie Intel Core- (Comet Lake) of een AMD Ryzen 3000-processor vereist. In het geval van AMD-systemen vallen de 3000G-modellen buiten de boot, alsmede moederborden ouder dan AMD's 500-serie chipsets.

Overzicht van de systeemvereisten voor Intel Arc-gpu's, hoofdzakelijk betreffende cpu's en moederborden die compatibel zijn met Resizable BAR of Smart Access Memory

Intel geeft daarbij aan dat ondersteuning voor andere systemen mogelijk nog volgt. Desalniettemin is aannemelijk dat systemen zonder Resizable BAR (of AMD's alternatief) niet op toekomstige ondersteuning kunnen rekenen. De nieuwe gpu's lijken vooralsnog gebouwd voor enigszins moderne implementaties; pc's van ouder dan vijf à zes jaar zullen voorlopig weinig baat hebben bij Intels videokaarten.

Intels eerste desktopkaart, de Arc A380, is in China al enige tijd verkrijgbaar. Aanstaande 12 oktober verschijnt het vlaggenschip, de Intel Arc A770 (met 8 GB of 16 GB videogeheugen), voor het wereldtoneel, met een vanafprijs van 329 dollar.

Dit artikel delen:

Lees meer

McDonalds-werknemer lekt uiterlijk van filmversie Super Mario uit Review: Samsung HW-S801B
0

Reacties op: Intel Arc-gpu's vereisen minstens Comet Lake- of Ryzen 3000-cpu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.