Nieuws
Boven- en onderaanzicht van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart.

Intel Arc A7-gpu's verschijnen 'zeer spoedig'

A770-vlaggenschip is sneller dan RTX 3060 en RX 6600 XT

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In nieuwe interviews hebben woordvoerders van Intel Arc aangegeven dat de Arc A770- en Arc A750-videokaarten 'zeer spoedig' zullen verschijnen.

Intel ging recentelijk het gesprek aan met het Duitse PC Games Hardware en Digital Foundry. In de uitgebreide interviews spreken Intel Arc-ingenieurs en productmanagers over de complete Alchemist-generatie aan gpu's, met her en der wat nieuwe details over de zwaarste desktopkaarten, de Arc A770 en Arc A750.

Wederom benadrukt Intel dat het Arc A770-vlaggenschip definitief sneller is dan Nvidia's middenmodel, de GeForce RTX 3060. Recente benchmarks waren daar al een eerste blijk van, inmiddels claimt Intel ook dat de RTX 3060 Ti en AMD's Radeon RX 6600 XT onderdoen aan de zwaarste Arc-kaart.

Daarnaast verifieert Intel nu ook dat de Arc A770 inderdaad in twee smaken komt. De gpu wordt gepaard met 16 GB of 8 GB aan GDDR6-geheugen. De ietwat afgezwakte Arc A750 (alsmede de 'gehalveerde' Arc A580) komen standaard met 8 GB aan hetzelfde GDDR6-geheugen.

Als kanttekening wordt de ondersteuning voor Resizable BAR (ReBAR) ook uitgelicht in de interviews. In systemen waar Resizable BAR niet mogelijk is — de technologie waarbij de cpu vrije toegang krijgt tot het buffergeheugen van de gpu — verliezen Arc-gpu's doorgaans 40 procent aan in-game prestaties. Intel werkt aan optimalisatie buiten ReBAR om, maar boekt waarschijnlijk pas resultaten in Arc-generaties ná Alchemist. "Als je geen ReBAR hebt, kun je beter bij andere gpu-fabrikanten blijven", aldus Intels eigen Tom Petersen.

Intels eigen Tom Petersen verzekerde dat zowel de Arc A770 als Arc A750 "zeer spoedig" verkrijgbaar gesteld worden via Intels eigen webwinkel. Gelijktijdig met de lancering van Intels eigen referentiekaarten moeten ook de AIB-modellen van partnerfabrikanten lanceren. Over mogelijke adviesprijzen werd niet definitief gesproken.

Wel zou de uitrol van de Arc A7-videokaarten wederom "beperkte oplages" betreffen, met exclusiviteit voor sommige regio's. Ditmaal wordt wel verzekerd dat dat niet enkel China betreft — zoals het geval was voor de eerste Arc A380-videokaarten; in ieder geval Duitsland werd aangestipt als een "belangrijke marktregio" voor Intels zwaardere videokaarten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cooler Master onthult paarse koelpasta Scherpere versies Silent Hill 2-afbeeldingen opgedoken
1

Reacties op: Intel Arc A7-gpu's verschijnen 'zeer spoedig'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 7 september 2022 21:13
  Deze generatie lijkt nog wel enkele kinderziekten te hebben. Ik hoop dat ze volharden, want voor een eerste poging is dit niet bepaald slecht te noemen.(goed is ie dan ook weer niet).
  Meer concurrentie is steeds beter en ik moet zeggen dat ik het design op bovenstaande foto ook wel mooi vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.