Nieuws
Render van een Intel Arc-chipset.

Intel Arc A380 blijkt langzamer en duurder dan AMD's RX 6400

Synthetische benchmarks onderstrepen wel enige potentie

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Arc A380, Intels eerste discrete videokaart voor gamers, blijkt in tal van benchmarks minder snel dan Intel voorheen door had laten schemeren.

Intels Arc A380 (6 GB) is de eerste desktopkaart in de Alchemist-generatie op het speelveld, zij het voorlopig exclusief in Azië te vinden. Voorlopig is het partnermodel van Gunnir de enige beschikbare smaak, waarvoor omgerekend circa 570 euro gevraagd wordt.

Intel had eerder aangegeven dat de Arc A380-kaart zich zou moeten kunnen meten met AMD's budget-gerichte Radeon RX 6500 XT (vraagprijs à 250 euro), maar gelekte benchmarks (via WccfTech) tonen aan dat precies die claim wel erg ambitieus was. In slechts een handvol spellen kan de Arc A380 net wat meer frames boeken dan AMD's instapmodel; meestal delft Intel het onderspit, des te meer tegenover Nvidia's GTX 1650.

Gemiddelde framerates van de Intel Arc A380 tegenover Nvidia's GTX 1650 en AMD's RX 6400 in tal van verschillende pc-games, op 1080p-resolutie.

Waar Intel mogelijk alsnog gelijk krijgt, is op het front van synthetische benchmarks. In 3DMark's Time Spy weet de Arc A380 een noemenswaardige score van 5170 punten te behalen; aanzienlijk meer dan de GTX 1650, RX 6400 en zelfs AMD's iets zwaardere RX 6500 XT. 

Synthetische benchmarks zijn lang niet altijd een-op-een te vergelijken met prestaties in games, maar in dit geval blijkt Intel aanzienlijk beter om te gaan met geoptimaliseerde workloads. Dat onderstreept de aanwezige potentie van Intels grafische architectuur (Intel Xe-HPG); die kan met de juiste driver-updates mogelijk toch nog extra rendement boeken.

Grafiek met de behaalde 3DMark Time Spy-scores van onder meer de Intel Arc A380 tegenover soortgelijke gpu's van Nvidia en AMD.

Onduidelijk is vooralsnog wanneer de eerste Intel Arc-videokaart ook in het Westen geïntroduceerd wordt, laat staan tegen welke prijs. De hoop is vooral dat Intel voor die tijd diens grafische architectuur beter af weet te stellen op de daadwerkelijke games. Tot die tijd steekt Intel Arc uitzonderlijk duur af, met enkel de synthetische resultaten om het hard te maken. 

Naast de Arc A380 staan er mogelijk nog zes andere desktopkaarten op de planning voor Intel. De Arc A380 is de meest luxe afstelling van de ACM-G11-gpu (met maximaal 8 Xe-kernen); zwaardere kaarten draaien op de ACM-G10-chip, welke grofweg viermaal zo krachtig uitgerust kan worden (32 Xe-kernen).

Dit artikel delen:

Lees meer

Alles over de nieuwe PlayStation Plus-abonnementen Mijn onvergetelijke gamemomenten #6: Stad en land af voor een Wii
3

Reacties op: Intel Arc A380 blijkt langzamer en duurder dan AMD's RX 6400

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 23 juni 2022 22:06
  Er is nog hoop voor de topmodellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • demieg81

  • 23 juni 2022 23:47
  concurrentie is altijd goed, maar wel in verhouding met team rood en blauw… anders gaat t m niet worden voor Intel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 24 juni 2022 10:51
  Ik had hier toch wel beter van verwacht, aangezien ze met hun igpus toch al wel vele jaren ervaring hebben.

  Achja, als niemand ze koopt zullen de prijzen automatisch wel zakken naar een meer competitieve prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.