Hardware
Coffee Lake

Koffiedikkijken met Coffee Lake

Intel’s nieuwe processor roept vragen op

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Als je de laatste tijd onheilspellende geruchten hoort over meren van koffie, geen zorgen. Deze maand zie je geen scènes uit natuurdocumentaires met hyperactieve blauwneuzen, maar de release van Intel’s achtste generatie van processors, waarvan de desktopvarianten de codenaam Coffee Lake hebben meegekregen. Kun je wel een upgrade gebruiken, dan moet je echter ook een Z370-moederbord halen.

Dat laatste roept nogal wat verwarring op. Een processor moet in een ‘socket’ en de afgelopen jaren maakte Intel gebruik van de LGA 1151-aansluiting, waarbij het getal verwijst naar het aantal pinnen waarmee de cpu contact maakt. Heb je een Core i5 6600K, op basis van Intel’s Skylake-lijn, dan kun je er van op aan dat deze past in een moederbord met een LGA 1151-aansluiting. Heb je een zes jaar oude, maar nog steeds goed presterende Core i7 2600K, dan moet je op zoek naar een moederbord met LGA 1155. Een Skylake-processor past daar logischerwijs niet in. Met de komst van Coffee Lake wordt die logica gecompliceerder.

Intel

Vastgepind

De aansluiting voor de nieuwe Coffee Lake-processors maakt ook gebruik van 1151 pinnen, maar nu is de indeling anders. Een aantal pinnen die voorheen als ‘gereserveerd’ waren aangemerkt zijn nu wel actief, met name om extra stroom te bieden voor het grotere aantal rekenkernen van deze generatie. Waar de Core i5- en i7-cpu’s bijna tien jaar lang over vier kernen beschikten, krijg je er met Coffee Lake zes. De Core i3-processoren verdubbelen zelfs van twee naar vier. De keerzijde van deze extra rekenkracht is dat er geen enkele compatibiliteit is tussen deze generatie en de voorgaande. Als je hoopt op een BIOS-update van het moederbord om dit alsnog mogelijk te maken, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Met programma’s en games die goed gebruikmaken van meerdere kernen kun je rekenen op maximaal 50% betere prestaties, al blijft het altijd de vraag of zich dat ook vertaalt naar een betere game-ervaring. Het is wachten op benchmarks met games om te bepalen hoeveel die extra rekenkernen echt uitmaken, want lang niet elke game gaat zo efficiënt om met processorkracht als bijvoorbeeld CineBench.

Zoals gebruikelijk bij het verschijnen van een nieuwe generatie processors heeft Intel ook een nieuwe chipset voor moederborden gepresenteerd, de 300-lijn. De eerste variant, de Z370, komt tegelijkertijd uit met Coffee Lake en we hebben alvast een paar exemplaren van Asus mogen bekijken. Omdat Kaby Lake nog van dit jaar is, hoef je geen wereldschokkende vernieuwingen te verwachten. Interessante features als geïntegreerde USB 3.1 Gen 2-ondersteuning voor de nieuwste standaard van Thunderbolt en een geïntegreerde 802.11ac-adapter voor draadloos internet vind je niet terug bij de Z370-specificatie, maar maken pas met de Z390 in 2018 hun intrede, samen met de Cannonlake-processors.

Slappe bak

Als je bij het lezen van alle features die niet de Z370 gehaald hebben je schouders zo hard ophaalt dat ze uit de kom dreigen te knallen, ben je niet alleen. Ook Asus toonde zich tussen neus en lippen door gefrustreerd over deze generatie. Wéér een processor op basis van een 14nm-procedé, terwijl volgend jaar Cannonlake, met transistors van 10nm klein, weer een significante stap vooruit moet betekenen.

Intel

Omdat de Z370-chipset uit zichzelf niet erg spannend is, heeft Asus daarom de luxere moederbordmodellen als de ROG Maximus X Hero en de ROG Strix Gaming Z370-G Gaming voorzien van optionele draadloze adapters, als voorschot op de Z390-chipset. Borden als de Maximus X Hero en Formula hebben bovendien een hittegeleider voor M.2-schijven. Dit opslagformaat kan grote snelheden behalen, maar heeft de neiging snel te oververhitten, wat Asus met deze vinding probeert te voorkomen. Verder heeft Asus de coördinatie van ledverlichting verder verfijnd en kun je deze nu ook zelf programmeren. Voor de enthousiaste overklokker heeft Asus de Maximus X Formula voorzien van een handige display op het moederbord zelf. Geef het twee weken en je kunt er ongetwijfeld Doom op spelen.

Een feature die direct een ethische discussie over valsspelen ontketende was de derde iteratie van Asus’ Sonic Radar. Deze applicatie maakt gebruik van de geluidskaartdriver om op je scherm een soort radarscherm weer te geven, waarmee je precies kunt bepalen waar geluid vandaan komt. Een uitkomst voor elke gamer met gehoorschade, maar het geeft je een oneerlijk voordeel in games als Counter-Strike: Global Offensive of PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Intel

Moet je nu dus naar de winkel rennen om een Core i5 8600K met Z370-moederbord op de kop te tikken? Alleen als je echt die zes kernen nodig hebt en mordicus tegen een AMD-processor bent. Coffee Lake moet de bittere smaak van Cannonlake’s uitstel naar 2018 wegspoelen, maar is niet veel meer dan een zoethoudertje.

Wil je meer weten over moederborden en de essentiële rol die ze spelen bij de werking van je pc? Op 2 november vanaf 14:00 organiseert Gamer.nl in samenwerking met Asus een workshop waarin de technisch expert van de moederbordfabrikant je wegwijs maakt. Daarnaast blijft er ook genoeg tijd over om gezellig te gamen op de Gamer.nl-redactie. Heb je interesse? Laat je horen in de reacties!

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt Star Wars Battlefront 2 Reload: Super Mario Sunshine
13

Reacties op: Koffiedikkijken met Coffee Lake

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • whopper

  • 15 oktober 2017 11:48
  Weinig inhoud jongens. Niks over specs, geen benchmarks en niet eens een vergelijking met ryzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 15 oktober 2017 18:22
  @whopper

  Even een paar verduidelijkingen, want veel van jullie kritiek is terecht:

  Dit is geen review. Op het moment van schrijven was Coffee Lake en de bijbehorende chipset nog niet uitgebracht. Omdat er wel vaker door fabrikanten wordt gejubeld dat alles heel veel beter gaat worden, hield ik een terughoudende, afwachtende toon aan.

  Nu er inmiddels wel benchmarks van games te vinden zijn, ben ik van mening dat de Core i5 8400 een prachtige processor is voor de prijs. Het is geen wereldschokkende verbetering, maar een hexacore voor minder dan 200 euro met dergelijke prestaties kan ik niet over mopperen.

  Dit artikel is voornamelijk gericht op de Z370-chipset en laten we wel wezen, er is niet veel om enthousiast over te zijn. Er is veel meer reden om uit te kijken naar Cannonlake en de Z390-chipset.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 15 oktober 2017 13:28
  @whopper, eens. Waardeloze post.
  Overal is men razend enthousiast over coffee Lake. Voor het eerst 6 cores.. voor de normale gebruiker, te danken aan onze vrienden bij AMD. "Games die er gebruik van maken, kun je rekenen op 50% winst, al weten ze niet of dit een betere game ervaring is."
  Laat gamer zich maar richten op games ipv hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sabor

  • 15 oktober 2017 14:32
  Beetje jammer inderdaad van de weinige inhoud. Benchmarks van games zijn ook al gewoon beschikbaar.
  Ook is het niet waar dat de moederborden geen usb3.1g2 ondersteunen, er zijn er een aantal die dat wel doen.
  En uiteraard is Asus niet de enige die nu z370 moederborden heeft uitgebracht.

  Als je al een wat oudere pc hebt is upgraden echt wel dr moeite waard. Wachten op nieuwe generaties en kleinere chips kun je altijd blijven doen…
  Ik hoop van de week aan de slag te kunnen met m'n coffee lake als ie eindelijk binnen komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 15 oktober 2017 18:24
  @sabor

  De USB 3.1 Gen 2-aansluitingen die je vandaag op een moederbord aantreft, maken gebruik van twee PCIe-lanes. Met Cannonlake/Z390 is USB 3.1 Gen 2 pas echt geïntegreerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 15 oktober 2017 14:34
  Gamer is veelste druk met zijn StarWars propaganda om zich met games bezig te houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 15 oktober 2017 14:53
  Ik snap de toon van dit stuk ook niet, en de conclusie al helemaal niet. Waarom moet je wars van AMD zijn om deze processor te willen hebben? Uit (bijna) elke benchmark blijkt dat hij superieur is aan de Ryzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuperDre

  • 15 oktober 2017 23:27
  @sander999 Misschien omdat er een heleboel AMD 'fanboys' ineens zijn sinds Ryzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • whopper

  • 15 oktober 2017 15:05
  En zeker voor games zijn het toppers. Ryzen is nils mis mee maar meer voor applicaties die veel cores en threads gebruiken handig. Je ziet ook dat bij intel de i5 beter presteert dan de i7 omdat games minder goed met veel threads kunnen omgaan.

  Gamer moet het maar bij games houden of ern serieuze hands on met eigen benchmarks als je ook hardware wil reviewen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • oropher

  • 15 oktober 2017 15:23
  @whopper
  Toekomstige games gaan ook weer steeds meer cores gebruiken, zoals bijna elke game nu goed gebruik maakt van 4 cores en sommige (Watch dogs 2, Ghost recon Wildlands, BF1, Hitman (2016) en eventueel nog een paar al baat hebben bij 6 cores….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • whopper

  • 15 oktober 2017 15:59
  @oropher

  Klopt maar we hebben al meer dan 10 jaar mainsteam 4-cores, nu pas worden ze echt een beetje gebruikt door de meeste games. Een game ontwikkelen duurt gemiddeld 4 jaar (triple AAA games die dikke PC nodig hebben) dus als je nu een 6 core koopt zit je de komende 5+ jaar meer dan goed, een 8 core voor games is zwaar overkill. Je kan dan veel beter een 4 of 6 core hebben met hogere basis en turbo clock.

  Als je veel streamed (en dan ook niet 1 lulllig twitch streampje) of veel met andere programma's werkt (photoshop, video bewerking etc) die veel nut hebben bij meer cores dan zou een 8 core wel interessant worden.

  En de meeste software en game ontwikkelaars krijgen vaak niet de kans om een game te optimaliseren voor meer cores. Als 90% van de markt nog op 4 werkt, gaan ze geen geld en tijd besteden om het voor die overige 10% te upgraden. Ontwikkeling van games is a duur zat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 15 oktober 2017 17:17
  Dat bedoel ik. Dit is JUIST een grote klapper! Meer dan 10 jaar 4 cores voor de normale gebruiker. Eindelijk zit er weer beweging in de markt. Reken maar dat nieuwe games meer gebruik gaan maken van extra cores straks. Ik vind het echt een waardeloos artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 17 oktober 2017 14:42
  Huidige games hebben niks aan 6 cores. Je kan niet run-time veranderen welke cores er gebruikt worden in de software.

  Alle games zullen gepatched moeten worden om gebruik te maken van 6 cores. Nieuwere games kunnen misschien wel gebruik maken van 6 cores. Ik wacht nog enkele jaren met upgraden iig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.