Nieuws
President Joe Biden houdt een halfgeleider-microchip in zijn handen.

Halfgeleiderindustrie prijst Amerikaanse senaat voor investering in chipproductie

52 miljard dollar komt goed van pas in strijd tegen Azië

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Semiconductor Industry Association (SIA) prijst het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten met het goedkeuren van de zogenaamde CHIPS-akte, die 52 miljard dollar vrij moet maken voor het versterken van de landelijke halfgeleiderindustrie.

Volgens de SIA komt de miljardeninvestering goed van pas bij het versterken van de Amerikaanse positie op de halfgeleidermarkt. Anno 1990 stond de Verenigde Staten daarin nog sterk met een 37 procent van de mondiale productie, waar het vandaag de dag nog maar 12 procent van de wereldwijde, moderne microchips levert.

Waar de Verenigde Staten in de afgelopen jaren veel productieaandeel en investeringen zijn misgelopen, blijken andere werelddelen significant gegroeid te zijn in de alsmaar belangrijkere sector. Volgens de SIA is het aansterken van de landelijke productie niet alleen een economische kwestie, maar ook een van nationale veiligheid.

Sinds enkele jaren is het Taiwenese TSMC de onbetwistbare marktleider (54 procent marktaandeel anno 2020) op het gebied van chipproductie, gevolgd door het Zuid-Koreaanse Samsung (17 procent). GlobalFoundries, een van de laatste  grote Amerikaanse chipfabrieken, genoot in 2020 een aandeel van slechts 7 procent. Veel van de kleinere 'fabs' met een noemenswaardig marktaandeel bevinden zich in China of elders in Azië.

Naast de CHIPS-akte zou ook een zogenaamde FABS-akte goed van pas komen, zo claimt SIA. De 'Facilitating American-Built Semiconductors'-motie werd afgelopen zomer al aangenomen in het Amerikaanse Congres, met de bedoeling belastingskredieten vrij te maken voor landelijke fabrieken die chips aanleveren.

Voor zowel de CHIPS- als FABS-akte is het nu zaak dat het Huis van Afgevaardigden tot overeenstemming komt, waarna de wettelijke documenten opgesteld kunnen worden en officieel wetsgeldig kunnen worden verklaard door president Joe Biden. Begin vorig jaar liet de Amerikaanse president al weten dat hij zich zorgen maakte over de wereldwijde chiptekorten en het verslechteren van de VS' positie in de markt.

Los van het wettelijke component van de kwestie, zijn enkele Amerikaanse bedrijven al langer bezig met het aansterken van chipproductie in eigen land. Processorgigant Intel liet vorig jaar al weten zelf 20 miljard dollar te investeren in het opstellen van een eigen chipfabriek in het Amerikaanse Arizona. Voordat een dergelijke megacomplex op volle toeren draait, is de chipindustrie al wel een flink aantal jaar verder, terwijl het voorlopig nog met hevige tekorten kampt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony in onderhandeling met Tobii over eye tracking in PlayStation VR2 PlatinumGames hint naar games die langer gespeeld kunnen worden
1

Reacties op: Halfgeleiderindustrie prijst Amerikaanse senaat voor investering in chipproductie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Ghost

    • 7 februari 2022 17:32
    Miljardensubsidies en belastingkortingen voor het grootkapitaal. Maar geen cent extra voor de underprivileged. Zo kennen we Uncle Sam weer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.