Halfgeleiderindustrie prijst Amerikaanse senaat voor investering in chipproductie

Halfgeleiderindustrie prijst Amerikaanse senaat voor investering in chipproductie

De Semiconductor Industry Association (SIA) prijst het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten met het goedkeuren van de zogenaamde href="https://www.semiconductors.org/chips/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">CHIPS-akte</a>, die 52 miljard dollar vrij moet maken voor het versterken van de landelijke halfgeleiderindustrie.

Volgens de SIA komt de miljardeninvestering goed van pas bij het versterken van de Amerikaanse positie op de halfgeleidermarkt. Anno 1990 stond de Verenigde Staten daarin nog sterk met een 37 procent van de mondiale productie, waar het vandaag de dag nog maar 12 procent van de wereldwijde, moderne microchips levert.

Waar de Verenigde Staten in de afgelopen jaren veel productieaandeel en investeringen zijn misgelopen, blijken andere werelddelen significant gegroeid te zijn in de alsmaar belangrijkere sector. Volgens de SIA is het aansterken van de landelijke productie niet alleen een economische kwestie, maar ook een van nationale veiligheid.

Sinds enkele jaren is het Taiwenese TSMC de onbetwistbare marktleider (54 procent marktaandeel anno 2020) op het gebied van chipproductie, gevolgd door het Zuid-Koreaanse Samsung (17 procent). GlobalFoundries, een van de laatste  grote Amerikaanse chipfabrieken, genoot in 2020 een aandeel van slechts 7 procent. Veel van de kleinere 'fabs' met een noemenswaardig marktaandeel bevinden zich in China of elders in Azië.

Naast de CHIPS-akte zou ook een zogenaamde FABS-akte goed van pas komen, zo claimt SIA. De 'Facilitating American-Built Semiconductors'-motie werd afgelopen zomer al aangenomen in het Amerikaanse Congres, met de bedoeling belastingskredieten vrij te maken voor landelijke fabrieken die chips aanleveren.

Voor zowel de CHIPS- als FABS-akte is het nu zaak dat het Huis van Afgevaardigden tot overeenstemming komt, waarna de wettelijke documenten opgesteld kunnen worden en officieel wetsgeldig kunnen worden verklaard door president Joe Biden. Begin vorig jaar liet de Amerikaanse president al weten dat hij zich zorgen maakte over de wereldwijde chiptekorten en het verslechteren van de VS' positie in de markt.

Los van het wettelijke component van de kwestie, zijn enkele Amerikaanse bedrijven al langer bezig met het aansterken van chipproductie in eigen land. Processorgigant Intel liet vorig jaar al weten zelf 20 miljard dollar te investeren in het opstellen van een eigen chipfabriek in het Amerikaanse Arizona. Voordat een dergelijke megacomplex op volle toeren draait, is de chipindustrie al wel een flink aantal jaar verder, terwijl het voorlopig nog met hevige tekorten kampt.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Miljardensubsidies en belastingkortingen voor het grootkapitaal. Maar geen cent extra voor de underprivileged. Zo kennen we Uncle Sam weer.

0

Aanbevolen voor jou