Nieuws
Digitale afbeelding van Gunnirs partnerontwerp van de Intel Arc A380-gpu.

Gunnir onthult eerste Intel Arc A380-videokaart

Ook Arc A770 of Arc A780 wordt geniepig geteaset

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Chinese hardwarefabrikant Gunnir heeft diens eigen Intel Arc A380-videokaart onthuld, het eerste partnerontwerp voor Arc-desktopkaarten.

Officieel gezien heet de videokaart 'Gunnir Arc A380 Photon 6G OC', een overgeklokt partnermodel van Intel Arc A380-gpu. Voor deze selecte gpu heeft Intel zelf nooit een referentieontwerp voor diens middensegment uit de doeken gedaan, maar Gunnir hult de gpu in een 2-slots ontwerp, met twee ventilatoren. De kaart vergt één 8-pins connector ter stroomvoeding; voor video-uitvoer telt de kaart drie DisplayPort-connectoren en eenmaal HDMI 2.0.

Opvallend is wel dat Gunnir voor het videogeheugen van de kaart drie GDDR6-modules van 2 GB gebruikt, geklokt op 15,5 Gbps. Dat is toch iets lager dan Intels eigen specificaties, welke stelt dat het geheugen op de A380-gpu minstens 16 Gbps behaalt.

Foto van de zowel de Gunnir Arc A380-videokaart als bijbehorende productdoos.

Ook over de kloksnelheden is het nog het een en ander te doen. Gunnir spreekt hier over een hoger geklokt 'OC'-model, maar Intel heeft vooralsnog nooit officiële boost-frequenties genoemd. De Arc A380 zou vanuit Intel 2.000 MHz klokken als basislijn; Gunnir spreekt over "maximale kloksnelheid" van 2.450 MHz, maar verzwijgt de standaardfrequentie. 

In de lijn der verwachting vergt het partnerontwerp wel een hoger wattage dan het referentiemodel. Intel zou in het verleden 70 watt genoemd hebben als TGP voor de Arc A380; bij Gunnir betreft het maximale vermogen 92 watt. Ook dat doet vermoeden dat Gunnirs boost-klok inderdaad hoger ligt dan het standaardmodel van Intel. 

Vanuit Gunnir werd geen officiële adviesprijs genoemd, laat staan een releasedatum. Vermoedelijk wordt de kaart voorlopig enkel aan systeembouwers verleend, hoofdzakelijk binnen de Aziatische markt. Eerder verscheen de Arc A380 zo ook al eens, in een prebuilt-systeem van MSI.

Teaser-afbeelding van het Intel Arc-vlaggenschip uit Gunnirs stal, wat vermoedelijk wijst op de Intel Arc A770-videokaart, mogelijk A780.

Naast de officiële aankondiging van de Arc A380 Photon-kaart, lichtte Gunnir ook een tipje van de sluier betreffende het "toekomstige vlaggenschip". Gunnir verwijst daarbij naar het zwaarste model uit de Intel Arc-stal, al is nog onduidelijk welke gpu dat precies is. Wel lijkt dit model een derde ventilator te introduceren, alsmede een mogelijk net wat dikker chassis. 

Voorheen zou de Intel Arc A780 als vlaggenschipkaart door het leven moeten gaan; recentere geruchten stellen dat de Intel Arc A770 (voorlopig) het zwaarste model in de Alchemist-generatie zal zijn. Desalniettemin verschijnt de hele generatie aanvankelijk voor Intels partner-systeembouwers, exclusief in China.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bethesda: 'Fallout 5 komt pas na The Elder Scrolls 6 uit' Gran Turismo-film verschijnt in augustus 2023
0

Reacties op: Gunnir onthult eerste Intel Arc A380-videokaart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.