Nieuws
Foto van twee GMMK Pro-toetsenborden, links met de Celestial Fire-keycaps, rechts met Celestial Ice.

Glorious krijgt kritiek om keycap-kits met 'gestolen design'

Beter glorieus gejat dan slecht bedacht?

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Randapparatuurfabrikant Glorious krijgt de wind van voren sinds de onthulling van twee nieuwe keycap-sets. De kleuren van de kunststoffen knopjes komen volgens critici te veel overeen met designs van concurrenten en eerdere partners van Glorious.

Glorious onthulde eergisteren hun eerste uniek gekleurde PBT-keycaps, Celestial Fire en Celestial Ice, beide met een 99,99 dollar adviesprijs. De knoppensets zijn onderdeel van Glorious' toespitsing op het customizen van toetsenborden, waar ook de huiseigen GMMK Pro hevig op inspeelt.

Niet lang na de initiële onthulling valt bij toetsenbordhobbyisten op dat de kleurenverloopjes in kwestie bekend voorkomen; Celestial Fire lijkt een kopie van Alexotos' Aether-set en Celestial Ice heeft flink wat weg van sets als SA Dreameater. Vooral het nabootsen van Alexotos' werk is opmerkelijk, gezien Glorious in het verleden meerdere (publieke) samenwerkingen met de toetsenbord-knutselaar heeft gehad.

Op onder andere Twitter en Instagram ontvangt Glorious kritiek rondom de aankondiging. Her en der claimen mensen hun pre-orders weer geannuleerd te hebben, nadat ze lucht kregen van de ophef. Vooral de ethiek achter het 'stelen' van de ontwerpen zit veel geïnteresseerden dwars.

Binnen de Reddit-gemeenschap van r/MechanicalKeyboards klinkt er meer nuance. Ook daar circuleert enige onvrede over Glorious' doen en laten, maar veel keyboard-enthousiastelingen kaarten aan dat de gelijkenissen tegenvallen — of dat een creatief idee lenen nu eenmaal onderdeel is van de tech-business.

In verhouding biedt Glorious de keycap-sets net iets goedkoper aan dan de vermeende 'originelen'. Zowel de eerdere Aether- als Dreameater-sets zijn daarnaast lastig verkrijgbaar in selecte groepsaankopen, vaak met maandenlang wachttijden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Forza Horizon 5 bevat claxons gebaseerd op Microsoft-franchises MSI kondigt televisie-achtige MEG 551U 55" oled-monitor aan
0

Reacties op: Glorious krijgt kritiek om keycap-kits met 'gestolen design'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.