Nieuws
Gelekte afbeelding van de Gigabyte Aorus Gaming- en Eagle-varianten van de nog onaangekondigde Radeon RX 6600 XT-videokaart.

Gigabyte verklapt bestaan nieuwe Nvidia- en AMD-videokaarten

RTX 3080 (12 GB), RTX 3070 Ti (16 GB) en RX 6500 XT (4 GB)

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gigabyte lijkt met diens EEC-indicering wederom aanstormende videokaarten 'verklapt' te hebben. De hardware-fabrikant heeft plannen voor een RTX 3080 met 12 GB geheugen, een RTX 3070 Ti met 16 GB en AMD's nieuwe RX 6500 XT.

De twee Nvidia-gpu's en AMD's nieuwe budgetkaart zijn stuk voor stuk nog niet officieel aangekondigd, maar werden door Gigabyte wel doorgegeven aan de Euraziatische Economische Commissie (EEC). Van alle drie de nieuwe modellen deden al wel geruchten de ronde, maar van zekerheid was nog weinig sprake.

Hardware-Twitteraar @momomo_us had ook ditmaal de primeur. Gigabyte's meest recente aanvraag bij de commissie noemt expliciet Eagle-modellen voor Nvidia's GeForce RTX 3080 (12 GB), een GeForce RTX 3070 Ti (16 GB) en Radeon RX 6500 XT (4 GB) van AMD. 

Gigabyte's marktindicering geeft de geruchten wederom meer overtuigingskracht. Producten die bij de EEC ingepland worden hoeven niet per se te verschijnen — maar Gigabyte heeft er een handje van deze aanvragen 'te vroeg' door te geven. In het verleden verklapte Gigabyte zo ook al de komst van AMD's Radeon RX 6600 XT (8 GB) en recentelijk nog de herintroductie van Nvidia's GeForce RTX 2060 (12 GB).

Voor de twee Nvidia-kaarten en AMD's nieuwe budgetoptie gaat één en hetzelfde op: van verschijningsdata noch adviesprijzen is sprake. Mogelijk doen beide fabrikanten de nieuwe gpu's binnenkort officieel uit de doeken. Op zijn vroegst zou dat op CES 2022 kunnen gebeuren; een grote technologiebeurs waarvoor AMD in ieder geval al een presentatie in de planning heeft staan.

Nvidia heeft vooralsnog geen presentatie ingeroosterd op CES 2022, al wordt deze wel verwacht. Naast het aandikken van de laptopportfolio wordt de CES-aandacht meermaals ingezet om het lagere en middensegment van gpu's te spekken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Rockstar kondigt nieuw GTA Online-verhaal met Dr. Dré aan Alan Wake 2 wordt mogelijk onthuld tijdens The Game Awards 2021
5

Reacties op: Gigabyte verklapt bestaan nieuwe Nvidia- en AMD-videokaarten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 9 december 2021 04:02
  Ik snap echt niet waarom de 3080 zo weinig ram geheugen heeft. Ik heb er 1 en ik moet zeggen, hij loopt wel makkelijk tegen die grens van 10 gb aan…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 9 december 2021 09:49
  @do365nic ik heb om die reden een laptop ipv desktop gekocht. De mobiele 3080 heeft wel 16gb. Qua performance vast iets minder maar DaVinci Resolve knalt er nu in elk geval niet meer uit. Hij tikt soms ook de 10Gb VRAM aan dus het is geen overbodige luxe om meer capaciteit te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 9 december 2021 13:44
  @do365nic Het wordt er ook niet duidelijker op. Zelfs met heruitgaves en Ti-modellen lijkt NVIDIA achter te lopen op VRAM-volumes.

  Afgezien van de RTX 3090 dan, maar die schiet natuurlijk weer enigszins "te ver" door. Wat geheugen betreft is het een generatie apart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 9 december 2021 16:30
  @TomKauw Het is een generatie apart en dan heb ik het niet enkel over het geheugen ;-)

  Ik had geluk dat ik er 1 op launchdag heb kunnen bemachtigen, de prijzen die er nu voor gevraagd worden zou ik er nooit aan geven.
  Dan had ik eerder een series X gekocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 9 december 2021 16:50
  @do365nic Haha, dan heb je inderdaad veel geluk gehad. Ik heb mijn nieuwe pc jammer genoeg mid-prijsinflatie aangeschaft, maar gelukkig was het allemaal niet "te".

  Desalniettemin wel tof om te zien dat er, ondanks de shitstorm, wel weer een interessante balans tussen AMD en Nvidia is ontstaan. Zeker wat betreft dat videogeheugen heeft Radeon ditmaal een paar puntjes gescoord tegenover de groene gigant, wat we natuurlijk ook al een tijdje niet meer gezien hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.