Nieuws
Promotionele afbeelding van een Gigabyte Aorus Elite-videokaart.

Gigabyte noemt zowel RTX 4070 Ti als RX 7900-gpu's

Genoeg verschillende nieuwe videokaarten op komst

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gigabyte heeft middels productregistraties bij de Euraziatische Economische Commissie (EEC) verklapt aan zowel RX 7900's als RTX 4070 Ti's te werken.

In het geval van zowel de AMD-kaarten als de nieuwe Nvidia-gpu is Gigabyte de eerste partij waarvan een eerste reeks videokaarten uitlekt. De fabrikant heeft zo wel vaker het bestaan of selecte details van nieuwe gpu's bevestigd. Meestal gaat dat aan de hand van een flinke greep ingeplande videokaarten, waarvan doorgaans vier of de vijf modellen daadwerkelijk op de markt verschijnen.

Ditmaal bevestigt Gigabyte wederom dat de "ontlanceerde" RTX 4080 (12 GB) terugkeert als een RTX 4070 Ti. Daarvan beoogt de fabrikant zeker acht verschillende varianten, onderverdeeld onder vier vaandels (Aorus, Gaming, Aero en Eagle), elk met of zonder fabrieksoverklok. 

Aan de kant van AMD is Gigabyte de eerste partij die plannen door laat schemeren over eigen designs voor de eerste RDNA 3-gpu's. Recente geruchten voorspellen dat AMD de nieuwe RX 7900 XT- en RX 7900 XTX-gpu's aanvankelijk alleen in het eigen referentieontwerp aan wil bieden; ook die twee modellen verwacht partnerfabrikant Gigabyte te verschepen.

Daarnaast heeft Gigabyte plannen voor drie partnermodellen van de RX 7900 XTX en twee eigen varianten van de RX 7900 XT. Deze werden gelijktijdig met de referentiekaarten geregistreerd, maar verschijnen volgens geruchten mogelijk tot twee weken later dan AMD's eigen ontwerp.

Onduidelijk blijft nog wanneer de specifieke partnerkaarten precies moeten verschijnen; Gigabyte heeft enkel de plannen vastgelegd. In het verleden zijn Gigabyte's productregistraties vaak waarheidsgetrouw gebleken wat betreft naamgeving en geheugengrootte, maar de EEC-verschijningen hebben geen vaste verhouding tot de daadwerkelijke productlancering.

AMD's Radeon RX 7900-gpu's moeten aanstaande 13 december officieel verschijnen, met mogelijk dus een tijdelijke exclusiviteit voor AMD's eigen design.  Van Nvidia wordt verwacht dat het de RTX 4070 Ti op CES 2023 officieel (her)onthult; geruchten voorspellen daarnaast een vlotte productlancering op 5 januari.

Dit artikel delen:

Lees meer

Marvel's Midnight Suns bevat 65.000 ingesproken zinnen Nieuwe ROG Zephyrus M16 gespot op gelekte foto
0

Reacties op: Gigabyte noemt zowel RTX 4070 Ti als RX 7900-gpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.