Nieuws
Verschillende hardware-componenten in een afgebouwde game-pc.

Gigabyte lijkt 11 varianten van RTX 4090 voor te bereiden

Voor ieder wel wat wils, wat betreft zware videokaarten

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gigabyte heeft 11 verschillende RTX 4090-videokaarten laten registreren bij de Euraziatische Economische Commissie (EEC).

Gigabyte is, zoals wel vaker het geval blijkt, de eerste partij met het registreren van AIB-varianten van de nieuwe RTX 40-videokaarten. Op het webportaal van de EEC dienen bedrijven nieuwe producten eerst aan te geven, alvorens ze legitiem de Euraziatische markt kunnen betreden. 

Niet alle EEC-registraties leiden per definitie tot een daadwerkelijke productie, maar bij Gigabyte wijkt de registratie zelden af van de realiteit. In dit geval lijkt dat te betekenen dat Gigabyte de markt wil overvloeden met bijna een dozijn verschillende RTX 4090's, het aanstormende topmodel in Nvidia's Ada Lovelace-generatie.

Onderstaande tweet somt de precieze modelnummers op die Gigabyte liet registreren bij de EEC. Ook hier valt op dat het "24GD"-addendum steevast terugkeert — wederom een bevestiging van de 24 GB aan GDDR6X-geheugen voor Nvidia's GeForce RTX 4090-videokaarten.

Voor zover de codetermen te herleiden zijn, bereidt Gigabyte onder andere meerdere water- en luchtgekoelde Aorus Xtreme-modellen voor, alsmede Gaming-, Eagle- en WindForce 3-smaken van de RTX 4090. 

In het hogere Xtreme-segment zijn nog verschillende Master en Elite-variaties verkrijgbaar, alsmede keuze in AIB-waterkoeling of enkel het waterblok. Voor de minder hoog gegrepen modellen is er steevast de keuze om Gigabyte's eigen fabrieksoverklok (OC) wel of niet aan te schaffen. De versies met en zonder OC-toevoeging worden als afzonderlijke producten gezien.

Met Gigabyte's registratie van de vele verschillende RTX 4090's komt de Ada Lovelace-generatie nu pas echt dichtbij. Zeker is het nog niet, maar vermoedelijk doet Nvidia de eerste RTX 40-gpu's — waaronder zeer waarschijnlijk het RTX 4090-topmodel — op 20 september aanstaande. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuw seizoen Fortnite heet Paradise en begint zondag Intel heeft plannen voor Raptor Lake-cpu op 6,0 GHz
4

Reacties op: Gigabyte lijkt 11 varianten van RTX 4090 voor te bereiden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 12 september 2022 14:17
  11 maar?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Furrrr

  • 12 september 2022 15:21
  Gigabyte zou ik ver weg van blijven..
  Dat bedrijf verdiend het gewoon niet om te bestaan gezien de zeer treurige kwaliteit van veel producten en de zeer frustrerende customer care. Doe je huiswerk goed voordat je iets van dat bedrijf koopt..

  Ik zou persoonlijk voor Asus of EVGA gaan. Msi doet ergens ook wel mee. Maar Gigabyte is Gigak*t imho.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 12 september 2022 15:56
  @Furrrr Zag laatst dat ze inderdaad opvallend laag scoren in een tevredenheidsonderzoek rondom de service van hardware-fabrikanten.

  Zou je kort door de bocht willen vertellen wat er bij jou zoal mis is gegaan in de kwaliteit/service? Ik prik namelijk zelf ook wel eens wat Gigabyte in een systeem (nota bene mijn eigen nu ook), maar heb tot dusver nooit echt direct van mensen gehoord over klachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 12 september 2022 22:09
  Ze sporen niet, 2 varianten kan ik me nog iets bij indenken, maar bij 11 ben je echt de weg gewoon kwijt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.