Nieuws
Promotionele afbeelding van een Gigabyte Aorus Elite-videokaart.

Gigabyte herziet RTX 3060 met Lite Hash Rate-versies

Vijf nieuwe kaarten als vogelverschrikkers voor crypto-boeren

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Na Galax geeft nu ook hardwarefabrikant Gigabyte publiekelijk aan hun GeForce RTX 3060-kaarten herzien te hebben met de nieuwe Lite Hash Rate-gpu's. Maar liefst vier verschillende smaken van de RTX 3060 zijn vanaf heden uitgerust met een nieuw cryptomining-limiet, wat de kaarten minder aanlokkelijk moet maken voor crypto-boeren.

De GeForce RTX 3060 is de eerste Ampere-gpu die Nvidia opnieuw uitrolt met de crypto-trechter reeds geïnstalleerd. De heruitgave van bestaande gpu's werd begin deze maand aangekondigd door Nvidia, met de verwachting dit kwartaal de gehele line-up herzien te hebben. In februari had de chipfabrikant al aangekondigd harder op te treden om GeForce-gpu's "te beschermen" tegen de gretigheid van crypto-boeren.

Samen met Galax is Gigabyte een van de eerste die de LHR-heruitgave publiceert op hun website. De vernieuwde modellen werden door bekend hardware-Twitteraar @momomo_us aangetroffen op de officiële website van Gigabyte. 

Geheel volgens Nvidia's plan zijn de Lite Hash Rate-varianten van hun gpu's niet te onderscheiden van hun voorgangers. Gigabyte's website geeft voor RTX 3060-modellen nu aan dat het om een zogenaamde "rev 2.0"-uitgave gaat, maar de daadwerkelijk dozen en videokaarten zijn geheel onveranderd gebleven.

Onduidelijk is momenteel nog wel in hoeverre deze LHR-versies gelimiteerd worden. Het originele hashrate-limiet op de RTX 3060 lag rond de 21 MH/s met Ethereum-delving, waar de kaart zonder de trechter gemakkelijk 40 MH/s zou behalen. Tot dusver heeft Nvidia noch Gigabyte uitspraken gedaan over hoe die som zich verhoudt tot de Lite Hash Rate-gpu's. 

Dit artikel delen:

Lees meer

"Nieuwe videokaarten worden voor driemaal de richtprijs verkocht" Sony legt patent voor gokken op e-sportswedstrijden vast
3

Reacties op: Gigabyte herziet RTX 3060 met Lite Hash Rate-versies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 17 mei 2021 18:39
  Dat zal best, maar als cryptoboeren veel geld bieden boeit het ze geen moer dat het niet bij gamers terechkomr.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 17 mei 2021 18:50
  @oropher Volgens mij hebben we dat in de afgelopen tijd ook veel meegemaakt. Lijkt me echter wel aannemelijk dat het vooral de partnerfabrikanten zijn(/waren) die dat soort gekke dealtjes maken, niet Nvidia zelf.

  Als straks alle GeForce RTX 30-kaarten verkocht worden als LHR-variant, zullen crypto-boeren waarschijnlijk ook geen flinke bedragen meer neertikken. Althans, dat is het idee — en waar ik stilletjes voor duim.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 17 mei 2021 20:01
  @TomKauw
  Zou mooi zijn, maar waarschijnlijk blijven de prijzen zeer hoog, ook omdat er zonder de cryptoboeren ook schaarste zou zijn, weliswaar minder, maar het zou er gewoon zijn.
  Ik vrees dat een RTX 3080 tot volgend jaar waarschijnlijk niet voor minder dan 1500 euro te krijgen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.